Hlavní obsah

Už i opozice si všimla, že lidé demonstrují proti Babišovi. Mluví o spojení do tří formací

Foto: Tomáš Pacovský

Tisíce lidí demonstrují proti Andreji Babišovi už několik týdnů. Už i opozice si toho všimla.

Reklama

Pětice roztříštěných opozičních stran směřuje do tří formací: konzervativní koalice ODS a KDU-ČSL, liberální TOP 09 se Starosty a alternativní Piráti chtějí zůstat sami.

Článek

Opakované demonstrace proti Andreji Babišovi a také výsledky evropských voleb opět oživily debatu politiků středopravicových stran, jestli to „nějak“ nedat dohromady. Než tříštit síly proti hegemonu české politiky Andreji Babišovi, vůči němuž nedokážou najít účinnou strategii.

„Vznik volební koalice by byl efektivním řešením, pokud jde o možnou porážku hnutí ANO,“ říká poslankyně ODS Miroslava Němcová. „Ale jsou tu programové rozdíly, kvůli nimž si voliči mezi námi vybírají. Vznikem takové koalice bychom nesměli své voliče znejistit či odradit od účasti ve volbách. Podle mě ale platí, že spojit v koalici síly proti ohrožení demokracie je vyšší cíl a aktuální priorita. Zda se podaří koalici vytvořit, nevím, ale zahájit jednání má smysl,“ navrhuje.

Nesmějte se jeho voličům

Jako by občanští demokraté i další opoziční strany na opakovaných demonstracích proti mocenskému paktu premiér Babiš – prezident Zeman pochopili, že frustrovaní lidé se protestem vyjadřují i k jejich neschopnosti zvrátit poměry sil v zemi k nové společenské většině.

„Jeden muž mi na demonstraci v Jihlavě říkal, abychom se neposmívali lidem, kteří volí Babiše, že jsou hloupí. Že nejsou hloupí, ale jenom zklamaní a taky hodně naštvaní na tradiční demokratické strany a jejich politiky. Já jsem si uvědomil, že na tom něco – možná i hodně – bude. A tak nám nezbývá než se znova omluvit a hlavně se pořád snažit polepšit, být normální a nezapomínat na lidi,“ vypráví senátor ODS Miloš Vystrčil.

Ještě jasnější vzkaz, že společně se to proti Babišovi lépe táhne, dostal roztříštěný opoziční tábor v květnových volbách. ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN dohromady získali 47 procent hlasů. Vládní strany měly jen 32 procent (součet hlasů pro ANO, ČSSD a KSČM). Pokud bychom ještě přičetli „pomocníky v záloze“ – Okamurovu SPD – dělá to necelých 40 procent hlasů.

„To vše ukazuje, že spolupráce je jednoznačně cesta, kterou bychom se měli vydat, pokud chce současná opozice uspět a porazit marketingový populistický projekt Andreje Babiše. Je ale nutné, aby o spolupráci stáli i ti druzí. Pevně věřím, že aspoň části z těchto stran se to podaří. Lidé umí ocenit snahu nalézt konsenzus a překonat rozdíly i občasné osobní animozity,“ uvědomuje si rizika místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Připomeňte si poslední demonstraci proti Andreji Babišovi z minulého týdne

Vysílání Televize Seznam k posledním protibabišovským demonstracím.Video: Seznam Zprávy

Nemůžete to sčítat

Bariér, které brání spojení, je opravdu hodně: od programových, světonázorových až po osobní. Například lidovci i občanští demokraté odmítají jakékoliv spojenectví s TOP 09, protože v jejím čele stojí lidé, které považují za zrádce a odpadlíky – Jiří Pospíšil (dříve ODS) a Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

„Navíc zdaleka neplatí, že spojením stran dostanete součet jejich hlasů, jak třeba ukázal nižší výsledek Čtyřkoalice v roce 1998, který byl reakcí na tehdejší mocenský pakt ODS a ČSSD,“ upozorňuje sociolog Jan Herzmann.

„Nepřeceňoval bych ani nynější úspěch opozice v evropských volbách, k nimž chodí hlavně politicky angažovaní lidé. Příznivci Babiše i Zemana se umí zvednout a přijít je podržet v důležitých momentech, jakým třeba bylo loňské druhé kolo prezidentských voleb, kdy Miloši Zemanovi hrozila porážka.“

Tři reálné možnosti

A jaký může být výsledek všech těchto úvah v opozici? Maximem možného se zdá být koncentrace do tří formací místo dnešních pěti.

Tohle je reálný scénář:

1. Sebevědomí a rostoucí Piráti sami sebe vidí jako alternativu k tradičním partajím, spojovat se proto s žádnou nechtějí – a vlastně ani žádná s nimi. „Vzájemné voličské překryvy nejsou dostatečné, nedává to smysl,“ říká místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

2. Vznikne společná volební koalice konzervativců: ODS a KDU-ČSL. Mluví o ní řada politiků v obou stranách a dokonce lídr občanských demokratů Petr Fiala už na březnovém sjezdu nabízel lidovcům „podanou ruku“ a označil je za hodnotově velmi blízké.

„Opakovaně říkám, že ODS je připravena se bavit o různých formách spolupráce a hledat cesty, jak dobře prosazovat svou politiku na všech úrovních. Nepochybně nad tím budeme přemýšlet, protože po příštích parlamentních volbách chceme sestavovat vládu,“ říká Fiala.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný je opatrnější, když upozorňuje, že spojovat politické síly má smysl pro něco a nikoli proti někomu: „Jinak budete nevěrohodní a nesrozumitelní a spíše budete voliče odrazovat.“

3. Obnovení liberální sestavy TOP 09 a STAN. Je to vlastně návrat ke kdysi úspěšnému tandemu, který se v roce 2016 rozpadl. Noví lídři obou stran zkusili společně kandidovat nejprve loni na pražský magistrát a letos pak v eurovolbách, přičemž celkový výsledek byl pokaždé vyšší, než činil pouhý součet preferencí.

Dostaly od voličů bonus a zároveň se jim potvrdilo, že pokud by šly strany do voleb samostatně, podstoupily by riziko, že se nedostanou přes nezbytných pět procent.

Reklama

Doporučované