Hlavní obsah

Česká diplomacie: Útok na Kachovku představuje válečný zločin

Foto: Facebook: Jan Lipavský - ministr zahraničí ČR

Šéf české diplomacie Jan Lipavský událost, jejíž viník zatím není jasný, přirovnal k „použití zbraní hromadného ničení proti civilistům“.

Reklama

aktualizováno •

Voda, kterou zadržovala Kachovská přehrada, se valí krajinou dál a na katastrofu již reagují zahraniční lídři. Pokud za protržením stojí Rusko, jak tvrdí Kyjev, půjde podle české diplomacie o provinění proti válečnému právu.

Článek

„Rusko dále posouvá hranice své agrese. Útok na přehradu v Nové Kachovce nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. Tato brutalita bude odsouzena a potrestána!“ napsal na twitteru Jan Lipavský, český ministr zahraničí, o nejnovějších událostech na východě Ukrajiny.

Šéf české diplomacie útok, jehož strůjce zatím není zcela jasný, přirovnal k „použití zbraní hromadného ničení proti civilistům“ a schválil také vyčlenění mimořádné pomoci ve výši 10 milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady.

Ministerstvo zahraničních věcí pak dodalo, že možný útok ruských okupačních vojsk na přehradu je podle dodatkového protokolu k ženevským úmluvám válečný zločin.

Premiér Petr Fiala zase událost odsoudil s tím, že „způsobila humanitární katastrofu, která se dotkne tisíců nevinných lidí“. „Ruská agrese na Ukrajině je ničím neospravedlnitelná, navíc způsobuje obrovské utrpení a tragédie. Toto je třeba zastavit. Jedinou cestou k míru je naše silná pomoc a podpora Ukrajině,“ napsal předseda české vlády.

Podobně na útok na přehradu reagoval i prezident Petr Pavel: „Je to chování, které má blízko k válečnému zločinu, protože bylo spácháno s jasným vědomím toho, že poškodí civilní obyvatelstvo,“ řekl v Bratislavě s tím, že kromě problémů pro civilní obyvatelstvo to způsobí i obrovské škody na zemědělské produkci a v zásobování pitnou vodou.

Pozadu s reakcí ale nezůstává ani Německo, podle jehož kancléře Olafa Scholze útok zapadá do způsobu, jakým Rusko vede celou válku, a spolková republika prý bude Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak bude třeba. Ruským silám pak útok s tvrdou kritikou přisoudila i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Předseda Evropské rady Charles Michel v návaznosti na incident uvedl, že ničení civilní infrastruktury je válečný zločin a Rusko za něj bude pohnáno k odpovědnosti.

Na pomoc Chersonu

„Pro Chersonskou oblast je kritických příštích 14 hodin,“ odhaduje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Andrew Negrych z organizace GEM. Je v kontaktu s lidmi v zasaženém regionu a sám se tam brzy chystá pomáhat.

Právní experti oslovení BBC uvedli, že útok na přehradu může být skutečně porušením mezinárodního práva. Z hlediska válečného práva by mohl být opodstatněný, pokud by přehradu využívaly vojenské jednotky. Ani to nemusí být omluva, pokud jsou škody způsobené civilistům zásadního rozsahu.

Například britský ministr zahraničí James Cleverly ovšem sdělil, že na smysluplné posouzení situace ohledně Kachovské přehrady je dosud příliš brzo. O jedné věci ale podle něj není pochyb – „jediným důvodem, proč je to vůbec problém, je nevyprovokovaná, plnohodnotná invaze Ruska na Ukrajinu“.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg pak zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny označil za otřesný čin, který ukazuje brutálnost Ruska a jeho války na Ukrajině.

Aktualizovali jsme o prohlášení prezidenta Petra Pavla.

Reklama

Doporučované