Hlavní obsah

Úspěch českého start-upu. Velkým letištím radí, jak digitalizovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Česká firma boduje s digitalizací letišť, míří na Blízký východ.Video: Seznam Zprávy

 

Český start-up, který se věnuje digitalizaci leteckých dat, uspěl ve Spojených arabských emirátech. Velkým letištím a řízením letového provozu radí, jak digitalizovat letecká data. „Jednoduše řečeno jde o způsob, jak přenést informaci třeba o tom, která ranvej se opravuje nebo která část vzdušného prostoru je uzavřená, z papíru do digitálu,“ vysvětlila ředitelka NG Aviation Simona Franková.

Článek

Digitalizace v letectví začala už před více než deseti lety, postupovala ale velmi pomalu, říká Simona Franková. Svůj byznys proto start-up postavil na tom, jak dostat digitalizovaná data do letectví rychleji. Ať už jde o mimořádnosti v dopravě na konkrétním letišti, nebo ve vzdušném prostoru. Dosud piloti četli zprávy na papíře, teď je mají elektronicky. Kromě pilotů údaje využívají i správy letišť a řízení letového provozu.

NG Aviation spolupracuje také s Evropskou kosmickou agenturou ESA a agenturou Eurocontrol, která v Evropě dohlíží na bezpečnost civilního letectví. Zastoupení mají na čtyřech kontinentech. Hlavní cíl firmy ale momentálně představuje Blízký východ: působí ve Spojených arabských emirátech, konkrétně na mezinárodním letišti v Abú Zabí a v Dubaji.

NG Aviation

Český start-up, který se zaměřuje na digitalizaci leteckých dat.

Firmu založila Simona Franková společně se svým bratrem Markem Frankem v roce 2016.

Sídlí v Praze, nyní má 20 zaměstnanců.

Spolupracuje s mezinárodními letišti a řízeními letového provozu, vesmírnou ageturou ESA i evropskou agenturou pro bezpečnost civilního letectví Eurocontrol.

„Považujeme za velký úspěch, že malý podnik z Česka radí velkým letištím, jak digitalizovat,“ říká Simona Franková. „Teď máme 20 zaměstnanců a jsme ve fázi, kdy se ze start-upu stáváme malou firmou. Během tří až pěti let plánuji exit, což znamená firmu nebo její část prodat,“ dodala ředitelka NG Aviation.

Celý rozhovor najdete nahoře ve videu.

Související témata:

Doporučované