Hlavní obsah

Erdogan vyhlásil výjimečný stav. Je to kvůli rabování a únosům

Foto: Bestami Bodruk / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Turecký prezident během setkání s lidmi zasaženými zemětřesením.

Reklama

aktualizováno •

Vláda podle tureckého prezidenta podnikne rázné kroky proti lidem, kteří se podílejí na rabování a dalších zločinech v místech, která v týdnu postihlo ničivé zemětřesení. Turecké bezpečnostní složky už zadržely 48 osob.

Článek

„Vyhlásili jsme výjimečný stav,“ řekl v sobotu při návštěvě místa katastrofy turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „To znamená, že od nynějška by lidé, kteří se podílejí na rabování nebo únosech, měli vědět, že se na ně vztahuje pevná ruka zákona,“ dodal.

Jaké případy únosů má na mysli, nebylo zřejmé. Agentura AFP nicméně později zjistila, že turecké bezpečnostní složky už v osmi provinciích země, které postihlo zemětřesení, zadržely nejméně 48 lidí kvůli rabování.

Bezpečnost v zóně zemětřesení se dostala do centra pozornosti poté, co tam v sobotu rakouská armáda a německé záchranné organizace pozastavily práce. Zdůvodnily to „stále obtížnější bezpečnostní situací“ a obavami o bezpečnost záchranářů.

Později se znovu vrátily k vyprošťování, v místě je však hlídá turecká armáda. (Podrobněji v přiloženém textu.)

Podrobně

Rakouští a němečtí záchranáři pozastavili záchranné práce po zničujícím zemětřesení v Turecku. Důvodem jsou obavy o jejich bezpečí. Čeští hasiči hodnotí bezpečnostní situaci v místě, kde zasahují, jako „dobrou“.

Případy rabování

Vypjatá bezpečnostní situace ztěžuje práci i místním dobrovolníkům.

Jak se svěřil novinářům katarské televize Al-Džazíra šestadvacetiletý Mehmet Bok z turecké Antakye, byl opakovaně svědkem rabování. Lidé podle něj rozbíjejí okna, výlohy, vloupávají se i do aut.

Totéž pro Al-Džazíru ze stejného města dosvědčila i záchranářka Gizem. „Nemůžeme proti tomu moc zasahovat, protože většina rabujících má u sebe nože. Dnes jednoho chytili – lidé ho pronásledovali,“ uvedla.

Přitom v Antakyi je silná přítomnost policie a armády. Řídí dopravu, pomáhají záchranářům, rozdávají jídlo. Pomoci je ovšem stále žalostně málo. Podle Gizem mnozí z těch, které se podaří z trosek vytáhnout, nakonec umírají. „Pokud lidé nezemřou pod sutinami, zemřou na zranění. Pokud ne, zemřou na infekci. Není tu žádný záchod. Dokonce chybí i pytle na mrtvé.“

I to znovu nastartovává zlobu, kterou cítí ti, kdo přežili.

Přečtěte si

Naděje na přežití nezvěstných po zemětřesení na jihu Turecka a severu Sýrie už je spíše jen hypotetická. Pro příbuzné to znamená začít se sžívat s realitou, že své blízké naživu už nikdy neuvidí.

Zatčení podnikatelé

Na jihovýchodě Turecka se působením zemětřesení zřítily tisíce budov. Mnohé zřejmě vyrostly v rozporu s místními stavebními předpisy, které počítají s tím, že jde o oblast, kde se dají zemětřesení očekávat.

Mezi osobami, které úřady v této souvislosti zatkly, je podnikatel z provincie Gaziantep a jedenáct podnikatelů z provincie Şanliurfa, uvedla turecká agentura DHA.

Erdogan také řekl, že v jižním Turecku jsou stovky tisíc neobyvatelných budov a že úřady brzy zahájí proces přestavby. „Plánovali jsme přestavbu statisíců budov,“ informovala hlava státu. „Během několika týdnů začneme podnikat konkrétní kroky.“

Zemětřesení o síle 7,8 zasáhlo v pondělí brzy ráno pohraniční oblast mezi Tureckem a Sýrií a způsobilo spolu s následnými otřesy obrovské škody. Erdogan a turecké úřady čelí v posledních dnech opakovaně kritice za nedostatečně rychlou a kvalitní pomoc.

Reklama

Doporučované