Hlavní obsah

Britský boj proti migraci nejspíš odnesou zahraniční studenti. I Češi

Foto: Profimedia.cz

Dívky oslavují ukončení studia na univerzitě ve Winchesteru.

Reklama

aktualizováno •

Vláda premiéra Rishiho Sunaka zvažuje v rámci boje proti migraci zakázat přijímání zahraničních studentů na vysoké školy. Výjimku by měli mí jen studenti nejprestižnějších institucí.

Článek

Jedním z hlavních argumentů zastánců brexitu byla možnost kontroly, kdo na území Velké Británie přichází. Odchod z Evropské unie ale problém s migrací zjevně nevyřešil, letos totiž jen do června na Ostrovy dorazilo přes 1,1 milionů lidí. 560 tisíc lidí sice ve stejném období Británii opustilo, i tak ale se ale počet lidí zvýšil o rekordních 504 tisíc, informoval Národní statistický úřad (ONS).

„Tyto údaje o čisté migraci je těžké přijmout. 500 000 je téměř dvojnásobek předchozího rekordu. Toryové si zaslouží být vymazáni,“ reagoval na statistiky Nigel Farage, bývalý vůdce Strany pro brexit.

Kabinet Rishiho Sunaka proto podle listu The Times zvažuje, že by studium zahraničních studentů zakázal, výjimku by tvořily nejlepší univerzity v zemi. Omezení ale čekají i stávající studenty, kteří budou čelit novým restrikcím pro příchod svých rodinných příslušníků, jejichž počet se za poslední rok téměř ztrojnásobil.

Studentská stávka za klima

Česko v minulých týdnech zasáhly studentské stávky za klima.

Podle Sunaka jsou na stole „všechny varianty“. Jisté se nicméně zdá, že hlavním terčem snahy o omezení migrace se stanou právě zahraniční studenti.

Británie se tak zcela odvrací od svého programu Mezinárodní vzdělávací strategie, který si stanovil za cíl dosáhnout do roku 2030 počtu 600 000 zahraničních studentů. To se už jednou podařilo ve školním roce 2020–2021, což vydávala vláda, v níž byl Sunak ministrem financí, za úspěch.

Do Británie rádi jezdí studovat i Češi: „Velká Británie patří dlouhodobě k nejoblíbenějším destinacím pro výjezdy v programu Erasmus+. Za poslední programové období (2014-2020) tam díky Erasmu ve všech sektorech vzdělávání vyrazilo více než 10 000 Čechů,“ napsala SZ Radka Vavroušková z organizace Dům zahraniční spolupráce.

Univerzity, kde studuje nejvíc zahraničních studentů, jsou v Manchesteru, Edinburgu, Leedsu, Sheffieldu, nebo londýnské University College a King’s College. Například na University College studuje podle údajů The Times přes 11 tisíc cizinců, což je 54 procent všech studentů na této škole.

Nárůst migrace do Británie sice podle statistiků způsobily i události ve světě, kvůli nimž dorazilo na 311 600 lidí z Ukrajiny, Hongkongu nebo Afghánistánu, nezanedbatelnou měrou se ale na počtu příchozích podíleli i studenti. Jejich počet se oproti roku 2019 zvýšil o 76 procent. I spolu s rodinnými příslušníky tak vydávání studentských víz stálo za příchodem více než půl milionu lidí. Značná část studentů dorazila po uvolnění covidových restrikcí v roce 2021, předtím studovali dálkově.

Zdaleka nejvíce studentských víz vydaly úřady Indům (160 970), následují Číňané, Nigerijci a Pákistánci. Zatímco lidí přicházejících ze zemí mimo EU výrazně přibylo, občané unijních států Ostrovy v posledním roce spíše opouštěli (o 51 tisíc lidí více odjelo než přijelo).

Na drsném omezení migrace ale v Sunakově vládě zatím nepanuje shoda. Ministr financí Jeremy Hunt minulý týden prohlásil, že migrace je potřeba k ekonomickému růstu: „Uvědomujeme si, že v nadcházejících letech budeme migraci potřebovat – to bude pro ekonomiku velmi důležité,“ citoval ho server Huffington Post.

Obavy vyjádřilo i ministerstvo školství, podle něhož by mohl s výpadkem zahraničních studentů nastat problém s financováním vysokého školství. Bývalá šéfka londýnské Imperial College Alice Gastová ale ve svém článku pro deník The Financial Times argumentuje tím, že zahraniční studenti znamenají mnohem více než jen peníze pro univerzity.

„Když naši zahraniční studenti dokončí studium a stávají se absolventy, poskytují cenné vazby do jiných zemí. Zahraniční studenti, kteří zůstávají ve Spojeném království, často zakládají firmy, přesouvají se na vedoucí pozice a významně přispívají naší společnosti, přičemž si zachovávají vazby se svými domovskými zeměmi. Z těchto spojení vzešlo bezpočet mezinárodních spoluprací, partnerství a obchodních dohod,“ napsala Gastová.

Reklama

Doporučované