Hlavní obsah

Další vyřazení z vyjednávání v Brně, spor nastal kvůli energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Reklama

aktualizováno •

Povolební jednání v Brně pokračují. Jak bude výsledná magistrátní koalice vypadat, se ale ještě pořád neví. Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) by mohlo být jasno do konce tohoto týdne.

Článek

Kvůli předvolebním koalicím se do zastupitelstva v Brně dostalo 11 uskupení, tedy nejvíc politických uskupení za posledních 24 let. I to prodlužuje povolební vyjednávání, a na výslednou koalici se tak pořád čeká. Ustavující zastupitelstvo přitom musí být ze zákona do 24. října.

Už nyní je ale jasné, že součástí koalice nebudou Zelení a Žít Brno. Oznámila to dnes primátorka Markéta Vaňková, která plánuje ve vedení města pokračovat i v následujících čtyřech letech.

„Nenašli jsme programovou shodu v tématu, které je pro mě zásadní, a to je energetika,“ vysvětlila. O vyřazení uskupení podle ní rozhodla neshoda ohledně horkovodu z Dukovan i řešení energetické krize.

Podle starostky městské části Brno-Nový Lískovec Jany Drápalové (Zelení) toto rozhodnutí nebylo překvapivé. „Sešli jsme se na jednáních dvakrát. A ani na jednom to nevypadalo, že by nám byly nabízeny nějaké konkrétní návrhy, takže jsme to brali spíš jako zdvořilostní jednání, které k nějaké koaliční spolupráci ani nesměřovalo,“ řekla Seznam Zprávám.

„Spíš mě ale překvapilo uvedení toho důvodu – programový rozpor v oblasti energetiky. Kladli jsme důraz na úspory a na to, aby město pomohlo lidem v energetické krizi. Takže to mi nedává úplně logiku,“ okomentovala Drápalová.

Dodala, že k projektu horkovodu z Dukovan neměli dostatečné podklady, což bylo hlavním problémem při jednání. „Řekli jsme, že zatím nám nebyly k dispozici žádné analýzy, které by nám daly dostatek informací k tomu, abychom se rozhodli. A že to hlavně považujeme za projekt, který neřeší tu aktuální energetickou krizi.“

Matěj Hollan z Žít Brno pak doplnil: „Na těch jednáních jsme neříkali, že to je věc, kterou odmítáme, ale že to není na prvním místě. Je nám líto, že zrovna toto použili jako argument. Potřebovali spíš nějaký umělý důvod.“

Skutečným důvodem je podle něj malý počet mandátů, které uskupení získalo. „Náš volební výsledek není nijak ohromující, tři mandáty nejsou mnoho. Jinak by se asi všichni chovali, když bychom byli třeba nějakým rozhodujícím hlasem, což tak ale není,“ vysvětlil.

Vaňková také už dříve oznámila, že do koalice nepůjdou ani s SPD. Ostatní politické strany jsou ale stále ve hře.

Zásadní pro vyjednávání je nyní schůzka s KDU-ČSL a hnutím STAN. Podle Vaňkové je třeba si ještě vyjasnit některé otázky týkající se programu. Setkání by mělo být dnes odpoledne, proto primátorka podrobnosti prozatím odmítla komentovat.

„Byla bych ráda, kdybychom bližší představu řekli na konci tohoto týdne, ale s jistotou to nevím. Bude to hodně záležet na tom, jak nám odpoví KDU-ČSL a STAN,“ nastínila.

„Se všemi ostatními subjekty máme všechny otázky vyjasněné, co se týče shody v programech,“ dodala.

Možné koalice v Brně

Hlavní rivalové: ODS+TOP 09, ANO (29 křesel), případně + ČSSD (32 křesel)

Pokračování současné koalice: ODS+TOP 09, KDU-ČSL+STAN, Piráti (30 křesel), případně + ČSSD (33 křesel)

Velká koalice v Brně: ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN (39 křesel)

Obejití vítěze voleb: ANO, KDU-ČSL+STAN, Piráti, Zelení+Žít Brno (29 křesel)

Pozn.: Pro většinu v brněnském zastupitelstvu je potřeba 28 křesel.

Jednou z nejčastěji diskutovaných možností je vytvoření koalice „na vládním půdoryse“, tedy ODS+TOP 09, KDU-ČSL+STAN, Piráti, případně ještě s ČSSD.

Situaci dříve komplikovaly vztahy mezi současnou primátorkou a jejím náměstkem Petrem Hladíkem (KDU-ČSL), který v komunálních volbách stál proti Vaňkové jako další kandidát na post primátora.

Hladík ale nyní přebírá místo na Ministerstvu životního prostředí po Anně Hubáčkové (KDU-ČSL), která minulý čtvrtek oznámila svou rezignaci ze zdravotních důvodů. A „vládní“ koalice je tak v Brně reálnější.

Hladíkův přesun na ministerstvo by podle Vaňkové vyjednávání neměl ovlivnit. „Jednáme vždy s celým subjektem a jaké tam je personální obsazení, není v rámci vyjednávání až tak podstatné.“

Jasné místo v koalici nemají ani sociální demokraté. „Jsme v pozici, kdy čekáme, jak se situace vyvrbí. Nemáme karty na to, abychom je rozdávali,“ řekl Seznam Zprávám náměstek primátorky za ČSSD Jiří Oliva.

Dodal, že s nikým kromě ODS a TOP 09 nejednali. Zároveň se ale prý shodli na všech nejdůležitějších bodech programů obou politických entit.

Čekání na vyjádření Bradáče

Členové brněnské ODS včera na oblastní radě jednali i o situaci ohledně svého člena Otakara Bradáče. Ten je nyní stíhaný ve vazbě v kauze přidělování bytů na radnici.

„V kompetenci oblastní rady toto není. Předpokládáme, že se doktor Bradáč k této situaci nějak vyjádří prostřednictvím svého právního zástupce,“ uvedl náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS).

Dodal, že s Bradáčem ani s jeho právníky nejsou v kontaktu. S případným pozastavením jeho členství v ODS zatím vyčkávají na vyjádření Bradáčova právníka.

„Dá se předpokládat, že ustanovující zastupitelstvo na městské části Brno-střed bude v horizontu týdnů. Takže čas na to je. Případnou otázku mandátu nebo pozastavení jeho členství v ODS budeme řešit až poté, jestli se k tomu pan Bradáč nevyjádří,“ uvedl Kerndl

„Nejdřív musíme zjistit, co se opravdu stalo, protože informace máme pouze z médií. Netuším, nakolik ty informace jsou relevantní. Uvidíme,“ dodal.

Rada městské části Brno-střed dnes rozhodla o Bradáčově odvolání z funkce předsedy bytové, majetkové a dislokační komise a zadala audit.

Zdrženlivě se dnes ke kauze vyjádřil i Tomáš Aberl (za TOP 09), který se účastní povolebních vyjednávání. „Je to záležitost ODS, v tuto chvíli nemáme žádné podklady k tomu, abychom o tom mohli jakkoliv rozhodovat,“ řekl.

Seskupení Fakt Brno podalo návrh ke Krajskému soudu v Brně, aby přepočítal odevzdané hlasy ve volbách do Zastupitelstva městské části Brno-střed.

Reklama

Doporučované