Hlavní obsah
Online

Sněmovna schválila příspěvek pro OSVČ i odklad splátek úvěrů

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu a dalších zákonech v souvislosti s epidemií koronaviru.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 30. dubna. Dění kolem koronavirové pandemie sledujeme on-line.

Článek

Co byste měli vědět:

– Ministerstvo zdravotnictví eviduje 4 944 nakažených. Z nemoci covid-19 se dosud uzdravilo 172 lidí, naopak 88 pacientů s koronavirem v nemocnicích zemřelo.

– Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 30. dubna. Poslanci schválili také balíček ekonomických zákonů. Mezi nimi například příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ nebo odložení splátek úvěrů.

– Japonsko plánuje věnovat dvacítce zemí včetně Česka lék proti chřipce, který je účinný při léčbě onemocnění covid-19. Dění v zahraničí sledujeme ZDE

  • Šlo o poslední program schůze, jednání Sněmovny pro dnešek končí

  • Sněmovnou také prošla novela o některých úpravách v oblasti zaměstnanosti

    Nezaměstnaní lidé se zřejmě budou moci hlásit do evidence uchazečů o zaměstnání i na dálku, nebudou muset na úřady práce osobně. Firmy, které zaměstnávají handicapované, nebudou muset dokládat kvůli státním příspěvkům na jejich mzdy a dalším dotacím bezdlužnost. Podobně to bude platit i pro firmy, které požádají o příspěvky na mzdy zaměstnanců v rámci takzvaného kurzarbeitu.

  • Sněmovna schválila změny v oblasti dávek státní sociální podpory

    Úřadům práce zřejmě klesne administrativa s některými současnými dávkami. Pro letošní druhé čtvrtletí nebudou muset plošně přehodnocovat výši příspěvků na bydlení, přídavků na dítě a zvýšení příspěvků na péči. Lidé nebudou muset dokládat úřadům příjmy nebo vynaložené náklady za první letošní tři měsíce, bude se vycházet z předchozích. Vládní předlohu schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze.

  • Hlasovací zařízení ve Sněmovně zlobí

    Při hlasování o pozměňovacím návrhu pro zákon o úpravách v oblasti dávek státní sociální podpory pozlobilo poslance hlasovací zařízení. 13 ze 102 hlasujících mělo uvedeno jiný výsledek, než jak hlasovalo. Sněmovna proto hlasování opakovala. Tentokrát už proběhlo bez problémů.

  • Schváleny jsou úlevy pro splácení úvěrů

    Zákonodárci právě odhlasovali úpravy návrhu zákona o splácení úvěrů. Jednotlivci i firmy by tak mohli v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit buď na tři, nebo šest měsíců splácení úvěrů a hypoték. Délku přerušení, o které by museli požádat, by si mohli vybrat. Nyní návrh dostane k posouzení Senát, projednat by ho mohl ve čtvrtek.

  • Poslanci diskutují o úpravách v zaměstnanosti

    Dalším bodem na pořadu schůze jsou úpravy v oblasti zaměstnanosti. Jedná se zejména o změny na chráněném trhu práce v souvislosti se zaměstnáváním osob se zdravotním handicapem.

    Podle vládního návrhu by se mělo dočasně upustit od dokládání o bezdlužnosti ze strany zaměstnavatelů, aby se dál nepřetěžovaly úřady. Uchazeči o práci by se na úřady práce přechodně mohli hlásit kdekoliv, nejen v místě trvalého bydliště, jak je tomu doposud.

    Zákon má jeden pozměňovací návrh.

  • Jedná se o úpravách dávek sociální podpory

    „Chceme urychleně zvýšit výplatu některých nepojistných dávek,“ představila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s tím, že zákon platí pouze po dobu nouzového stavu.

    Při žádosti o dávku sociální podpory je podle současné úpravy nutné doložit příjmy za poslední čtvrtletí, žádost podat příslušnému úřadu do konce dubna. Ministerstvo i kvůli byrokratické zátěži navrhuje, aby ten, kdo na dávku má nárok nyní, příspěvek dostal automaticky i dál po dobu krizového stavu.

    Návrh má dva pozměňovací návrhy, o těch bude Sněmovna hlasovat později.

    Jak znějí všechny konkrétní návrhy vlády?

  • Projednán zákon upravující splácení úvěrů

    Poslanci se po druhém čtení ke kompenzacím pro OSVČ přesunuli k rozpravě o opatřeních v oblasti splácení úvěrů.

    Jde o návrh, který pomáhá lidem zatíženým hypotékami i jinými úvěry, aby měli možnost v průběhu stanovené „ochranné doby“ v důsledku koronavirové krize odložit splátky.

    Návrh má devět pozměňovacích návrhů. Hlasovat se o něm bude stejně jako o kompenzacích později.

  • Dům seniorů Iris v Ostravě má k dnešku 15 klientů s covid-19

    Ostravský Domov pro seniory Iris má k dnešnímu dni celkem 15 klientů s nemocí covid-19 a čtyři nakažené zaměstnance. Čísla by se už neměla příliš měnit. Vedení domova už čeká jen na jeden test své zaměstnankyně.

  • Změna režimu pro pendlery podle jejich sdružení situaci nezlepší

    Změna režimu pro přeshraniční pracovníky schválená vládou jejich situaci nezlepší, uvedli dnes zástupci sdružení Pendleři bez hranic. Členové sdružení si na Facebooku také stěžují na to, že jim chybějí jasné informace, podle kterých by se na změny mohli připravit. Vláda zkrátila pendlerům minimální pobyt v zahraničí ze tří na dva týdny, změna platí od příštího úterý. Budou ale muset jako doposud po návratu na dva týdny do preventivní karantény. Omezení pro pendlery stát zavedl jako jedno z opatření proti šíření nového typu koronaviru.

  • Schillerová: Podpořím tři pozměňovací návrhy

    Končí obecná rozprava u prvního bodu sněmovní schůze - kompenzačního bonusu, takzvané „Pětadvacítky“, pro OSVČ.

    Schillerová podpoří pozměňovací návrh ODS na zjednodušení podání žádosti pomocí e-mailu a také návrh, který osvobozuje daň z příjmů z ošetřovného.

    Podpoří také pozměňovací návrh schválený v rozpočtovém výboru, který bonus přiznává i živnostníkům pobírajícím důchod (včetně invalidního) nebo rodičům na rodičovské a mateřské dovolené.

    Kompenzace náleží OSVČ, které musely uzavřít nebo omezit provozovnu, zavřít se do karantény, neměly poptávku po nabízených službách, přerušily dodávku nabízeného zboží.

    „Chtěli jsme pomoci v první řadě těm nejpotřebnějším,“ reagovala na další návrhy Schillerová s tím, že jde o podporu pro OSVČ. Na další podnikatele dosáhne program „Antivirus“. „Dohodáře s příjmem pod 10 tisíc korun je problematické do zákona dostat. Ale v první fázi jsme se snažili pokrýt živnostníky, na další se zaměříme v další fázi,“ dodala.

  • Spusťme „chytré pendlování“, zní od Pirátů

    Petr Třešňák (Piráti) přišel s návrhem, jak upravit možnosti tzv. pendlerů - lidí, kteří za prací dojíždějí do zahraničí.

    Dosud mají povoleno v sousedních zemích pracovat jen po turnusech, v rámci kterých se po dvou týdnech v práci vrátí do domácí karantény. Třešňák navrhuje, aby byl jejich pohyb monitorován mobilní aplikací, včetně pravidelného měření teploty.

  • Opozice navrhuje úpravy ke kompenzacím

    Zástupci opozice představují, jak chtějí návrh kompenzace pro OSVČ upravit.

    Jsou mezi nimi například návrhy na rozšíření i pro DPP a DPČ, zvýšení celého bonusu z 25 na 30 tisíc korun nebo rozšíření bonusu i pro další živnostníky s vedlejším příjmem.

    Jak konkrétní opoziční návrhy vypadají?

  • Armáda ukončila v Litovli provoz ambulance

    Armáda ukončila v Litovli provoz ambulance. Zajistit měla dostupnost základní lékařské péče v době, kdy byla ve městě vyhlášena územní karanténa kvůli šíření nákazy nového koronaviru. V posledních dnech byly opět otevřeny lékařské ordinace a ambulance byla v provozu jen v nočních hodinách, řekla dnes ČTK mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

  • Schillerová představuje kompenzace pro OSVČ

    Schůze pokračuje původně stanovenými body, jako první je na pořadu kompenzace pro OSVČ.

    Ministryně financí Schillerová poslancům shrnuje, že se jedná o kompenzaci pro všechny s živností jako jejich hlavním příjmem, a také část těch, kteří podnikají v rámci svojí vedlejší činnosti.

    Stát jim v období od 12. března do 30. dubna přiznává příspěvek ve výši 500 korun denně, dohromady až 25 tisíc korun.

    Podmínkou je čestné prohlášení a to, že osoba musela být živnostensky činná před 12. březnem. Nárok na příspěvek mají ale i osoby, které vykonávají živnost sezonně.

    Bonus se vztahuje i na ty, kteří v panice živnost přerušili. Pokud ji nyní obnovili a v mezidobě nepobírali podporu od státu, bonus dopadne i na ně.

  • SZÚ: U chřipky i koronaviru je často primární příčina úmrtí jiná

    U chřipky i nemoci covid-19 je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) primární příčina úmrtí často jiná. Statistiky u obou nemocí navíc postihují jen počty úmrtí pacientů v nemocnicích. Za zhruba měsíc a půl vrcholu chřipkové epidemie letos v nemocnicích skončilo podle údajů SZÚ 287 osob, které vyžadovaly intenzivní péči, z nichž 57 zemřelo. U nemoci covid-19 šlo od začátku března o 80 zemřelých z celkem více než 400 hospitalizovaných, intenzivní péči potřebovalo 86 lidí.

  • V Česku je 4 944 nakažených, 88 lidí zemřelo

    Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl na 4 944 lidí. Z nemoci covid-19 se dosud uzdravilo 172 lidí, naopak 88 pacientů s koronavirem v nemocnicích zemřelo. Uvedlo to v úterý odpoledne Ministerstvo zdravotnictví.

  • Neschvalujme evropské směrnice, vyzývá i Klaus mladší

    Jednostranné vypovězení Lisabonské smlouvy Českou republikou - tak zní název bodu, který chce na schůzi zařadit Václav Klaus mladší (Trikolóra). Pokud ho poslanci neschválí, avizoval, že ho bude navrhovat každou následující schůzi.

    „Když se díváte na tuto situaci, která je, tak jedna věc bije do očí, a to je, že globalisté a globální orgány nefungují. Slyšeli jste něco o OSN v poslední době? Sledujete světovou zdravotnickou organizaci WHO, která dva měsíce nedělala nic, pak vydala jedno zmatené prohlášení, pak vydala prohlášení, že se nemají nosit roušky, a teď tedy že se nosit mají? Nebo dokonce EU a její činnost? Nikoli. Já myslím, že přišel čas zbavit evropské byrokraty vlády nad touto zemí,“ uvedl Klaus. „Poslanecká sněmovna zavazuje vládu, aby okamžitě stáhla z programu Parlamentu veškeré evropské směrnice a nařízení,“ zněl jeho další návrh.

    Poznámka: Původně jsme uvedli, že pan poslanec Klaus vyzýval k vystoupení z Evropské unie. Za chybu se čtenářům i panu poslanci omlouváme.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy