Hlavní obsah

Zájem o voličské průkazy vzrostl. Možnost si ho vyřídit končí ve středu

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Většina lidí si zažádala o voličský průkaz na obě kola.

Reklama

Zájem o voličské průkazy je podle oslovených úřadů vyšší než v prvním kole voleb. Lidé mají poslední šanci zažádat o voličský průkaz ve středu, a to osobně na úřadu do 16:00.

Článek

Přestože většina lidí zažádala o voličské průkazy pro první i druhé kolo prezidentských voleb zároveň, úředníci v těchto dnech vyřizují další žádosti. S voličským průkazem může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku nebo v zahraničí na zastupitelských úřadech ČR.

„Mohu potvrdit, že zájem o voličské průkazy pro obě kola volby prezidenta evidujeme oproti jiným volbám poměrně velký,“ uvedla mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová.

Na tamějším úřadě vydali pro první kolo voleb 1327 voličských průkazů, pro druhé kolo téměř 1900 voličských průkazů. V městské části bydlí 65 tisíc oprávněných voličů. „Občané si jej mohou přijít vyřídit osobně až do středy, proto předpokládáme, že se číslo ještě lehce zvýší,“ dodala.

Vyšší zájem o průkaz pro druhé kolo evidují i ve Znojmě (500 ku zatím 760) či v Mikulově (85 ku zatím 135 pro kolo druhé).

O voličský průkaz může zájemce žádat písemně s úředně ověřeným podpisem nebo osobně u svého obecního úřadu. V tuto chvíli už je ale možné žádat jen osobně na úřadu, a to do zítřejšího odpoledne.

Nově šlo o voličský průkaz žádat také on-line na Portálu občana. „Voliči musí mít Portál občana propojený s datovou schránkou,“ uvedl mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Datovou schránku má v Česku 560 tisíc občanů.

„Přes Portál občana si voličský průkaz vyřídilo 50 632 občanů. Celkový počet vydaných voličských průkazů na základě žádosti přes Portál občana je 77 236,“ vyčíslil mluvčí a doplnil, že 37 % takto vydaných průkazů bylo pro první kolo voleb, 63 % pro kolo druhé.

Na ztracený voličský průkaz nelze vydat duplikát. V případě ztráty průkazu nelze ani odvolit klasickým způsobem. Pokud volič zažádá o voličský průkaz, ale následně se rozhodne volit ve svém volebním okrsku, musí ho vzít s sebou a odvolit na něj.

Ne vždy dorazí. Pomůže změna zákona

I v těchto volbách se stalo, že průkazy nedorazily včas. Jindy zas voliči nepřišla výzva, že si průkaz může vyzvednout. V minulém kole zaznamenali úředníci dvě desítky reklamací. Lidem doporučují orgány ztrátu nahlásit na obecní úřad či poště.

„Není to systémové pochybení, ale může za tím být řada faktorů včetně lidského. Řešíme to přednostně. Podle čísla zásilky můžeme průkaz operativně dohledat a předat adresátům ještě před začátkem voleb,“ řekl mluvčí Matyáš Vitík.

Voliči nyní musí žádat o průkaz jen na úřadě, ke kterému přísluší jejich trvalé bydliště. Ministerstvo vnitra chystá nový registr voličů, který kromě jiného umožní podmínku místní příslušnosti pro vydávání průkazu zrušit. Voliči si tak budou moci zažádat o průkaz na nejbližším úřadu a hned si dokument vyzvednout. „Slibujeme si od toho i to, že počet zasílaných zásilek s voličskými průkazy rapidně klesne,“ řekl ředitel odboru voleb Ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Reklama

Doporučované