Hlavní obsah

Začalo to ropáky a demonstracemi za čistý vzduch. Před 30 lety se nespokojení lidé postavili komunistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Chceme dýchat! Podívejte se na reportáž z Teplic: Jak účastníci demonstrací z roku 1989 vzpomínají na boj za čistý vzduch.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Ve starých událostech z Teplic možná najdeme odpověď na otázku, proč dnes někteří politici téměř ostrakizují mladé studenty varující před změnami klimatu – a nadávají jim do „klimatických alarmistů“.

Článek

Právě kvůli špinavému životnímu prostředí se nespokojení lidé na severu Čech v polovině listopadu 1989 poprvé odvážili postavit totalitním vládcům. Vadilo jim, že už nemohou pořádně dýchat.

„Ráno jste se vzbudil a neviděl přes okno. Žlutošedá mlha byla tak hustá, neprůhledná a navíc páchla sírou z dolů. A tyhle smogové inverze trvaly nepřetržitě už od poloviny října. Nespokojeným lidem to přestávalo být jedno,“ vzpomíná jeden z účastníků teplických demonstrací a spoluautor petice Petr Veselský.

Když se tisíce lidí ve městě sešly třetí den v řadě, policie už musela přivolat posily z Ústí nad Labem a snažila se vytlačit demonstranty z náměstí. Ti se ale přemístili před sídlo okresního vedení KSČ, odkud vyšel tajemník Antonín Váňa, převzal petici a lidem slíbil veřejnou debatu příští týden na zimním stadionu.

Dřív se ovšem zhroutil celý režim. Místní komunističtí funkcionáři si uvědomovali, že se životním prostředím budou muset zabývat. Téma se dokonce po celý rok 1989 docela často objevovalo na stránkách Rudého práva – ovšem jen se o něm psalo a mluvilo, aniž by se reálně něco řešilo.

„Je známo, že režim v severních Čechách tehdy vyplácel pohřebné, jak místní lidé říkali příplatkům za špatné životní prostředí. Děti jezdily zdarma na měsíční ozdravné pobyty. Ta situace byla skutečně katastrofální,“ vysvětluje historik Oldřich Tůma z Akademie věd.

Skutečnost, že téma zničené přírody – na rozdíl třeba od lidských práv – už nebylo tabu, poznal i mladý začínající režisér Jan Svěrák. Už v roce 1988 mohl jako svou absolventskou práci na FAMU natočit legendární film Ropáci, který byl kritikou tehdejšího přístupu k ochraně životního prostředí.

„Když jsme přijeli poprvé do Mostu, překvapil nás strašlivý smrad, všudypřítomný v každou denní a noční hodinu. Vůbec jsem netušil, že máme takovou krajinu, zničenou těžbou hnědého uhlí. Tam nebyl důvod jezdit,“ vzpomíná Svěrák.

Jeho fiktivní dokument o objevu a výzkumu zvláštního zvířete ropáka bahnomilného, tvora milujícího znečištěný vzduch a vodu, byl na výročním udílení cen studentských filmů v červnu 1989 oceněn Studentským Oscarem Americké filmové akademie.

Více v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Šťastné pondělí, který vysílá TV Seznam v premiéře každé pondělí od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované