Hlavní obsah

Z kapes voličů do té Trumpovy. Kam tečou peníze na soudní spory?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Donald Trump opět vsadil na signifikantní caps lock a loajální příznivce. Snaha vyhrát soudy a uzmout Bidenovi vítězství totiž něco stojí. Otázkou však je, kam peníze z kapes jeho voličů putují doopravdy…

Článek

Svou mizivou šanci na vítězství ve volbách se snaží Donald Trump zvrátit prostřednictvím soudů. To ale stojí nemalé peníze, které je třeba někde získat. Například z kapes příznivců, do jejichž e-mailových schránek v posledních dnech putují řetězové zprávy vybízející k zasponzorování „fondu na ochranu voleb“. Odměnou dárcům budiž podíl na zpochybnění volebního výsledku a Bidenovo sesazení.

Stejně jako pro tweetový projev Donalda Trumpa i ve fundraisingovém online prostředí dominuje do očí bijící caps lock. A jak píše například list The Independent, je plné ničím nepodložených příběhů o volebních podvodech. A co víc - není zcela jasné, na jaké účely peníze skutečně jdou.

Foto: Profimedia.cz

Textová zpráva od Donalda Trumpa a jeho kampaně zaslaná Američanům den po volbách.

„DEMOKRATÉ CHTĚJÍ UKRÁST VOLBY! Jde o PODVOD, jaký jste nikdy neviděli, prostý a jednoduchý!“ hlásá Trumpova domovská fundraisingová stránka. „Potřebujeme VAŠI POMOC, abychom zajistili zdroje pro ochranu výsledků a pokračovali v boji i po volbách. Neváhejte, předstupte HNED, abyste OCHRÁNILI integritu našich voleb!“

Vítězství Joea Bidena Donald Trump uznat odmítá stejně vehementně, jako sdílí tvrzení, že u voleb docházelo k rozsáhlým podvodům pro Bidenovo dobro. Zavázal se, že pro „spravedlivý“ výsledek vyhraje soudní spory. Ve jménu spravedlnosti pak jeho spolky lákají k finančním darům.

Zahraniční média však po vyzpovídání právníků a lidí z blízkého okruhu Trumpovy kampaně naznačují, že velká část peněz věnovaných na podporu tohoto úsilí ale putovala na splacení dluhu z kampaní a financování Republikánského národního výboru (RNC). Z popela navíc vstal Trumpův nový politický výbor (PAC) v názvem Save America. Rozdílná pravidla pro využívání peněz z kampaňového účtu a účtu PAC tak v ničem nebrání tomu, aby z peněz těžil hlavně Trump a celá jeho rodina.

„Jde o rozbředlý fond a dno,“ uvedl pro deník The Independent Paul S. Ryan, dlouholetý finanční zástupce organizace Common Cause. „Trump může i nadále pokračovat ve vyřizování tohoto bezvýznamného soudního sporu, aby zbavil své příznivce peněz a v příštích letech je využil k financování vlastního osobního života, zatímco si bude pohrávat s myšlenkou na kandidaturu v roce 2024.“

Peníze na právní boj o výsledek voleb se snaží shánět také Demokratický národní výbor (DNC) a Bidenova kampaň. Většina peněz jde na právní účet DNC a část z nich putuje do obecného fondu strany, který taktéž nabízí širší možnost výdajů. V tom případě mohou být darované peníze použity například k platbě za reklamu, což dle nejmenovaného úředníka DNC může nastat v okamžik, pokud se republikáni pokusí nechat zneplatnit hlasovací lístky obsahující drobné, ale opravitelné chyby.

Trumpův přístup k darovaným financím je však zjevně odlišný.

Podle zjištění listu The Wall Street Journal šly prvních pár dnů po volbách peníze původně vybrané na právní boj primárně na splácení kampaňového dluhu a podporu RNC. V pondělí však Trump spustil Save America, svůj nový politický akční výbor, který by z příspěvků mohl těžit nejvíce. Jednak nabízí mnohem vyšší limity příspěvků, až 5 tisíc dolarů, jednak se mu také nabízí širší možnosti utrácení. Na rozdíl od kampaňových účtů kandidátů třeba i na osobní výdaje. Po podrobnějším prohledání darovaných příspěvků vyšlo najevo, že 60 procent z nich putovalo pro dobro Save America a dalších 40 procent na účet RNC. Podle finančních právníků, kteří se probírali podrobnostmi ujednání, se peníze na právní účty přelily jen jednou, a to když dárce dosáhl maximálních limitů – tedy pět tisíc dolarů pro Trumpův výbor Save America a 35 tisíc pro RNC.

Média oslovila ředitele komunikace Trumpovy kampaně Tima Murtaugha s dotazem ohledně rozdělení příchozích darů. Jeho odpověď se však s položenou otázkou neprotnula. „Prezident to vždy plánoval udělat, v případě výhry i prohry, aby mohl podporovat kandidáty a problémy, na kterých mu záleží, jako je boj proti podvodům s voliči,“ řekl Murtaugh. Mluvčí RNC na žádost o komentář neodpověděl.

Bidenův mluvčí Andrew Bates poznamenal, že Trumpovo úsilí o získávání finančních prostředků je vykořisťovatelské, ale nepřekvapivé. „Vzhledem k rychlosti, s jakou jsou tyto soudní spory jeden po druhém odmítány, je zjevné, že ani nebyly navrženy tak, aby v první řadě uspěly. Místo toho nyní představují neutěšený základ pro výstavu psů a poníků,“ řekl Bates.

Spolky typu PAC bývají zneužívány dlouhodobě – zatímco mají sloužit pro vybírání peněz určených na pozdější dary kandidátům, zcela legálně mohou sloužit i jako nástroj pro zbohatnutí a pochybné výdaje. „Můžou se z nich platit různé poplatky za Trumpovy děti. Lze za ně třeba koupit knihy Trumpa juniora, což by jinak z kampaňových peněz nešlo,“ nastínil Adav Noti, bývalý právník Federální volební komise, který nyní pracuje pro nestranné právní centrum. „Můžou sloužit k čemukoli, pro osobní použití tady neexistují limity.“ Na knihu s názvem Triggered Donalda Trumpa mladšího, tedy nejstaršího prezidentova potomka, nenaráží náhodou – RNC minulý rok utratila téměř 100 tisíc dolarů na nákup jejích výtisků.

Zmiňuje Trumpovy syny, na pomoc otci přispěchal také mladší Eric, po dobu otcova prezidentství častý terč internetových vtípků kvůli mnohdy nedůmyslně sdílenému obsahu na sociálních sítích. Například se pokusil Joea Bidena obvinit z pokrytectví fotografií domu, o kterém si myslel, že v něm zřejmě budoucí prezident bydlí. Ale nebydlí. Závěr textu dokreslil citátem „velkého Marka Aurelia z Gladiátora“. Média si pak těžko mohla odpustit poznámku, že Marcus Aurelius není fiktivní postava. K tweetovacím faux pas přidal ve středu další ve snaze podpořit svého otce. Přesně týden po skončení voleb vyzval obyvatele Minnesoty, aby „šli ven a volili!!!“

Důkazy o zmiňovaných rozsáhlých podvodech v letošních volbách tak ani Trump, jeho synové či právníci zatím nepředložili. Mimo Donalda Trumpa se naopak oba politické tábory veřejně shodly, že volby proběhly správně, a volební přihlížející nepotvrdili, že by došlo k závažným nesrovnalostem.

Problémy, na které Trumpova kampaň a její spojenci poukázali, jsou typické pro každé volby: zfalšované podpisy, problémy s obálkami a známkami na poštovních lístcích nebo rovnou ztracené hlasovací lístky. Jelikož Biden vede nad Trumpem v klíčových státech s velkým náskokem, žádný z těchto problémů by neměl mít na konečný výsledek voleb valný dopad.

Reklama

Doporučované