Hlavní obsah

Vláda chce dát v rozpočtu neziskovým organizacím o 586 milionů méně, než byl původní plán

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Babiš však uvedl, že podle návrhu má celková suma pro neziskové organizace vzrůst ve srovnání s letošním rokem o 800 milionů korun.

Článek

V návrhu rozpočtu na příští rok klesla suma původně určená neziskovým organizacím o 586 milionů korun.

Premiér Andrej Babiš však uvedl, že podle návrhu má celková suma pro neziskové organizace vzrůst ve srovnání s letošním rokem o 800 milionů korun. Vláda prý bude o požadavcích sektoru ještě jednat.

Výrazně klesat mají peníze neziskovým organizacím vázaným na Ministerstvo školství, s růstem počítá Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ve zdravotnictví mají být výdaje na neziskový sektor nižší o 70 milionů korun, školství, kam spadá i podpora sportu, o 448 milionů.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí navyšuje o 98 milionů, Úřad vlády snižuje o 65 milionů, samozřejmě povedeme k tomu debatu s jednotlivými ministry, hlavně mě zajímá navýšení, bude to ještě téma,” uvedl premiér.

Peníze určené pro neziskový sektory vyvolaly veřejnou debatu ze začátku srpna, kdy neziskové organizace kritizovaly výrok Babišovy ministryně financí Aleny Schillerové, že by z 14 miliard korun ročních dotací pro neziskové organizace ráda ušetřila tři miliardy.

Podle rozboru financování, který si nechává každý rok vypracovat vláda, největší část dotací pro neziskové organizace putuje do podpory sportu. V roce 2016 to byla víc než třetina z rozdělované sumy 17,89 miliardy korun. Zhruba 30 procent částky se pak využilo na sociální věci a na zaměstnanost.

Reklama

Doporučované