Hlavní obsah

Šéf ČSSD podpořil před finále Pavla

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Michal Šmarda, předseda ČSSD.

Reklama

aktualizováno •

Vedení ČSSD podpořilo Petra Pavla před druhým kolem prezidentských voleb. Nově i předseda strany Michal Šmarda.

Článek

Šéf ČSSD Michal Šmarda podpořil Petra Pavla v druhém kole voleb.

Své vyjádření zveřejnil na sociálních sítích, následně informaci potvrdil i Seznam Zprávám.

„Jsem rád, že jsme s Petrem Pavlem našli shodu na důležitých otázkách. Ve druhém kole voleb jej tedy mohu bez obav podpořit,“ napsal Šmarda.

Podle šéfa Lidového domu našli shodu na tématech, která jsou pro socialisty důležitá, jako například bezplatné zdravotnictví, důstojné důchody a spravedlivé daně. „Po mém vyjádření mne kontaktovali. Jsme ve shodě,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Předseda ČSSD se vyjádřil k prezidentskému klání totiž i včera. Uvedl, že nemůže a nechce dát svůj hlas kandidátovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Mám k tomu spoustu důvodů. Současná kampaň, založená na vyvolávání strachu a nenávisti, je jen jejich potvrzením,“ vysvětloval.

Současně s tím ale uvedl, že nechce podporovat Petra Pavla jen proto, že je to „Antibabiš“. „Potřebuji mít jistotu, že bude hájit základní principy sociálně soudržné společnosti,“ vysvětloval své otálení. Následné otázky prý během dnešního dne tým Petra Pavla zodpověděl k jeho spokojenosti.

Petra Pavla již před několika dny podpořil 1. místopředseda strany a bohumínský místostarosta Igor Bruzl. Ten uvedl, že stojí před rozhodnutím volit pravicového kandidáta nebo populistu. „Umím si představit politickou spolupráci s řadou zástupců hnutí ANO, avšak nikdy a za žádných okolností s Andrejem Babišem. Proto budu volit jeho soupeře,“ konstatoval.

Petra Pavla se postupně rozhodli volit i ostatní místopředsedové. Karel Machovec, který se do vedení Lidového domu vrátil po dvou dekádách teprve nedávno, dokonce poslal Petru Pavlovi drobný dar na kampaň. Ke své tisícikoruně pak přidal vzkaz „Nandejte mu to“.

Lidový dům sázel původně na „svého“ levicového kandidáta - odborářského bosse Josefa Středulu. Ten ale týden před prvním kolem voleb z klání odstoupil a sociální demokraté se dále vyjadřovali jen nejednoznačně.

ČSSD vypadla po letech spolupráce s Andrejem Babišem v roce 2021 ze Sněmovny a hlasy jejích voličů patří mezi ty, kteří momentálně nemají v centrální politice zastání. Během čtvrtka se k prezidentským volbám vyjádřili i komunisté, které potkal stejný osud. Ti ale podpořili Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované