Hlavní obsah

V Rusku o víkendu hořelo v nelegálním starobinci i „koronavirové“ nemocnici

Foto: Profimedia.cz

Záběr z řešení požáru v nemocnici na severu Moskvy.

Reklama

Nejméně deset mrtvých a několik zraněných si vyžádal požár v domově seniorů v ruském Krasnogorsku zhruba 20 kilometrů na západ od Moskvy. Asi dvacet lidí se podařilo zachránit. O dva dny dříve hořelo na moskevské JIP.

Článek

Nejméně deset mrtvých a několik zraněných si vyžádal požár v domově seniorů v ruském Krasnogorsku zhruba 20 kilometrů na západ od Moskvy. Asi dvacet lidí se podařilo zachránit, informovala v noci z neděle na pondělí s odkazem na úřady agentura Interfax. Přesné počty mrtvých a zachráněných zatím nejsou známy. Mnozí se nadýchali kouřových zplodin. Oheň už byl uhašen.

Neštěstí podle státní agentury TASS, která se odvolává na záchranáře, mohl způsobit rozbitý bojler ve sprchách zařízení pro seniory. Starobinec byl podle agentury TASS nelegální, nacházel se v běžném obytném domě a v době neštěstí v něm bylo ubytováno 29 klientů. Někteří z nich byli upoutáni na lůžko, a nemohli se proto zachránit, na starost je mělo osm pečovatelů.

Moskva zažila požár i v sobotu, kdy hořelo na jednotce intenzivní péče v nemocnici pro pacienty s covid-19. Jeden pacient při požáru přišel o život. Požár vypukl v jednom z pokojů pacientů a podařilo se ho již dostat pod kontrolu, uvedly úřady, žádné bližší detaily neposkytly.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin na Twitteru napsal, že všichni pacienti byli evakuováni a převezeni do dalších nemocnic. Příčina požáru se vyšetřuje, pravděpodobně šlo o problém se zdravotnickým vybavením.

V Rusku dochází kvůli porušování bezpečnostních předpisů k požárům s velkým množstvím obětí opakovaně, napsala agentura DPA. Osmého dubna zemřeli při požáru v soukromém domově pro seniory čtyři lidé a 16 se jich zranilo. Na konci dubna zahynula při požáru dřevěného domu ve městě Vyborg poblíž Petrohradu osmičlenná rodina.

Reklama

Související témata:

Doporučované