Hlavní obsah

Bidenův vědecký poradce podle vyšetřování Bílého domu ponižoval podřízené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vrchní vědecký poradce amerického prezidenta Joea Bidena Eric Lander.

Reklama

Molekulární biolog a genetik Eric Lander, který působí jako vrchní vědecký poradce amerického prezidenta Joea Bidena, podle výsledků interního vyšetřování Bílého domu neuctivým a ponižujícím způsobem jednal se svými podřízenými.

Článek

Prezidentská kancelář tato zjištění potvrdila poté, co o nich informoval web Politico. Lander se svým spolupracovníkům omluvil, administrativa jej podle všeho plánuje ve funkci ponechat, uvedl Bílý dům.

Uznávaný vědec, který před dvěma lety obdržel čestný doktorát Univerzity Karlovy, aktuálně v Bílém domě vede oddělení vědecké a technologické politiky (OSTP) a je také členem Bidenova kabinetu. Loni v září si na jeho chování podle informací webu Politico stěžovala jeho tehdejší právní poradkyně Rachel Wallaceová, načež Bílý dům ve věci zahájil vyšetřování.

To podle oficiálních prohlášení odhalilo důkazy o tom, že Lander porušil pracovní řád prezidentského úřadu. Politico uvádí, že tyto důkazy mimo jiné svědčily o „šikaně“ Wallaceové, která je úřednicí americké vlády od časů prezidentství Billa Clintona. Na „ponižující“ Landerovu komunikaci si údajně stěžovaly i jiné ženy, podle Bílého domu jej ale vyšetřování neusvědčilo z diskriminace na základě pohlaví.

V pátek Lander svým spolupracovníkům v OSTP adresoval omluvu, přičemž přiznal, že s kolegy mluvil ponižujícím a neuctivým způsobem, uvádí agentura AP. „Mé chování mě velmi mrzí,“ uvedl. „Obzvláště bych se chtěl omluvit těm z vás, se kterými jsem jednal špatně, nebo kteří u toho tehdy byli přítomni,“ dodal.

AP připomíná, že prezident Biden ihned po nástupu do funkce deklaroval, že od vládních pracovníků očekává „čestnost a slušnost“ a že „na hodinu“ propustí kohokoli, kdo ukáže neúctu vůči kolegům. Lander nicméně na svém postu zůstává i poté, co vyšetřování přesně takové chování odhalilo. „Vedení Bílého domu se setkalo s Dr. Landerem, aby probralo závažnost této věci a prezidentovo očekávání, že budou veškeré interakce mezi personálem vedené s úctou,“ komentoval záležitost Bílý dům.

Lander, který patří k průkopníkům ve výzkumu lidského genomu, působil i ve vládě bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy a Politico jej označuje za jednoho z Bidenových „důvěrníků“. Minulý týden vědec stál po boku prezidenta, když Biden ohlašoval oživení federálního programu boje proti rakovině.

Reakce Bílého domu na závěry interního vyšetřování je podle stanice CNN v rozporu se slibem, který Biden učinil, když nastoupil do úřadu. Prezident tehdy slíbil, že zaměstnance, kteří se budou k některým svým kolegům chovat neuctivě, „na místě“ vyhodí.

„Nedělám si legraci, když řeknu toto: Pokud se mnou pracujete a někdy uslyším, že se chováte k jinému kolegovi neuctivě, slibuji vám, že vás na místě vyhodím. Na místě. Žádné jestli, nebo ale,“ řekl Biden loni v lednu.

Bílý dům hájil své kroky v reakci na Landerova obvinění na pondělní tiskové konferenci. „Prezident nám všem dal naprosto jasně najevo svá očekávání ohledně toho, jaké by on i jeho zaměstnanci měli vytvářet pracovní prostředí. Jedním z kroků, které jsme na začátku administrativy podnikli, bylo zavedení politiky bezpečného a respektujícího pracoviště napříč úřadem prezidenta,“ uvedla mluvčí Jen Psakiová.

„Právě díky těmto nastoleným pravidlům bylo provedeno úplné a důkladné vyšetřování po vznesení obvinění,“ dodala Psakiová. Mluvčí dodala, že pracovníci Bidenovy administrativy navíc Landerovi řekli, že jeho chování bylo „nevhodné“ a jsou zapotřebí „nápravná opatření“. Bílý dům pak podle ní bude Landera nadále sledovat, zda domluvená opatření „dodržuje“.

Reklama

Související témata:

Doporučované