Hlavní obsah

Glosa: Sliby nikdo nesplní. Mají volby v Liberci smysl?

Foto: ČTK

Liberecká ODS lákala voliče na novou Stezku korunami stromů na Ještědu. Město je naštěstí švorc, takže se tento příšerný nápad neusuteční.

Reklama

Nic z toho, co před volbami politici naslibovali, se samozřejmě nestane.

Článek

Můj domovský Liberec je příkladem města, kde jsou radniční volby formalitou. Nemohou změnit nic. Žádný z velkých slibů se neuskuteční. Mají vůbec smysl?

ODS, která bude sedět v místní vládě řízené Starosty, například slibovala, že se zasadí o vybudování Stezky korunami stromů na Ještědu. Byl to žvást.

Liberec ještě pořád dluží miliardu a tři čtvrtě. Nemá peníze na nic. Sotva na běžný provoz. Natož na podobné zhůvěřilosti. Díkybohu se nápad libereckých občansko-demokratických hlav nezhmotní. Poslední, co ušlechtilý Ještěd potřebuje, je lunaparková atrakce.

Ani Starostové pro Liberecký kraj ovšem svou lanovku z Liberce na Bedřichov nepostaví. Co je to za nesmysl? Nikdo o ni nestojí, nikdo ji nepotřebuje. Přesto o ní politici v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem vykládají. Těžko říct proč.

Nová vláda Liberce

V Liberci v pátek podepsali koaliční smlouvu zástupci čtyř stran. Na spolupráci se domluvilo vítězné uskupení starostů (SLK), TOP 09 a KDU-ČSL s ANO, ODS a Piráty. Budou mít 29 z 39 mandátů v zastupitelstvu. Primátorem by měl zůstat Jaroslav Zámečník (SLK), který zastává tento post poslední čtyři roky, jeho statutární náměstkyní by se nově měla stát Šárka Prachařová (ANO).

Anebo parkování na sídlištích. Dosavadní náměstek Jiří Šolc, který po rozmíškách přestoupil od Starostů k Babišovi, léta mluví o změně. Která nenastane. Kde by se stovky, spíše tisíce parkovacích míst vzaly? Někdo by je za vysoké peníze musel inteligentně vymyslet a inteligentně vybudovat. Nemá smysl spekulovat, zda liberecký magistrát disponuje mozkem, který by na to stačil. Stačí zopakovat, že je město švorc.

Šlo by pokračovat dvě hodiny. Navzdory výše řečenému mají komunální volby význam. Ještě pořád dávají přednost racionalitě před extrémy.

Lidé už v minulosti odstavili od moci někdejšího zakladatele hnutí Změna a tzv. zimního primátora Jana Korytáře. Teď na svém facebooku kromě jiného rádoby hluboce – ve skutečnosti úplně hloupě – zpochybňuje smysl pomoci Ukrajině. Stejně tak se na vládě nebude podílet jeho letitá souputnice Zuzana Kocumová, která na sociální síti šíří covidové dezinformace. Do zastupitelstva se dostala, ale už ani omylem není – co do počtu hlasů – nejpopulárnější libereckou političkou, jak tomu léta bývalo.

Představa, že by tito lidé měli moc nad městem o významu Liberce, je strašidelnější, než že jí drží politici-pohádkáři. Byť i to je frustrující.

Reklama

Doporučované