Hlavní obsah

Trump sestavuje seznam kroků, které udělá hned první den v úřadu. Bod č. 1 už má

 

Reklama

Plán odstoupit od transpacifické obchodní dohody, která je součástí politického odkazu dosluhující hlavy státu Baracka Obamy, oznámil Donald Trump ve videovzkazu zveřejněném na portálu YouTube.

Článek

„Chystám se vydat oznámení o úmyslu odstoupit od transpacifické obchodní dohody," uvedl Donald Trump s tím, že TPP nahradí férové bilaterální dohody, které navrátí práci a pracovní místa zpět do Ameriky.

Dohoda TPP zahrnuje Japonsko, Brunej, Malajsii, Vietnam, Singapur, Austrálii, Nový Zéland, Kanadu, Mexiko, Chile, Peru a Spojené státy. Pakt pokrývá asi 40 procent světové ekonomiky.

Japonský premiér Šinzó Abe, který je nyní v Argentině, prohlásil, že existence TPP bez USA by postrádala smysl. Řekl také, že během sobotního setkání v Limě s ostatními signatářskými zeměmi TPP nevedl se svými protějšky žádné diskuze o tom, jak dohodu uvést do praxe i bez účasti Washingtonu.

Nejedná se ovšem o jedinou plánovanou změnu, kterou Trump avizoval. „Požádal jsem svůj tým pro převzetí moci, aby připravil seznam akcí, ke kterým můžeme přikročit první den," řekl ve videu Trump, který se vlády ujme 20. ledna 2017.

Trump ve videovzkazu také ujistil občany Spojených států, že práce na převzetí moci pokračuje bez komplikací a že odstoupení od TPP a další řada chystaných opatření mají přispět k blahobytu země. „Moje agenda bude založena na prostém jádru - Amerika na prvním místě," vysvětlil.

Jako příklad dalších chystaných opatření zmínil, že nařídí pravidlo, podle kterého při zavedení nové regulace budou muset být dva jiné regulační předpisy zrušeny. Chystá se také prověřit ministerstvo práce, aby prošetřilo případy zneužívání vízových programů.

Reklama

Související témata:

Doporučované