Hlavní obsah

Babiše v Benešově vypískali odpůrci. „Dobytek,“ rozplakala se jeho fanynka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v Benešově.

Reklama

aktualizováno •

Pokračuje ostrá kampaň před druhým kolem prezidentských voleb. Zatímco Petr Pavel vyrazil do Ostravy, jeho soupeř Andrej Babiš přijel na debatu do středočeského Benešova.

Článek

Babiše v Benešově přivítala zhruba šedesátka lidí s transparenty „Benešov není Babišov“ nebo „Babiši, přestaň morálně devastovat tento národ“.

Demonstrující ho vypískali při příjezdu k divadlu Na Poště tak, že to jednu z Babišových fanynek až přivedlo k slzám. „Vždyť je to dobytek!“ řekla plačící žena na schodišti, zatímco za ní se ještě ozývalo doznívající skandování a pískání Babišových odpůrců.

Příznivci bývalého premiéra to neměli jednoduché ani v přeplněném sále, kde na řadu z nich nevyšlo ani volné místo na sezení. Navíc se mezi ně do zadní části vmísila i část protestujících, kteří do Babišových proslovů nahlas pouštěli videa z přivítání Petra Pavla v Ostravě.

+3

Chvílemi tak docházelo ke komickým situacím. „Mírový summit v Praze, to chci!“ vykřikl například Babiš, zatímco ze zadní části znělo: „Pavel na Hrad“. To některé příznivce Babiše rozezlilo. Jeden mladší muž, který si na Babišův mítink přivedl i manželku a malé dítě, se začal s jedním z narušovatelů dohadovat.

Ve chvíli, kdy o sobě Babiš řekl, že byl nejlepším ministrem financí, vykřikl jeden z mladých mužů, že „nejlepší byl Kalousek“. Tím nadzvedl skupinu lidí kolem sebe. „Drž hubu a táhni do školy, parchante!“ odvětil mu jeden z Babišových příznivců.

Zatímco Babiš dorazil do Benešova, Pavel zahájil mítink v Ostravě:

Jeden ze seniorů, na nějž nevyšla volná židle, se pustil i do sedících novinářů, kteří s otevřenými počítači seděli u zdi. „Sloužíte cizím mocnostem, patříte cizímu kapitálu, já bych to nemohl dělat,“ kritizoval jednoho z redaktorů. Aniž by věděl, že jde o zaměstnance MF DNES patřící do koncernu Agrofert, který má na pódiu řečnící Babiš zaparkovaný ve svěřenském fondu.

Besedu navštívila i česko-americká dvojice mezinárodních pozorovatelů spadajících pod OBSE. Rozhovor poskytnout nechtěli. Uvedli pouze, že hodnotí financování kampaní a práci médií. Zaujal je počet novinářů, kteří na Babišův mítink dorazili.

„Tady vyhrál Pavel“

Skupina Babišových odpůrců byla složena z lidí všech věků. Třeba Láďa Klavrza přišel s transparentem pískat na Babiše kvůli budoucnosti svých dětí a vnoučat. „Nechceme, aby si Babiš myslel, že Benešov je jeho bašta. Přijel si sem dělat svoji kampaň, ale tady vyhrál generál Pavel,“ řekl.

Pavel tu získal necelých 40 procent hlasů, Babiš téměř 32 procent. Jak Babiš, tak Pavel vyrazili v těchto dnech do míst, kde vyhrál jejich soupeř. Pavel v úterý přitáhl tisíce lidí v Ostravě, kde ho v prvním kole Babiš porazil o 14 procent.

Studentky Natálie Budilová a Eliška Hálová řekly, že jim vadí představa, že by se mohl stát prezidentem „populista, lhář a estébák“.

Vyjádřit názor proti Babišovi přišel i Tomáš Budil, který původně volil Danuši Nerudovou. V druhém kole prý podpoří jednoznačně Petra Pavla. „Prezident by měl spojovat, nikoliv rozdělovat. Přišel jsem spoluobčanům a volebnímu týmu Andreje Babiše sdělit, že Benešov není jeho základna, že je tu víc voličů demokratických kandidátů,“ vysvětlil Budil.

Skandující a pískající skupinka rozčílila čtyřiasedmdesátiletou Dagmar Horákovou, která na mítink přišla s patnáctiletým vnukem. Chtěla, aby se na takovou akci podíval.

„Je to vostuda, tohle, co tady dělaj!“ spráskla ruce. Demonstranti podle ní protestují proto, že „o tom nic nevědí“. „Mně je 74 a byla jsem se podívat v těch Olbramovicích. Tohle je jenom závist,“ pochválila starší žena Babišovo Čapí hnízdo.

Jiný názor jí prý nevadí, vadí jí ale způsob, jakým ho protestující vyjadřují. „Vždyť vědí, že je tady televize.“ Babiše prý volí od jeho začátků v politice. Proč si ji získal, nejdřív nedokáže říct. Pak si vzpomene – je to prý manuálně strašně šikovný chlap.

„Postavil si ten barák. Ten ví, co je cihla a kam ji dát,“ chválila Babiše.

Naopak Petr Pavel se jí nelíbí, prý podle ní poslední čtyři roky neudělal pro republiku nic. „Jen se válí na chalupě a bere důchod. Říkali to v televizi jeho sousedi,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované