Hlavní obsah

Vetešnictví v Ostravě - Vítkovicích připomíná spíš muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

ilustrační snímek

Reklama

Reklamní tabule u historické vily v Ostravě - Vítkovicích láká na návštěvu vetešnictví. Po prohlídce interiéru ale lidé mají spíše pocit, že navštívili muzeum.

Článek

Vetešnictví v těchto prostorech Vendula Fečkovičová s manželem otevřeli loni. Vinou epidemie koronaviru a vládních opatření ale měli zatím otevřeno jen dva týdny. Prodávat se tak snaží alespoň přes internet.

„Otevřeno od stěhování sem do vily jsme měli asi čtrnáct dní. Jinak se snažíme fotit a vkládat inzeráty na Facebook a i v této nelehké době potěšit naše zákazníky,“ řekla podnikatelka, která původně měla v úmyslu pouze renovovat starý nábytek a tím pak na zakázku vybavovat interiéry. Z tohoto záměru ale téměř sešlo. „Na renovace už dnes téměř nemám čas,“ řekla. Postupně totiž začala nakupovat i menší předměty. Nejprve si otevřela obchůdek. Loni se pak i se všemi svými poklady přestěhovala do vily nedaleko centra ostravských Vítkovic.

Do vily se ale dostali shodou náhod. „Muž o vile básnil delší dobu, já hledala větší prostory pro naši prodejnu. Našla jsem odkaz, poslala mému muži a on mi řekl, že je to stejný dům, o kterém mi už párkrát říkal. Tak jsme tady a je to nejlepší volba, jakou jsme mohli podniknout,“ řekla. V budově zaplnili svým sortimentem devět pokojů. A připravují expanzi i do sklepa.

Cílem je, aby se zde zabavila celá rodina. Nejčastější klientelou jsou sice momentálně ženy, ale Fečkovičová myslí i na jejich mužské protějšky či děti. „Pro děti bude venku dětský koutek například i s minigolfem. Pro pány připravujeme otevřít celý sklep, kde bude sortiment nářadí,“ uvedla.

Její vetešnictví nabízí klasické domácí potřeby, sklo, porcelán, veteš, ale i starožitné a sběratelské věci, nábytek, obrazy. „Snažíme se tak, aby si opravdu každý mohl najít to své, proč k nám přišel. A pro ty, kteří nenajdou, jsme zřídili knihu přání, kde jak v elektronické podobě na Facebooku, tak i na prodejně je zapsáno, co by se jim líbilo,“ řekla Fečkovičová.

Zboží nakupuje hlavně v Čechách. „To, co mají tam, se líbí u nás na Moravě. A taky naopak nějaké věci vozíme kolegům do Čech. Spolupracujeme s vetešníky a starožitníky a podporujeme se takto navzájem,“ uvedla. S nabídkami se na manžele obracejí i sami zákazníci, úřady a spolupracují také s realitními makléři. „Lidé ví, že jim nemůžeme nabídnout cenu koncového zákazníka, ale zase na druhou stranu jsme schopni vykoupit od nich téměř vše kromě ošacení. Snažíme se to dělat tak, aby obě strany byly spokojené,“ řekla Fečkovičová.

Reklama

Doporučované