Hlavní obsah

V Ostravě vznikne výzkumné centrum zaměřené na využití vodíku

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Při Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava vznikne do roku 2023 Centrum energetických a environmentálních technologií Explorer (CEETe), které bude zkoumat využití vodíku jako bezemisního zdroje energie.

Článek

„Výstavba centra přijde na 270 milionů korun,“ sdělil náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka.

„Jestli mluvíme o tom, že ve vodíku je budoucnost, musíme za naší vizí systematicky jít. Zavedení využívání vodíku vyžaduje důkladnou přípravu. Musíme vědět, jak a z čeho vodík získat, správně zpracovávat, rozdistribuovat a následně jej spotřebovat, ať už v dopravě nebo v energetice,“ uvedl Unucka.

Podle něj bude CEETe i důležité vzdělávací centrum. Největší část nákladů, téměř 200 milionů zaplatí dotace, sedmi miliony přispěje Moravskoslezský kraj a 40 miliony korun se na financování bude podílet soukromá společnost Smart Innovation Center SIC.

„Pro náš region je výhodné, že Evropská unie cílí významné prostředky do regionů postižených těžbou uhlí, které procházejí transformací. CEETe bude supermoderním centrem výzkumu, které Moravskoslezský kraj postaví na špici v oblasti nízkoemisní energetiky,“ řekl Unucka.

Výsledky výzkumu kraj využije při zavádění vodíkových pohonů v dopravě. Deset autobusů na vodíkový pohon bude jezdit na Havířovsku od roku 2023. Palivo budou čerpat z plničky, která by měla stát na Hranečníku v Ostravě od roku 2022.

Kvůli útlumu těžby kraj plánuje i nadále podporovat alternativní zdroje energie. „Je to jedna z cest, kterou se musíme ubírat, a nejde jen o vodík, ale i další využití plynů, obnovitelných zdrojů, připravuje se i koncepce případně jaderných zdrojů,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Přínos vodíku je podle něj především v tom, že je to čistá technologie. „Náš region je a ještě nějakou dobu bude zatížen znečištěným ovzduším. Atraktivní je pro nás i to, že se jako vůbec první v Česku ubíráme touto cestou,“ řekl hejtman.

Reklama

Doporučované