Hlavní obsah
Online

Video: Při pádu letadla v Alžírsku zemřelo nejméně 257 lidí, několik pasažérů přežilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

V Alžírsku se zřítilo velké vojenské letadlo, na palubě bylo přes dvě stovky lidí.

Článek

Počet obětí pádu letadla alžírské armády na severu země vzrostl na 257, oznámila podle agentury Reuters alžírská státní televize.

Letoun havaroval ráno krátce po startu z vojenské základny Búfarík, která se nachází asi 35 kilometrů jižně od hlavního města Alžíru. Stroj spadl do pole v neobydlené oblasti. Příčina neštěstí není známa.

  • Stihl jsem se jen pomodlit. Přeživší nehody popisuje, co se stalo

    Video: Valérie Dvořáková, AP

  • Svědek: Byla to úplná katastrofa. Nemůžu ani popsat, co jsme viděli

    Video: Valérie Dvořáková, AP

    Jeden z místních obyvatel vypověděl pro televizi Ennahar, co viděl po pádu letadla. Muž se i se svým sousedem vydal k místu nehody.

  • Alžírský prezident Abdelazíz Buteflika vyhlásil státní smutek

    Podle BBC by měl trvat tři dny. Nehoda letadla je i nadále vyšetřována, zatím nejsou žádné nové informace o její příčině.

  • Nehoda je nejsmrtelnějším pádem letadla za poslední čtyři roky

    Zřícení je nejsmrtelnější nehodou pádu letadla od července roku 2014, kdy zemřelo 298 lidí na palubě letadla MH17 letecké společnosti Malaysia Airlines na východní Ukrajině. V Alžírsku je nehoda nejhorší od roku 2003, tehdy se zřítilo letadlo alžírského přepravce a zemřelo 102 lidí.

  • Většina obětí jsou vojáci a jejich rodiny

    Alžírský server alg24.net naznačil, že počet mrtvých nemusí být konečný. Napsal, že 257 mrtvých je „bohužel pouze předběžná bilance”. Většinu obětí podle oficiálního prohlášení armády tvoří vojáci a jejich rodinní příslušníci.

  • Další zdroj potvrzuje 257 obětí, několik pasažérů přežilo

    Počet obětí pádu letadla alžírské armády na severu země vzrostl na 257, oznámila také agentura Reuters. Letoun havaroval ráno krátce po startu z vojenské základny Búfarík, která se nachází asi 35 kilometrů jižně od hlavního města Alžíru. Stroj spadl do pole v neobydlené oblasti. Příčina neštěstí není známa. Záchranáři dříve informovali, že mrtvých je 181. Z vraku se podle místního tisku podařilo zachránit několik zraněných.

    Letoun podle Reuters mířil do Tindúfu na jihu země, kde se nachází mnoho uprchlických táborů, které vznikly v důsledku dlouholetého územního sporu o Západní Saharu. Mezi oběťmi neštěstí je podle alžírské vládní strany Fronta národního osvobození (FLN) 26 členů Fronty Polisario, která s pomocí Alžírska usiluje o nezávislost Západní Sahary. Tato bývalá španělská kolonie byla v roce 1975 připojena k Maroku.

  • Ministerstvo obrany zahájilo vyšetřování

    Alžírský ministr obrany v prohlášení uvedl, že bylo zahájeno vyšetřování příčiny nehody, uvádí web Sky News.

  • Počet obětí přesáhl 250

    Podle agentury AP místní ministerstvo obrany potvrdilo 257 obětí. Z vraku se podle místního tisku podařilo zachránit několik zraněných.

  • Na palubě byli separatisté ze Západní Sahary

    Podle alžírské televize Ennahar bylo na palubě 26 členů separatistického hnutí Fronta Polisario v Západní Sahaře, jehož cílem je vymanit území ze správy Maroka.

  • Podle záchranářů zemřelo nejméně 181 lidí

    Web Al Jazeera uvádí s odkazem na zprávy médií nejméně 181 obětí. Informaci přinesla místní televize Ennahar. Počet mrtvých potvrdili podle webu Sky News místní záchranáři. 

  • Letadlo se zřítilo na severu Alžírska u vojenské základny Búfarík

  • Na místě zasahují záchranáři

  • Záběry ukazují stoupající mrak kouře

    Na televizních záběrech je podle agentury Reuters vidět kouř stoupající z místa havárie poblíž silnice a ocas hořícího vraku mezi olivovníky. Na místě zasahují bezpečnostní složky, hasiči a záchranáři.

  • Přesný počet obětí se zjišťuje

    Mohammed Achour, mluvčí agentury pro civilní ochranu: „There are more than 100 deaths. We can't say exact how many at this point.”

  • Příčina pádu Iljušinu Il-76 zatím není známá

    Iljušin Il-76 se začal vyrábět v 70. letech minulého století v tehdejším Sovětském svazu jako čtyřmotorový transportní letoun především pro potřeby armády. Existuje ve třech desítkách variant, mimo jiné nákladní s minimální nosností třicet tun, nemocniční či hasičské, a leteckými odborníky je považován za spolehlivý stroj.

  • Nehodu údajně nikdo nepřežil

    Televize Al-Arabíja s odkazem na zdroj z alžírské armády na Twitteru uvedla, že na palubě stroje bylo zhruba 200 lidí a nikdo nepřežil.

  • Na místě zasahovalo 50 sanitek

    Média hlásí, že na místě zasahovalo 50 sanitek, které převážely zraněné do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy