Hlavní obsah

V Praze zahraje přední osobnost současného jazzu Jan Garbarek

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Po několika odkladech způsobených koronavirovou pandemií vystoupí 24. srpna v pražském Foru Karlín norský saxofonista Jan Garbarek, který patří k předním osobnostem současného evropského jazzu.

Článek

ČTK o tom dnes za pořadatele informoval Jiří Sedlák.Koncert je podle něj potvrzený včetně účasti všech hudebníků z Garbarkovy skupiny - německého klavíristy a hráče na elektrické klávesové nástroje Rainera Brüninghause, indického perkusisty a bubeníka Triloka Gurtu a baskytaristy Yuri Danielse. Vstupenky jsou stále v prodeji v síti Ticketportal.

Jan Garbarek bývá označován za jednu ze stylotvorných figur evropského jazzu. Do Prahy se vrací více než půl století, byť s totalitou vynucenou pauzou. Poprvé se tu představil jako mladík v roce 1966. Mnohem později, v letech 1997 a 2010, vystoupil v Prazev projektu s Hilliard Ensemble, prolínajícím saxofonové improvizace se středověkou vokální hudbou. V roce 2013 zahrál na Hradě v triu s kontrabasistou Miroslavem Vitoušem a bubeníkem Trilokem Gurtu.

Jan Garbarek se narodil 4. března 1947 v norském Nysenu jako syn někdejšího polského válečného zajatce a dcery norského farmáře. Po učednických 60. letech, kdy mu učarovala divokost free jazzové avantgardy a debutoval jako kapelník albem Til Vigdis (1967), postupně začal budovat vlastní styl. Lyrický, prostý disonancí, vystavěný na hypnoticky i meditativně působících dlouhých tónech. Po inspiracích pro svoje pojetí jazzu začal Garbarek pátrat nejen v evropské klasické hudbě či lidové muzice Skandinávie, ale také v muzikantských postupech pro Evropana exotických kultur.

V Garbarkově bohaté diskografii jsou i společné nahrávky s mezinárodními ikonami jako Keith Jarrett, Ralph Towner, John McLaughlin či Bill Frisell. Ve Foru Karlín zahraje spolu s Jan Garbarek Group.

Reklama

Doporučované