Hlavní obsah

Za koho bude líp? V Kladně ožehavé příjmení ANO vynechalo

Foto: Facebook/Ano, tohle je Kladno

V Kladně je lídrem kandidátky František Bureš.

Reklama

Určitě to není tak, že bych dostal nějaký zákaz nebo příkaz, odmítá František Bureš, že by se svého příjmení na billboardu vzdal kvůli pokynu z vedení strany.

Článek

„Za Nachera bude líp!“ „Za Kroutil bude líp!“ „Za Černého bude líp!“

Hnutí ANO vsadilo v letošní komunální kampani na svůj slogan o lepší budoucnosti, kterou voličům jmenovitě slibují jednotliví lídři kandidátek. Patrik Nacher v Praze, Anna Kroutil na Praze 8 či René Černý v Brně.

Při pohledu na kampaň hnutí v Kladně to však vypadá, že volební strategie se mění ve chvíli, kdy se kandidát jmenuje Bureš. V čele místní organizace stojí sedmadvacetiletý František Bureš. Na jeho billboardech však stojí pouze: „Volte ANO, bude líp!“ Na variantu „Za Bureše bude líp!“ nikde v Kladně nenarazíte.

Jak známo, pod označením Bureš si vedla Státní bezpečnost od roku 1980 do roku 1987 v záznamech předsedu hnutí Andreje Babiše. A jménem Bureš nyní Babiše rádi jeho odpůrci nazývají.

František Bureš však odmítá, že by příjmení byla citlivá záležitost, a tedy důvod, proč jej v kampani nepoužívá. Tvrdí, že jen nechce, aby kampaň byla pouze o něm.

„Cítili jsme velký tlak na to, že jsem mladý, a nechtěli jsme, aby to bylo jen o mém jménu. Za mnou jsou lidé se zkušenostmi, je to o práci celé místní organizace,“ vysvětluje.

Řekl, že plakáty tvořili podle manuálu, který mají k dispozici všechny organizace hnutí ANO. Je podle něj benevolentní v tom, co bude hlásat. „Určitě to není tak, že bych dostal nějaký zákaz nebo příkaz. Ale nepřišlo mi, že se takový slogan k naší situaci na Kladně hodí,“ uvádí.

„Narodil jsem se s příjmením Bureš a není to věc, o které bych se chtěl bavit. Přijde mi trapné se vyjadřovat k tomu, jestli to je z důvodu krycího jména Andreje Babiše v StB,“ uzavírá.

Mimochodem: na kandidátní listině v Kladně jsou dokonce tři lidé s příjmením Bureš. Na prvním místě je František Bureš, na šestnáctém Jiří Bureš a sedmnáctá je Jindra Burešová.

František Bureš

Vystudoval právo na Západočeské univerzitě v Plzni a komunální politice se věnoval už během vysokoškolského studia.

Nyní je ředitelem Sportovních areálů města Kladna. Od roku 2021 stojí v čele místní organizace hnutí ANO a je také místopředsedou oblastní organizace. Do nadcházejících komunálních voleb kandiduje v Kladně na prvním místě.

Reklama

Související témata:

Doporučované