Hlavní obsah
Online

Venku nově po deseti namísto dvou. Vláda povoluje pod tlakem soudu šrouby

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje dnešní rozhodnutí soudu za absurdní, ale respektuje ho.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Vláda od pátku ruší zákaz volného pohybu osob. Lidé se zároveň budou moci ve volném prostoru pohybovat ve skupinách deseti osob, a ne maximálně dvou, jak platilo dosud. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj umožňuje uvolnění restrikcí dobrá epidemiologická situace ohledně rozšíření koronaviru.

- Stejně tak od pátku budou lidé moci opět cestovat do zahraničí. Týká se to i dovolených. Při návratu do vlasti se lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény.

- Na základě epidemiologického vývoje nemoci covid-19 dnes vláda rovněž uspíšila harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven. Už v pondělí se otevřou velké obchody, 11. května pak velká nákupní centra.

- Restaurace plánuje stále otevřít ve dvou etapách, úplné otevření by mělo přijít 25. května.

- Soud dnes pravomocně zrušil od 27. dubna čtyři opatření omezující volný pohyb, služby a maloobchod. Vadilo, že nařízení nebyla vydána v režimu krizového zákona. Kabinet opatření přijal znovu jako krizová opatření vlády podle krizového zákona Vojtěch řekl, že ministerstvo podá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost.

- Celkový počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku je 7138. S nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v nemocnicích zemřelo 210 lidí. Vyléčilo se 2152 pacientů.

Dění kolem epidemie jsme sledovali i ve středu:

  • Vojtěch kvůli verdiktu soudu o opatřeních MZd neodstoupí

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) neuvažuje rezignaci kvůli dnešnímu rozhodnutí soudu zrušit čtyři opatření jeho úřadu, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Novinářům po jednání vlády řekl, že opatření byla klíčová pro zvládnutí pandemie v ČR. K rezignaci vybízeli Vojtěcha někteří opoziční politici. Kabinet opatření přijal znovu jako krizová opatření vlády podle krizového zákona, na což měl čas do pondělí.

  • Test po návratu ze zahraničí nesmí být starší 4 dní

    Občané ČR i cizinci s povolením vstupu na naše území mají od půlnoci 27. dubna 2020 dvě možnosti příjezdu do ČR: nástup 14denní karantény nebo předložení potvrzení o absolvování testu vydané lékařem či orgánem ochrany veřejného zdraví potvrzující, že u nich byl proveden test na přítomnost covid-19 s negativním výsledkem. Test nesmí být starší než čtyři dny a zajišťuje si ho osoba sama na vlastní náklady. „Chceme lidem maximálně zjednodušit návrat do Česka. Možnost vyhnout se po předložení testu karanténě jsem prosazoval dlouhodobě jako opatření, které nám umožní pokračovat v postupném návratu do režimu před pandemií,“ uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

  • Glosa k probíhající tiskové konferenci vlády

  • Za hranice se už může. K návratu stačí test

    „Pokud jde o otázku přeshraničního pohybu, tak jsme uvolnili zákaz pohybu. Tím pádem bude možné vycestovat do zahraničí. Ovšem s tím, že pokud se člověk vrátí, bude muset mít buďto doklad o bezinfekčnosti, tedy negativní test na covid-19, nebo absolvovat 14denní karanténu. U pendlerů pak stačí, aby daný test absolvoval každých 14 dní a je mu umožněno překračovat hranice každý den,“ oznámil mimochodem na otázku o pendlerech na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vojtěch.

    „Je tedy možné jet i na dovolenou do zahraničí. Když se pak bude náš občan vracet, musí se prokázat buď testem, nebo musí do karantény,“ upřesnil na dotaz ministr.

  • Glosa k probíhající tiskové konferenci vlády

  • Záměr prodloužit nouzový stav schválíme až zítra, upřesnil ministr

    „Nouzový stav za daných podmínek, tedy kvůli rozhodnutí soudu, potřebujeme. A proto se všichni na vládě shodujeme, že jej chceme prodloužit do doby poslední vlny rozvolnění. Tedy k 25. květnu. Formálně jej ale budeme schvalovat zítra, až Ministerstvo zdravotnictví připraví materiál, kterým vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu,“ upřesnil ministr Vojtěch informace o tom, že vláda již schválila záměr prodloužit nouzový stav.

    „Jiná možnost není. Respektive je samozřejmě. Ze dne na den rozvolnit všechna opatření. A tím ohrozit veřejné zdraví okamžitým prudkým šířením covid-19,“ komentoval Vojtěch možnost, že by Sněmovna neschválila prodloužení nouzového stavu. Před rozhodnutím soudu totiž tomu poslanci nakloněni nebyli. Jak Seznam Zprávy popsaly, proti se stavěli i poslanci vládního hnutí ANO.

  • Vláda od pondělí umožní otevřít vysoké školy pro všechny ročníky

    Od pondělí se otevřou vysoké školy pro všechny studenty. Vláda o tom dnes rozhodla v krizovém opatření, řekl novinářům po zasedání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

    Od tohoto pondělí (20. 4.) byly vysoké školy otevřené v omezené míře pro aktivity studentů v posledním ročníku studia. Mělo to znamenat možnost konat individuální konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózních zkoušek.

  • Lázně mohou přijímat nové pacienty

    „Rozvolňujeme režim v rámci lázní. Rušíme zákaz přijímat nové pacienty,“ uvedl ministr zdravotnictví s tím, že v tomto případě se opět jedná výhradně o opatření v rámci zákona o ochraně zdraví v gesci jeho resortu.

  • Ministerstvo končí s centrálními nákupy

    Druhé krizové opatření se týká nového rychlejšího plánu, jak rozvolnit karanténní opatření. To vydává vláda tak, jak bylo oznámeno dříve. Tedy se počítá s rychlejším otevíráním obchodů a služeb.

    Ukončujeme centrální nákupy zdravotnických pomůcek, dodal ministr Vojtěch. „Máme zásoby na dva měsíce. A budeme nadále zásobovat fakultní nemocnice, vojenské nemocnice či krajské hygienické stanice,“ doplnil.

  • Vláda ruší omezení volného pohybu osob. Nově venku klidně po deseti

    „Vláda nově vydává mimořádná opatření tedy podle krizového zákona, jak to vyžaduje soud. Zároveň od zítřka ruší zákaz volného pohybu osob na veřejných prostranstvích. Sdružování nově nastavuje tak, že je povoleno až do deseti osob. Dosud to byly dvě,“ uvedl na tiskové konferenci po večerním jednání vlády ministr Vojtěch.

  • Proti rozsudku, který označil opatření ministerstva jako nezákonná, podá vláda stížnost

    Vláda již obdržela rozsudek Městského soudu v Praze, který ruší opatření Ministerstva zdravotnictví k omezení volného pohybu osob a omezení maloobchodního prodeje. „Respektujeme verdikt soudu, který je přelomový. Budeme proti němu podávat kasační stížnost, protože by to měl posoudit Nejvyšší správní soud, aby byla vyjasněna otázka, jaká je reálná pravomoc Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

  • Vláda schválila soudem zrušená opatření Ministerstva zdravotnictví

    Kabinet dnes schválil soudem zrušená opatření Ministerstva zdravotnictví jako krizová opatření vlády podle krizového zákona, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček pro ČTK.

  • Hamáček: Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května

    Vláda v pátek požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května, napsal ČTK Hamáček. V současnosti platí do čtvrtka 30. dubna.

  • Školství žádné změny neplánuje

    Zatímco otevírání obchodů a provozoven vláda uspíšila, termíny pro zahájení výuky ve školách se zatím nemění. „V tuto chvíli nejsou žádná další rozvolnění či posuny termínů dohodnuty,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

  • Ve studii nákazy covid-19 se dnes nechalo otestovat 3251 lidí

    Ve studii ke zjištění výskytu nákazy covid-19 v populaci se dnes nechalo otestovat 3251 lidí. V Praze to bylo 1445 lidí, Brně 1262 a v Litoměřicích 544 osob. Vyplývá to z informací na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Lidé čekali ve frontách dlouhé hodiny, vznikaly mezi nimi i konflikty, zejména mezi seniory. Zájem organizátory studie překvapil, dnešní kapacity se vyčerpaly už krátce po otevření. Celkem je v plánu otestovat 27 000 lidí.

  • Prouza ocenil, že vláda přijala argumenty zástupců podnikatelů

    Vláda podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy konečně přijala argumenty podnikatelských organizací. Reagoval tak na to, že dnes kabinet na základě epidemiologického vývoje nemoci covid-19 uspíšil svůj harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven. Podle Prouzy přispěl k urychlení uvolňování souvislý tlak na vládu i jednání s epidemiology, sdělil dnes ČTK.

  • I v Litoměřicích vzbudilo testování kolektivní imunity velký zájem

    Enormní zájem je v Litoměřicích o testovací studii zaměřenou na zjištění úrovně kolektivní imunity vůči onemocnění covid-19. Od rána stály před výstavištěm Zahrady Čech, kde se v pavilonu G odebírají vzorky, stovky lidí. Na odebírání vzorků se podílí zdravotníci a lékaři, řekla novinářům koordinátorka testování Marcela Koudelková z Ústavu zdravotnických studií a statistiky. Dnes večer ČTK řekla, že zdravotníci otestovali více lidí, než je denní limit. Testování začalo v 8:00, potrvá podle předpokladů zhruba týden.

  • Advokáti poslali do ústavů sociálních služeb 7000 respirátorů

    Česká advokátní komora (ČAK) zakoupila 7000 respirátorů, které věnovala domovům seniorů a do alzheimercenter. Ochranné pomůcky bude do desítek jednotlivých zařízení distribuovat Domov Alzheimer v Roztokách u Prahy, jemuž dnes zástupci komory respirátory předali. ČAK o tom informovala v tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy