Hlavní obsah

Čeští záchranáři se z Turecka vrátí zřejmě v noci na pátek

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Čeští hasiči během záchranných prací v Turecku.

Reklama

aktualizováno •

Čeští záchranáři se vrátí z Turecka, kde pomáhají po pondělním zemětřesení, zřejmě v noci na pátek. Záležet bude ještě na vývoji situace a požadavcích turecké strany. Informoval o tom dnes mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

Článek

Záchranáři z Česka dosud v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin 34 mrtvých, zachránili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy.

Česko původně vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dorazil do Turecka v úterý. Dnes se k němu připojí další dva hasiči, kteří v noci na dnešek odletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením pro hasiče. Součástí humanitární pomoci je především oblečení.

„Dva hasiči zabezpečí převzetí nákladu na letišti v Adiyamanu - to v současné době přijímá pouze speciální lety, pro komerční provoz je uzavřeno - a zůstanou s naším týmem do konce jeho nasazení,“ uvedl mluvčí.

Český USAR tým začal v úterý večer prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů. V noci na dnešek z nich záchranáři vyprostili poslední dvě těla. „Oba domy jsou tedy rozebrány a činnost na nich ukončena,“ podotkl Kozák. Část týmu vyrazila na pomoc polským kolegům, kteří požádali o asistenci při průzkumu sutin v místě vzdáleném asi 40 kilometrů od Adiyamanu.

Zemětřesení o síle 7,8 a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Vyžádalo si dosud více než 28 000 obětí. I pět dní po otřesech záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média. Naděje na další zachráněné ale klesají spolu s teplotami.

V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin.

Rakouští a němečtí záchranáři v sobotu pozastavili záchranné práce po zničujícím zemětřesení v Turecku. Důvodem byly obavy o bezpečí.

„Mezi skupinami v Turecku narůstá agrese. Prý se střílelo,“ informoval agenturu APA podplukovník rakouské armády Pierre Kugelweis včera s tím, že se vedení obává o bezpečnost nasazených vojáků. „Očekávaný úspěch záchrany života není v žádném rozumném vztahu k bezpečnostnímu riziku.“

Rakouští vojáci a němečtí záchranáři se vrátili na základnu v místě svého působení v provincii Hatay, kde s dalšími mezinárodními organizacemi čekali na instrukce. Základna se nachází ve městě Kirikhan asi 50 kilometrů od syrských hranic.

O tom, že se bezpečnostní situace v uplynulých hodinách v provincii Hatay zhoršila, promluvili v rozhovorech pro agenturu DPA také zástupci německé Agentury pro technickou pomoc (THW) a humanitární organizace I.S.A.R Germany.

„Zdá se, že důvodem je mimo jiné nedostatek potravin a obtížné zásobování vodou v oblasti zemětřesení,“ uvedly obě společnosti.

„Je vidět, že smutek pomalu ustupuje hněvu,“ řekl provozní manažer I.S.A.R Steven Bayer. Mluvčí centrály THW v Bonnu Tamara Schwarzová mluvila o „bouřlivých scénách“.

Vypjatou situaci pak potvrdila i slova tureckého prezidenta Recepa Erdogana, který v oblasti vyhlásil výjimečný stav s odkazem na zprávy o rabování a únosech. (Podrobněji v přiloženém textu.)

Výjimečný stav v Turecku

Vláda podle tureckého prezidenta podnikne rázné kroky proti lidem, kteří se podílejí na rabování a dalších zločinech v místech, která v týdnu postihlo ničivé zemětřesení. Prohlásil to během sobotní návštěvy postižené oblasti.

Čeští hasiči jsou v bezpečí

Čeští záchranáři pomáhají asi 300 kilometrů od těch rakouských a německých. Podle informací ze soboty je u nich bezpečnostní situace dobrá.

„Máme poměrně nablízko policii a četnictvo a složku armády, která s námi dokonce sdílí tábor, takže úzce spolupracujeme. Informace o tom, že by museli řešit nějaké problémy, nemám,“ řekl včera pro Seznam Zprávy mluvčí hasičů z Moravskoslezského kraje Jakub Kozák.

Český USAR tým v zahraničí v minulosti pomáhal například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli spolu s hasiči také kynologové se psy, statik či lékař.

Reklama

Doporučované