Hlavní obsah

V Rusku bylo zakázáno kouření na balkonech a pak najednou nebylo. Samotné úřady neumí zákon přesně vyložit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

V posledních dnech zaplavila ruská i česká média informace o novém zákonu, který údajně zakazuje Rusům kouřit na balkonech vlastních bytů. Ruské ministerstvo informaci nejdříve potvrdilo, později ji ale vyvrátilo. V médiích pak kolovala dvě různá vyjádření.

Článek

V původním dokumentu, který se objevil na stránkách ruského ministerstva pro mimořádné události šlo o zákaz použití otevřeného ohně na balkonech a v lodžiích. Rozhodnutí vlády vyvolalo v zemi živou diskusi tom, že změny v pravidlech požární bezpečnosti se dají interpretovat různými způsoby.

A jak se později ukázalo, ministerstvo samotné nedokázalo upřesnit, jestli nově zavedená pravidla s platností od 1. října skutečně znamenají pro kuřáky konec éry kouření na balkonech. Nejasnosti kolem této situace vyvolaly v obyvatelích Ruska pochybnosti: dovolují nová pravidla kouřit, nebo ne?

Ministerstvo pro mimořádné události nejdříve potvrdilo, že se skutečně jedná o zákaz kouření. Média následně tuto informaci převzala a vydala. Mezi nimi byly i Seznam Zprávy. O pár dní později ale ruské ministerstvo informaci pro změnu vyvrátilo.

Lotyšský informační web Meduza, který shromažďuje informace ze zpravodajství a velkou pozornost věnuje ověřování faktů, popsal celý vývoj této informace:

26. září – Zákaz

Zákon, který platí od 1. října, zakazuje použití otevřeného ohně na balkoně. Ustanovení ze dne 20. září o změnách pravidel požární bezpečnosti v Ruské federaci zakazuje použití otevřeného ohně na balkonech a v lodžiích. Média píší o zákazu kouření; v dokumentu není jasná definice otevřeného ohně, ale podle normativů požární bezpečnosti v Ruské federaci mezi zdroje otevřeného ohně patří i hořící zápalka a cigareta.

26. září večer – Potvrzení zákazu

Tisková kancelář ministerstva pro mimořádné události potvrdila zákaz kouření na balkonech a uvedla, že cigareta spadá pod definici otevřeného ohně. Za porušení tohoto zákonu hrozí pokuta 3 až 5 tisíc rublů. Za požár, který vznikne kvůli odhozené cigaretě, hrozí trestní odpovědnost.

27. září – Pachatelé budou hradit škody

Na svých oficiálních stránkách ministerstvo také uvádí, že podle statistik v loňském roce došlo k více než 2 000 požárům, z toho 60 % vzniká kvůli nedbalosti při kouření na balkonech. Právě to bylo hlavní příčinou zavedení nových pravidel. „Tyto změny umožňují postavit pachatele před soud, což předtím nebylo možné. Nyní bude každý povinen uhradit škodu, kterou způsobil,” komentuje situaci Rinat Enikeev, ředitel odboru dohledových činností ministerstva pro mimořádné události Ruské federace.

28. září – Zákaz není

Ministerstvo pro mimořádné události oznámilo, že nová pravidla nezakazují kouření na balkonech, ale jen varuje před odpovědností. „Ustanovení nezakazuje kouření na balkonech, pokud nevzniká nebezpečí požáru,” komentuje tisková kancelář ministerstva. V tento den již média zprávu přebrala a publikovala. Někde se píše, že za kouření hrozí pokuty, jinde naopak zprávy tvrdí, že pokuty hrozí jen za požár způsobený kouřením.

Není tedy úplně jasné, jestli zkreslení způsobila hlavně rozdílná interpretace otevřeného ohně, nebo protichůdná vyjádření ministerstva. Samotné ministerstvo pro mimořádné události změnu svých tvrzení nekomentovalo.

Odborníci se v názorech také rozcházejí. Podle předsedy Spolku ruských právníků Alekseje Ivanova je kouření na balkonech stále povoleno. Zákon se týká jen použití otevřeného ohně a nedovoluje na balkoně grilovat kebab, k čemuž v minulosti mezi ruskými obyvateli docházelo. Právník Alexander Inojadov ale říká, že v ruských právních předpisech není jasně definovaný pojem otevřeného ohně.

Reklama

Doporučované