Hlavní obsah
Online

Přestat denně informovat o počtu zemřelých? Souhlasím, ale sám to nevypnu, řekl Dušek

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V pondělí přibylo v Česku 6048 nových případů koronaviru. Je to o tři tisíce případů méně než minulé pondělí.

- Poslanci na půdě sněmovny diskutovali o možnosti omezit každodenní informování o obětech koronaviru. Podle  poslanec a lékař Rostislav Vyzula (ANO) je informace zavádějící, protože „všichni na covid nezemřeli“. O diskusi na zdravotním výboru informoval deník Blesk.

- Otevírání škol by mělo začít prvními třemi ročníky základních škol, tvrdí epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něj je ale ještě nyní brzy.

- Rizikové skóre, podle kterého se budou řídit protiepidemická opatření, bude mít dvě úrovně a jméno PES.

- Vláda bude muset podle vicepremiéra Jana Hamáček znovu požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Ten zatím platí do 20. listopadu.

Dění jsme sledovali i v pondělí:

  • Má se zveřejňovat počet obětí koronaviru? Dušek to řešil s poslanci

    Neveřejná debata o možném omezení informování o zemřelých na nový koronavirus se odehrála na zdravotnickém výboru Sněmovny. Poslanec a lékař Rostislav Vyzula (ANO) by byl pro, aby tato informace nebyla zveřejňována denně. „Je opravdu nutné hlásit médiím informaci o úmrtnosti na covid každý den? Poněvadž, jak už tady bylo řečeno, profesor Válek i profesor Dušek řekli, že ta informace je nepřesná, nechci říct přímo nesmyslná, poněvadž všichni víme, že ti pacienti všichni na covid nezemřeli,“ zeptal se Vyzula podle deníku Blesk, který o věci informoval.

    Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek s názorem souhlasil, ale podle něj není na něm, aby stanovoval národní komunikační strategii. Dodal, že kdyby zveřejňování toho čísla sám vypnul, tak prý rozpoutá „doslova mediální peklo“.

  • Ministerstvo by mělo natáčet šoty jako o bezpečnosti na silnicích, říká parazitolog

    Na Ministerstvu zdravotnictví by se měly připravovat stejné kampaně, jako má například BESIP pro používání bezpečnostních pásů v autě, řekl parazitolog Julius Lukeš. Úkolem odborníků, kteří jsou navíc placení státem, je podle Lukeše varovat veřejnost před nebezpečími, jako jsou dopady koronaviru.

  • Večerní čísla nakažených jsou proti včerejšku dvojnásobná

    K úterní osmnácté hodině ministerská statistika pozitivně testovaných ukazuje 4981 pozitivně testovaných. To je víc než dvojnásobek proti pondělnímu večeru, kdy jich bylo jen 2354. V pondělí pak bylo provedeno necelých 30 tisíc testů a celkově bylo odhaleno přes 6000 nakažených. Opět začal stoupat i počet hospitalizovaných, který se po poklesu vrátil přes hranici 8000.

  • Ekonomka Chytilová: Koronakrize zasáhla hlavně psychiku mladých

    Významnou skupinou lidí, kteří kvůli koronakrizi trpí duševními problémy, jsou překvapivě mladí lidé. Poměr lidí s duševními problémy se z počátku pandemie vyšplhal ze 6 až na 20 procent populace, poté začal postupně klesat, popsala ekonomka Julie Chytilová.

  • Ekonom: Zavření škol je nejdražším opatřením proti covidu

    Ztráta vzdělání dětí kvůli zavřeným školám rezultuje v nejvyšší ekonomické ztráty ze všech opatření proti šíření nového typu koronaviru, řekl v debatě odborníků matematik a ekonom Jakub Steiner z CERGE-EI. Na druhou stranu je poměrně široký konsensus na tom, že uzavření škol významným způsobem mírní epidemii, dodal ekonom. Otevření škol podle něj musí být bezpečné, to znamená například rotaci žáků a studentů, aby se covid-19 nešířil příliš rychle.

  • Sněmovna schválila úpravu insolvencí kvůli koronaviru

    Firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset podat až do konce června příštího roku insolvenční návrh. Počítá s tím novela, kterou dnes opětovně schválila Sněmovna. Odmítla úpravu Senátu, který se postavil proti zrušení povinného souhlasu věřitelů s prodloužením ochranného moratoria u insolvenčních návrhů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

    Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) senátní verzi nepodpořila. Podle ní je pro firmy se zahraničními věřiteli v období epidemie koronaviru obtížné souhlas získat.

  • Maďar: S otevřením škol musíme počkat, až budou čísla dál klesat

    Začít by se mělo prvními třemi ročníky základních škol, tvrdí epidemiolog Rastislav Maďar. Otevřít školy v září hrozilo výbuchem, a také to nastalo, řekl v dnešní debatě odborníků Maďar. V příštích obdobích se podle něj budou vždy před otevřením škol zavádět mírnější opatření, jako je nošení roušek, aby se nálož viru v populaci snížila.

  • Lékař Machala: Do nemocnic by měli chodit hlavně rizikoví pacienti

    Někteří pacienti hospitalizovaní s covidem-19 nepatří do rizikové skupiny, říká ředitel AIDS centra FN Na Bulovce Ladislav Machala. Covid-19 je nebezpečný především pro pacienty s nadváhou a seniory nad 65 let, zaznělo v dnešní debatě odborníků. Někteří pacienti putují do nemocnic proto, že jsou infekční pro své okolí, ale péči vyžadují především jiné skupiny, upozornil Machala.

  • Málo testujeme, varuje epidemiolog Smejkal

    Počet testů by se měl zvýšit, říká epidemiolog Petr Smejkal. V dnešní debatě odborníků upozornil na to, že poměr nakažených příliš neklesá, stále se pohybuje kolem 30 procent pozitivních testů. Navíc roste podíl seniorů mezi nakaženými, varuje epidemiolog.

  • Česká pošta začala roznášet ochranné pomůcky zdravotně postiženým

    Česká pošta začala roznášet na 185 000 adres roušky a respirátory pro zdravotně postižené. Vláda o tom, že část invalidních důchodců a děti s průkazem postižených dostanou ochranné prostředky, rozhodla v polovině října. Lidé nemusí na poštu, vše dostanou do svých domovních schránek. Pět roušek a respirátor jsou balené do ochranných obalů, roznášeny budou spolu s návodem na použití v obálce. Pošta to dnes uvedla v tiskové zprávě.

  • Proč se méně testuje, zeptala se ve Sněmovně šéfka TOP 09

    Na závěr debaty o pořadu schůze vystoupila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s dotazem na vládu. „Všichni doufáme, že se vývoj epidemie obrací. Jen není zřejmé, proč v posledních dnech tak výrazně ubylo provedených testů. Nechci to zařazovat jako bod na jednání Sněmovny, jen se slušně ptám a doufám, že někdo z vlády bude schopen odpovědět, i když zde chybí ministr zdravotnictví,“ řekla.

  • Sněmovna o nouzovém stavu rozhodne příští čtvrtek

    Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka rozhodne Poslanecká sněmovna o případném prodloužení nouzového stavu příští čtvrtek. Informoval o tom novináře na tiskové konferenci před zasedáním Sněmovny. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že vláda prodloužení projedná na svém nejbližším zasedání buď tento pátek, nebo příští pondělí. „Jeho délku budeme debatovat, dáme na expertní názor ministerstva zdravotnictví,“ uvedla Schillerová.

  • Na pomoc dorazili britští zdravotníci

    Do Česka v noci na úterý dorazil tým šesti britských zdravotníků, kteří pomohou českým kolegům ve zvládání epidemie nového koronaviru. Zapojí se do práce v brněnské vojenské nemocnici. ČTK a České televizi to po úterním přivítání zdravotníků v Praze řekl náměstek ministra obrany Jan Havránek. Úvodního setkání se zúčastnil i britský velvyslanec Nick Archer. Vysláním zdravotnického týmu Velká Británie odpověděla na žádost České republiky o pomoc v boji proti epidemii. Čeští představitelé o ni požádali spojence z Evropské unie i z NATO.

  • V jihlavském krematoriu stoupá kvůli covidu-19 počet žehů

    V jihlavském krematoriu stoupá od října počet žehů. Obvykle se jich za měsíc uskutečňuje 160 až 170, v prvních pěti pracovních listopadových dnech už bylo 105 žehů. Přibližně 90 procent zemřelých bylo pozitivních na nemoc covid-19, řekl dnes ČTK mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. V Jihlavě je jediné krematorium na Vysočině.

  • Hamáček: Nouzový stav budeme muset prodloužit

    Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) novinářům dnes řekl, že je přesvědčen, že bude brzy nutné požádat Poslaneckou sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu. Ten momentálně platí do 20. listopadu. Situace je podle Hamáčka stále komplikovaná a epidemie brzdí jen velmi pomalu. Novinářům také řekl, že požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby do připravované tabulky protiepidemických opatření doplnil, zda daná opatření nouzový stav vyžadují. Tabulku Blatný plánuje představit do konce týdne. V pátek ji projedná Rada vlády pro zdravotní rizika, řekl Hamáček.

  • 17. listopadu zvoňme klíči pro zdravotníky, vyzývá Rakušan

    Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan vyzval, aby lidé u příležitosti 17. listopadu letos zvoněním klíčů symbolicky podpořili zdravotníky v boji s covidem-19. „Uvědomujeme si, kdo v první řadě bojuje o to, abychom mohli žít tak, jak jsme byli zvyklí,“ řekl. Zvonění klíči, které bylo jedním ze symbolů v revolučním roce 1989, by se letos podle Rakušana mělo ve 20:00 vztahovat ke zdravotníkům. Na tiskové konferenci před zasedáním Sněmovny také vybídl vládu k podpoře návrhu STAN a Pirátů, který by měl usnadnit působení dobrovolníků ve zdravotnických zařízeních a regulovat jejich odměňování.

  • V domově v Litvínově chybí třetina personálu

    V domově sociálních služeb v Litvínově na Mostecku chybí 30 procent personálu. Část je v domácí izolaci kvůli covidu-19, část se stará o školou povinné děti. U 44 klientů z 295 se potvrdila nákaza koronavirem. ČTK to dnes řekl ředitel příspěvkové organizace Domovy sociálních služeb Litvínov Vladimír Vopelka. V zařízeních, která pod organizaci patří, dnes testují 102 klientů hasiči. Ústecký kraj poslal do zařízení na výpomoc 12 studentek, které podle ředitele odvádějí výbornou práci. V pondělí do zařízení nastoupilo deset vojáků, dodal.

  • 80 tisíc „samoreportů“

  • Respilon se zpožděním představil masku, která hubí viry

    Firma Respilon, jež od léta vyrábí v brněnském Technologickém parku respirátory, v úterý představila respirátor, který podle výrobce hubí zachycené viry. Kromě nanovlákenné membrány obsahuje i oxid mědi. Společnost chtěla tyto respirátory nabízet už na jaře, jenže měla výrobu jen v zahraničí, takže se jí to kvůli omezení obchodu v době první vlny pandemie nepodařilo. Svou objednávku na 400 000 kusů kvůli tomu zrušil i stát.

Reklama

Hlavní zprávy