Hlavní obsah

V září se do obce přistěhovalo 23 lidí. Ukradli nám volby, tvrdí místní

„Co je vám do toho. Vůbec s vámi nechci komunikovat. Jste vlezlí.“ Novopečeným občanům Moldavy po odhlasování do řeči příliš nebylo. Video: Jan Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportáž z obce Moldava na Teplicku, kde vítězná SPD čelí podezření, že její lídři zištně poskytli trvalé bydliště dvacítce lidí, aby ovlivnili výsledky voleb. Případem se zabývá policie. Občané chtějí podat žalobu.

Článek

Před obecním úřadem v malé krušnohorské obci Moldava nervózně přešlapuje zhruba dvacítka starousedlíků. Vyhlížejí lidi mířící do volební místnosti. V rukách svírají transparenty Vítáme nové občany nebo Žijeme v právním státě? Žena v modré péřovce drží v ruce ošatku s chlebem a solí. Dívka v zelené mikině zase svazek květin. Němečtí turisté zvědavě pokukují. Na vše dohlíží policisté v autě.

„Chtěli jsme se seznámit s našimi novými spoluobčany. Poznat je, dát jim květinu a nabídnout jim pohoštění, aby se u nás cítili dobře,“ říkají starousedlíci ironicky. Víc než vstřícnost je ale v jejich hlase patrný sarkasmus (viz video v úvodu článku).

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Podle starousedlíků byly jejich volby v Moldavě zmanipulované.

„Stojíme tu od devíti od rána, abychom upozornili na to svinstvo. Jsme naštvaní. Těsně před volbami si k nám do obce přihlásilo přes dvacet lidí trvalé bydliště, aby tu mohli odvolit a ovlivnit tak výsledek voleb. Tvoří skoro dvacet procent všech voličů. Normálně si ty volby kupují,“ domnívá se šestašedesátiletá Libuše Hochmalová, která v Moldavě žije bezmála čtvrtstoletí. Vzápětí vykřikne. „To jsou oni, jdou další!“

K městskému úřadu míří trojice mladých lidí s volebními obálkami v rukou. Pozdraví, ale nekomunikují. Na otázky, jak dlouho v obci žijí a proč si sem před dvěma týdny přehlásili trvalé bydliště, neodpoví. „Co je vám do toho?“ odsekne dívka. Ani po odchodu z volební místnosti není trojice sdílnější. „Já vám na to nemusím odpovídat,“ utne otázky mladý muž a všichni společně mizí v autě pryč.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

„Budeme podávat stížnost a žalobu,“ tvrdí starostka Lenka Nováková.

Starostka Moldavy Lenka Nováková z hnutí Otevřeně k všem si prý poprvé všimla něčeho zvláštního počátkem září. „Jeden den přišlo na úřad devět lidí s občankami v ruce, že si tu chtějí udělat trvalé bydliště. Vyprávěli něco, jako že tu je hezky, že tu budou venčit své pejsky a že se těší, až tu budou žít. Po nich následovali další skupinky i jednotlivci.“

Během dvou, tří týdnů se do obce, která má kolem 180 obyvatel (160 voličů), přihlásilo 23 nových „občánků“. Kvůli možnému ovlivnění voleb bude starostka podávat stížnost i žalobu.

„Všichni měli jedno společné: adresu trvalého bydliště v bývalé podnikové chatě Báňské stavby v Novém Městě u Moldavy. Denně kolem ní jezdím a obyvatelné je maximálně první patro. V přízemí je nějaká přestavba. Rozhodně nemám pocit, že by se tam dalo bydlet a pochybuju, že nahoře mají jednotky pro dvacet lidí. To by museli žít v pokojích po čtyřech nebo více lidech,“ míní starostka Lenka Nováková.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Třiadvacet lidí si během pár týdnů přepsalo trvalé bydliště do této bývalé ubytovny.

Všichni noví občané mají stejnou nájemní smlouvu. „Měli ji podepsanou s firmou Dessym, jejíž jednatelé jsou Iveta Boudišová a Jaroslav Pok. Tedy lidé, kteří u nás kandidují za SPD,“ popisuje starostka Lenka Nováková.

Padesátiletá živnostnice Iveta Boudišová kandidovala na prvním místě, dvaapadesátiletý živnostník Jaroslav Pok na třetím. Jejich hnutí SPD nakonec těsně zvítězilo.

Jak dopadly volby v Moldavě

Foto: Seznam Zprávy

Volby v Moldavě

PořadíKandidátVěkPočet hlasů (abs.)Počet hlasů v %Kandidátní listinaPolitická příslušnost
1Nováková Lenka Ing.56400.13Otevřeně k všemBEZPP
2Sviták Josef Ing.64370.12Otevřeně k všemBEZPP
3Boudišová Iveta50360.1SPDBEZPP
4Proněk Luboš66360.1SPDBEZPP
5Pok Jaroslav52360.1SPDBEZPP

Během dopoledne přicházeli k volbám další čerstvě přihlášení občané. „Co jsem měl udělat, to jsem udělal,“ řekl Seznam Zprávám postarší prošedivělý muž, aniž by sdělil detaily.

Sdílnější byla žena, která se představila jako Andrea Mülerová. Se synem prý budou teprve v bývalé podnikové chalupě bydlet. Práci prý najdou ve vedlejším hotelu Ján, který rovněž patří lídrům SPD. „Od pana Poka máme slíbeno, že to bude upravený a čistý. Zatím bydlíme v Teplicích,“ uvedla.

„Chtějí tu žít a pracovat“

Seznam Zprávy se byly v sobotu odpoledne k bývalé podnikové chatě v Novém Městě u Moldavy podívat. Dolní patro dvoupatrové letité chalupy je zjevně neobydlené. Plné stavebního materiálu a značně špinavé. Fasáda je zvenčí omlácená a postupně zateplována. Zvenku nebyla patrná známka, že uvnitř někdo bydlí. Kolem neparkovaly ani žádné automobily.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

„Byty jsou připravené k nastěhování,“ tvrdí lídři SPD.

Lídryně vítězné SPD Iveta Boudišová přesto tvrdí, že byty jsou kompletně zařízené a někteří lidé se do nich budou v následujících dnech stěhovat. Protože prý mají zájem v Moldavě žít a pracovat. Že by šlo o zištné jednání kvůli volbám, popírá.

„Jsme spokojení s tím, že volby proběhly demokraticky, dle volebního zákona a všem, co měli zájem se jich zúčastnit (ať už z jakéhokoli důvodu), to bylo umožněno,“ napsala v sms zprávě.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Podle Jaroslava Poka je nesmysl, že by se do jeho nemovitostí stěhovali lidé během září kvůli volbám. Prý jim jde o levné bydlení a práci.

I její partner, bývalý starosta Moldavy v letech 2006-2018 a trojka na kandidátce SDP Jaroslav Pok před volební místností Seznam Zprávám řekl, že podpis nájemní smlouvy s dvacítkou lidí a změna jejich trvalého bydliště do jejich nemovitosti nijak s volbami nesouvisí. Podle něj se dotyční prostě přihlásili na inzerát s nabídkou bydlení a práce. „Některé z těch lidí znám, některé ne. O tom, jestli někdo z nich byl volit, nebo nebyl volit, to nevím,“ řekl. Taktéž tvrdí, že budova je připravena k bydlení.

Osm hodin večer a v Novém Městě u Moldavy už je tma. Parkoviště kolem bývalé podnikové chaty Báňské stavby zeje prázdnotou. Nikde žádné auto. Z dvaceti oken svítí jen jedno.

Reklama

Doporučované