Hlavní obsah

Banksy potvrdil svou tvorbu na Ukrajině

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Snímek z ukrajinské Irpině. Pořízeno v dubnu.

Reklama

Irpiň, Boroďanka nebo Kyjev. Lokality, které se zařadily vedle dalších měst světa mezi ty, kde svůj otisk zanechal světoznámý streetartový umělec Banksy.

Článek

Banksy zveřejnil na svých sociálních sítích svou nejnovější práci. V ukrajinské Boroďance je tak nově možné vidět v troskách jednoho z ostřelovaných domů jeho baletku dělající stojku.

Ke třem zveřejněným fotografiím napsal jen „Boroďanka, Ukrajina“.

Další umělecké dílo, které oficiálně neoznačil za své, vyobrazuje malého chlapce, který v judu úspěšně zdolává dospělého protivníka. Ten je podle spekulací podobný ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, o kterém se ví, že je tohoto sportu fanouškem.

Třetí dílo připisované Banksymu se nachází v Irpini. Poničený bok budovy zdobí rytmická gymnastka s ortézou na krku, která vystupuje se stuhou nad ve zdi vzniklou dírou.

Následky ruských útoků

Pokud budou ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu pokračovat, Kyjev by se mohl ocitnout zcela bez elektřiny. Znamenalo by to i přerušení dodávek vody a nefunkčnost kanalizace. Zásobování vodou, filtrace vody a odvádění odpadních vod z kyjevských bytů se totiž ve většině případů neobejde bez elektřiny.

Umělec, který svou totožnost celou svou kariéru skrývá, tvořil pravděpodobně i v metropoli Kyjev. Zde jsou vyobrazené dvě děti, které sedí na kovové pasti na tanky a využívají ji jako houpačku.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech anglického města Bristol, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě. Jeho díla, která často kritizují současnou společnost, se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce eur. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech v USA, ve Francii nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Boroďanka v Kyjevské oblasti byla jedním z měst nejvíce zasažených ruským ostřelování. Okupační vojáci v ní, necelých 50 km severně od Kyjeva, setrvaly od začátku invaze několik týdnů. Ukrajinským vojákům se ji podařilo osvobodit zpět v dubnu.

Podobně pak město Irpiň. To se do povědomí veřejnosti dostalo kvůli nálezům narychlo vytvořených pohřebišť s těly civilistů a hromadných hrobů.

Reklama

Doporučované