Hlavní obsah

Vakcína nabídnutá Praze? Od nás není, říká šéfka AstraZenecy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: oasisamuel, Shutterstock.com

AstraZeneca dává ruce pryč od nabídky pražské distributorské firmy Fatrade, která nabídla hlavnímu městu 400 tisíc dávek.

Reklama

Překupník z vinohradské lékárny nabídl Praze 400 tisíc dávek vakcíny od AstraZenecy. Její česká ředitelka Seznam Zprávám nyní řekla, že dohoda se soukromníkem není možná. Varovala před padělky.

Článek

Distributor z pražských Vinohrad, firma Fatrade, nabídl hlavnímu městu, že mu v horizontu několika málo týdnů může dodat 400 tisíc vakcín od britského výrobce AstraZenecy. V době, kdy tato společnost utlumuje dodávky do Evropské unie a některé její státy pozastavují očkování touto vakcínou.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že příběh je zamotanější. Ředitelka tuzemského zastoupení AstraZenecy Jarmila Dolečková popřela, že by pražská zdravotnická distribuční firma Fatrade mohla o dodávce vakcín vůbec vyjednávat – dohody činí jen na úrovni států či mezinárodních organizací.

„Společnost AstraZeneca se zaměřuje výhradně na plnění závazků uzavřených se státy a mezinárodními organizacemi. Z tohoto důvodu není v současné době možné zajistit bezpečné dodání naší vakcíny jinak než právě prostřednictvím těchto dohod. To samé platí i pro Českou republiku, jedná se výhradně o dodávky prostřednictvím již uzavřené dohody na úrovni EU,“ řekla Seznam Zprávám Dolečková, ředitelka české „pobočky“ AstraZenecy pro zdravotní péči.

Jak hodnotí nabídku firmy Fatrade, která má hlášené sídlo v lékárně na pražských Vinohradech? „Pokud jde o zmiňované soukromé nabídky různých třetích stran, mimo tyto mezinárodní dohody, je pravděpodobné, že se jedná o padělek, který by měl být odmítnut a nahlášen Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv,“ uvedl.

Vedle padělku ještě zmiňuje druhou možnost – obchodování na neoficiálním trhu. „Lze hovořit i o paralelním dovozu od neznámého zdroje. Je tam na první pohled několik nesrovnalostí, hlavně ohledně ceny. Společnost AstraZeneca se zavázala v době pandemie dodávat vakcínu bez nároku na zisk a v rámci smlouvy s Evropskou komisí ji mohou jednotlivé vlády nakoupit za zlomek nabízené ceny – zhruba 1,5 eura (firma Fatrade nabídla Praze dávku vakcíny za bezmála 13 eur, pozn. red.),“ dodala ředitelka AstraZenecy.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Nabídka, kterou firma Fatrade podala vedení metropole.

Seznam Zprávy se obrátily na odbornou poradkyni firmy Fatrade Ivu Slaninovou, která podle majitelky společnosti Jaroslavy Konečné měla nabídku pro pražský magistrát na starosti. Co říká na vyjádření společnosti AstraZeneca, jejíž ředitelka dala nabídku Fatrade do souvislosti s padělky.

„K tomu bych se velmi nerada vyjadřovala. Zvažujeme, jakým způsobem se postavit k tomu, že nás nazýváte překupníky. Jsme distributor s veškerým oprávněním. Na vaši otázku vám nebudu odpovídat, nevěřím v to, co píšete,“ uvedla pouze Slaninová.

Ožehavý tisk

Seznam Zprávy již odpoledne informovaly, že Fatrade nabídla vedení magistrátu v minulém týdnu dodávku 400 tisíc dávek vakcín od AstraZenecy. To jest čtyřikrát tolik, než kolik měla celá Česká republika od AstraZenecy získat v příštích dvou týdnech před zkrácením dodávek.

Firma, která hlásí své sídlo v Lékárně u krále Jiřího na Vinohradech, v nabídce pro pražské politiky uvedla, že zboží by se dalo pořídit do tří týdnů od objednávky. Jednu dávku nabízela za 12,89 eura, takže celkem by to Prahu přišlo zhruba na 135 milionů korun.

Nabídky se posléze chopil magistrátní odbor zdravotnictví a radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě), která na základě toho vypracovala tisk do Rady. Materiál o víkendu projednávala koalice primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a téma vyvolalo bouřlivou diskusi.

Svědčila o tom nahrávka z porady radních, kterou Seznam Zprávy získaly. „Pro mě je toto vyloučené téma. Vidíme tu rizika, nemůžeme to udělat mimo systém, nemít to schválené a aplikovat to na obyvatelích a ještě to nabízet jiným krajům. To nepřipadá v úvahu, bohužel se ten tisk takto schválit nedá,“ pronesla na poradě Rady Hana Kordová Marvanová (TOP 09 a STAN).

Rada hlavního města v pondělí dopoledne tisk raději nezařadila do programu.

Reklama

Doporučované