Hlavní obsah

Vládní sliby a realita: Úvěry COVID I až III

Speciál Seznam Zpráv: Velká inventura vládních opatření. Co Babišův kabinet slíbil a jak to v praxi dopadlo.

Reklama

Článek

Úvěry COVID I až III

Původní záměr: Program rychlých bezúročných půjček pro firmy a podnikatele, které je měly vytáhnout z bezprostřední koronavirové nouze z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu.

Realita: Půjčky jsou rychlé, když je rychlý žadatel. Nejsou úplně bezúročné, i když zaplacený úrok by měl podnikatelům zpětně proplatit stát. A nejsou tak úplně pro všechny firmy a podnikatele.

Problémy: První vlna půjček COVID byla rozebrána během pár chvil, Českomoravská záruční a rozvojová banka rozpůjčovala 3200 subjektům přes deset miliard korun. Kdo to nestihl, musel čekat. Přišel COVID II, v němž ČMZRB poskytuje záruku úvěrů u komerčních bank. Skoro šest tisíc žadatelů žádalo skoro o 20 miliard korun. Jenže na tento program zase nedosáhli podnikatelé z Prahy, protože peníze šly z kohezních fondů EU, na které je Praha moc bohatá. Teď se čeká na COVID III, jestli budou parametry vstřícnější.

Kdo na pomoc nedosáhne: V první vlně byla minimální výše úvěru 500 tisíc korun, což bylo pro spoustu malých podnikatelů zbytečně moc. Ve druhé vlně byla „podlaha“ zrušena, ale zase měli smůlu ti, co podnikají v Praze. Záludnosti třetí vlny jsou napjatě očekávány.

Pohled autora: Nepochybně užitečná forma pomoci, bohužel poněkud chaoticky vyhlašovaná. Zcela nedostatečná kapacita první vlny půjček a její nesmyslná spodní hranice vylučující malé subjekty mohly mnoho podnikatelů zklamat. Od druhé vlny to vypadalo lépe až na administrativní selhání pro Prahu. Tak snad do třetice všeho dobrého.

Reklama

Související témata:

Doporučované