Hlavní obsah

V Anglii už fungují karanténní hotely. Do Skotska bez nich nesmí ani Češi

Foto: Profimedia.cz

Dezinfekce pokoje v hotelu St. Giles nedaleko letiště Heathrow. Hotel bude ubytovávat návštěvníky trávící povinnou 10denní karanténu.

Reklama

Cizinci nebo Britové, kteří se do Anglie vracejí ze 33 rizikových zemí, si musí koupit vládní balíček a zůstat v 10denní karanténě. Skotsko zavedlo totožné opatření úplně pro všechny.

Článek

Od pondělka musí všichni návštěvníci Anglie, kteří se vracejí ze 33 zemí figurujících na seznamu rizikových, strávit deset dní v hotelové karanténě. Na seznamu jsou mimoevropské státy s výjimkou Portugalska, kde se podle britských úřadů rozšířily mutace koronaviru.

Problémy tak čekají Brity vracející se například z Brazílie, Jihoafrické republiky nebo Spojených arabských emirátů. Právě v Dubaji vlastní přitom mnoho Britů nemovitosti.

Každý, kdo chce navštívit Anglii, se nyní musí nejdříve online zaregistrovat a podstoupit test na koronavirus. Poté zaplatí částku 1750 liber (asi 52 tisíc korun) za karanténní balíček (zahrnuje dopravu, hotel a testování) a ubytuje se v jednom ze 16 vládou vybraných hotelů. Ministerstvo zdravotnictví v neděli informovalo, že vybrané hotely mají nyní kapacitu 4963 pokojů a dalších 58 000 pokojů je připraveno, kdyby tato nabídka nestačila.

Stanice BBC citovala ženu, jejíž manžel žije v Dubaji. Žena původně plánovala, že zůstane doma a manžel bude rodinu každé čtyři týdny navštěvovat. Po zavedení karanténních opatření se ale rozhodla odvézt děti za manželem do Dubaje. Přímé lety mezi oběma zeměmi jsou nyní přerušeny, a rodina tak uvázla v Dubaji. Děti jsou zatím na online výuce, po zavedení prezenční výuky se ale bude muset rodina navzdory karanténním opatřením vrátit.

Výjimku má jen cesta k lékaři a na pohřeb

Pro ostatní návštěvníky, kteří přijíždějí ze zemí nefigurujících na 33členném seznamu, platí pravidla jako doposud – desetidenní karanténa v domácím prostředí a dva povinné testy na koronavirus. První je nutné udělat druhý den karantény, druhý pak osmý den karantény. Pokud by to někdo porušil, čeká ho pokuta ve výši 2000 liber (asi 60 tisíc korun).

„Jak se tento smrtelný virus vyvíjí, musí se vyvíjet i naše obrana. Přijali jsme už tvrdá opatření, abychom zamezili jeho šíření, ochránili lidi a zachránili životy,“ citoval deník The Guardian Matta Hancocka, britského ministra zdravotnictví. Nyní, s novými mutacemi viru, je podle něj třeba jít ještě dále a posílit karanténní systém.

Lidé trávící karanténu ve vybraných hotelích musí zůstávat na pokoji, jedinou výjimku dostanou ti, kteří nezbytně potřebují lékařské vyšetření nebo jdou na pohřeb člena rodiny. I na to však potřebují zvláštní povolení.

Do Anglie se lidé z rizikových zemí dostanou pouze přes vybraná letiště – londýnské Heathrow, Gatwick, London City airport, dále Birmingham, Farnborough a další vojenská letiště či přístavy.

Za porušení karantény může padnout pokuta až 10 tisíc liber (asi 300 tisíc korun), a pokud by pasažéři letů vracejících se z rizikových zemí lhali, hrozí jim až desetileté vězení, oznámil Hancock minulý týden.

Vysoký trest odnětí svobody kritizovali mnozí poslanci s tím, že deset let za mřížemi obvykle nedostávají ani pachatelé vražd nebo sexuálních útoků na děti.

Ještě v sobotu si představitelé letiště Heathrow stěžovali na nedostatečnou přípravu vládních opatření s tím, že se v minulém týdnu tvořily na hranicích až pětihodinové fronty. V neděli už mluvčí letiště hlásila, že po jednáních s vládou došlo k významnému pokroku.

K podobným krokům jako Anglie sáhly i ostatní části spojeného království. Skotsko zavedlo totožné opatření pro všechny návštěvníky přilétající do země letadlem – do karanténních hotelů tedy musejí například i Češi. Wales a Severní Irsko požadují stejnou desetidenní karanténu po lidech z rizikových zemí jako Anglie. Návštěvníci ji musejí strávit v anglických hotelích, protože Wales ani Severní Irsko nemají letiště, na něž by přímo létaly zahraniční linky.

V neděli vláda oznámila, že koronaviru podlehlo dalších 258 pacientů, celkový počet obětí už přesahuje 117 tisíc.

Reklama

Doporučované