Hlavní obsah

„Velký přítel Poláků.“ Ve Varšavě bude náměstí Václava Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel na snímku z Varšavy v roce 2008.

Reklama

V polském hlavním městě bude nové náměstí Václava Havla. Ve čtvrtek o tom rozhodlo varšavské zastupitelstvo.

Článek

Náměstíčko pojmenované po českém prezidentovi bude přímo naproti budově českého velvyslanectví ve Varšavě. Malý plácek se nachází na křížení ulic Koszykowa a třída Růží v reprezentativní části v centru města. Blízko se nacházejí další ambasády a nedaleko je i sídlo polského parlamentu a úřad vlády.

„Havel, velký přítel Poláků, byl od 70. let čelním představitelem demokratické opozice v komunistickém Československu a politickým vězněm. Za jeho propuštění na konci 80. let demonstrovali studenti Varšavské univerzity, když na univerzitní bránu na Krakovském předměstí věšeli transparenty s Havlovým příjmením,“ připomíná liberální deník Gazeta Wyborcza.

Už několik dní po Havlově úmrtí v prosinci 2011 prezidentovo jméno dostala ulice v Gdaňsku. Gdaňská třída Václava Havla se stala první ulicí nesoucí Havlovo jméno. Postupně se přidala i další. Havlovu třídu má také Kyjev, ulici pak izraelská Haifa.

V Česku nese jméno prvního prezidenta ČR například piazzetta u Národního divadla nebo letiště v Ruzyni. Havlovo náměstí je i v Hradci Králové či Litomyšli. V řadě měst také stojí Lavičky Václava Havla.

Varšavské zastupitelstvo rozhodlo o pojmenování prostranství krátce před Havlovým výročím narození, pro byli všichni členové místopisné komise. Havel by se 5. října dožil 84 let, zemřel na své chalupě na Hrádečku u Trutnova 18. prosince 2011.

Reklama

Související témata:

Doporučované