Hlavní obsah

Středula dal za fotky půl milionu. V Česku opravdu nezvyklé, zní z oboru

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Odstoupivší kandidát na prezidenta Josef Středula s fotografií, která náleží do položky 520 tisíc za fotografie.

Reklama

Částka, kterou dal Josef Středula za focení v prezidentské kampani, vyvolala podiv i u lidí z branže. Suma odpovídá práci fotografa se zvučným jménem po několik měsíců, tvrdí. Jiní částku připouští, pokud šlo o eso v oboru.

Článek

Seznam Zprávy oslovily profesionální fotografy a marketéry, kteří v minulosti politiky fotili nebo se na kampaních podíleli. Ti se shodli, že pokud by šlo o dlouhodobou práci fotografa se slavným jménem, částka 500 tisíc za fotografie je reálná. V kontextu Středulovy kampaně jim však přijde přemrštěná.

„Když jsem já řešil fotografování kandidátů v kampaních, běžné částky za jedno focení se pohybovaly v horizontu desítek tisíc,“ uvedl pro Seznam Zprávy autor politických kampaní Jakub Hussar.

„Neumím si představit, kolik focení a v jakých podmínkách pan Středula absolvoval, aby částka půl milionu adekvátně odpovídala. Tady se pan Středula dostává na tenký led a blíží se pověstné Aleně Schillerové a jejím fotografiím, případně francouzskému exprezidentovi François Hollandovi a jeho kadeřníkovi za desítky tisíc eur,“ dodal.

Nad cenou se pozastavují i sami fotografové. „Já toho Středulu nefotil. A sám jsem překvapen, kolik takové služby stojí,“ vtipkoval na téma ceny kandidátových fotografií na sociálních sítích fotograf Tomáš Třeštík.

„Pokud se jednalo o focení jednoho, dvou portrétů v ateliéru a několika reportážních fotografií z různých akcí v průběhu času kampaně, pak se mi vzhledem k mým zkušenostem jeví částka 500 tisíc korun v českém prostředí jako opravdu nezvykle vysoká,“ uvedl pro Seznam Zprávy fotograf Václava Havla Tomki Němec.

Upozornil přitom, že nemá k dispozici informaci, kdo pana Středulu fotografoval, jak dlouho a jak byly nastaveny podmínky užití fotografií. „Pro určení výše honoráře je zásadní i jméno, jakási ‚značka‘ fotografa,“ doplnil.

Na druhou stranu potvrzuje, že pokud by šlo u Josefa Středuly o dlouhodobé fotografování renomovaným fotografem v řádu měsíců, pak si takovou částku dovede představit. „Nejedná se jen o mačkání spouště fotoaparátu, jak si mnoho lidí představuje, ale je to o znalosti řemesla, prostředí a v neposlední řadě je to fyzicky i psychicky náročná disciplína,“ uvedl.

Právě jméno fotografa, který za Středulovou kampaní stojí, zůstává tajemstvím. Středulův tým jméno fotografa nezveřejnil.

Podle brněnského fotografa Jiřího Hlouška, který se fotografování politiků věnuje, pak cena v běžné praxi odpovídá spíše studiovému focení celé kandidátní listiny jedné politické strany, které zahrnuje práci širšího týmu včetně vizážistky.

Cenu podle něj může zvýšit skutečnost, že by šlo o práci renomovaného zahraničního fotografa, který do Česka cestoval s asistentem a kromě portrétu pro kampaň fotil také určitý počet předvolebních akcí. „To by pak cena byla adekvátní. A je třeba myslet také na provizi reklamní agentury, která fotografa zprostředkovala,“ dodal.

Nejde jen o fotky, hájí cenu agentura

Majitelka agentury Red Elephant Lenka Valachovičová, která kampaň pro Josefa Středulu chystala, Deníku N řekla, že celková částka 520 tisíc korun zahrnuje práci na sadě fotografií využívaných v první části kampaně, ústřední fotografii pro hlavní část kampaně, pronájem ateliéru, asistenta, maskérku, vizážistku, nákup oblečení, grafickou úpravu a práva na různé užití fotografií.

Seznam Zprávy oslovily vyjma dvou citovaných několik dalších profesionálních fotografů, kteří ale nechtěli cenu za fotografie komentovat na jméno. Shodli se ale na tom, že nejde o práci špičkového fotografa.

Z dat, které zůstaly uchovány v digitální stopě reportážních fotografií publikovaných na Středulových stránkách, je podle jednoho z oslovených fotografů možné vyčíst, že byly foceny poloprofesionálním moderním fotoaparátem. Špičky v oboru fotí přístroji vyšší řady. Z ústřední –⁠ upravované fotografie –⁠ tyto informace již vyčíst možné není.

Na sumu za focení upozornil Středulův transparentní volební účet poté, co oznámil odstoupení z prezidentské volby. Jak tehdy Seznam Zprávy upozornily, Středula tou dobou hradil jednu fakturu za druhou, až mu na kontě zůstalo jen pár tisíc korun. Podezření vzbudil fakt, že u plateb neuvedl příjemce. Středula se ale hájí, že je vše dle zákona a detailně vše vyúčtuje ve lhůtě, jak mu ukládá zákon.

Seznam Zprávy také upozornily, že odborovému bossovi postupně na transparentní účet přišlo 2,8 milionu korun od spolku Společně pro lidi. Není ale jasné, od koho je skutečně získal. Spolek odmítá jména dárců zveřejnit.

Foto: Seznam Zprávy

Výdaje Středulovy kampaně

Reklama

Doporučované