Hlavní obsah

Valentýn narazil na ekologii. Růže letí přes půl planety a ničí klima

Foto: Pixabay.com

Většina růží na Valentýna je dovážena ze zámoří.

Reklama

Pařížská květinářství letos nabádají zamilované, aby svým polovičkám nekupovali jako dárek k Valentýnu růže. V mírných zeměpisných šířkách teď tyto květiny nerostou a musí se dovážet letecky, čímž se znečišťuje ovzduší.

Článek

Den strávený v Paříži s kyticí růží je klasickou valentýnskou romantikou. Podle květinářů z „města lásky“ by si letos měly páry vyjadřovat lásku jinak, aby tím neškodily životnímu prostředí.

Svátek svatého Valentýna, který připadá na 14. února, představuje pro prodejce květin Vánoce. Většina růží, které se prodávají ve Francii, se do země dováží letecky. Květiny podle agentury Reuters putují například z více než 6 000 kilometrů vzdálené Keni.

Důsledkem jsou uhlíkové emise, které přispívají ke změně klimatu. Některá pařížská květinářství nechtějí nést odpovědnost za škody a říkají, že existují i jiné květinové alternativy, které se dají pěstovat i místně. Proto nabádají zákazníky, aby raději sáhli po nich.

V čele kampaně, která chce lidi naučit, aby si od kupování růží odvykli, stojí Hortense Harangová, zakladatelka internetového květinářství Fleurs d’Ici, v překladu Květiny odsud. „Červené růže jsou padesátá léta,“ myslí si. Podle ní růže v našich zeměpisných šířkách v tuto roční dobu nerostou. „Růže je něco, co je v této sezóně zcela zakázané, v podstatě nemá smysl je kupovat,“ dodala Harangová.

Její kampaň získala podporu i dalších květinářství. „Je nelogické prodávat květiny z druhé strany planety, když je můžeme získat i u nás,“ řekla šestačtyřicetiletá pařížská květinářka Edith Besenfelderová, která primárně pracuje s místními a sezónními květinami.

Tradice obdarovávání červenými růžemi na svatého Valentýna však zakořenila v mnoha kulturách, a prodejci tak čelí složité situaci.

Majitelka dalšího květinářství Céline Argenteová například povzbuzuje zákazníky, aby radši kupovali červené tulipány a vyznávali lásku jimi. Přesto byla její prodejna plná váz s rudými růžemi, aby uspokojila poptávku. „Je to klasika, kterou lidé nemohou změnit. Červená růže zůstává typickou květinou na Valentýna,“ uvedla.

Něco podobného se neděje jen ve Francii. Den svatého Valentýna má silnou tradici i v USA. Když se tento svátek blíží, doveze se do Spojených států podle serveru Insider přibližně 1,1 miliardy květin a 70 procent z nich pochází z květinových farem v Kolumbii.

Kromě růží jde třeba i o sedmikrásky a další druhy rostlin, které během 48 hodin musejí být nařezány a letecky přepraveny do různých míst v USA, protože mají krátkou životnost. Množství letecky dovážených květin do Spojených států je v tomto období dvakrát až třikrát vyšší.

Reklama

Doporučované