Hlavní obsah
Online

Kyjev zasypávají ruské rakety. Městem znějí výbuchy

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Kyjev po ruském náletu.

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 20. 3.

  • Z ukrajinských měst se v sobotu podařilo humanitárními koridory evakuovat 6 623 lidí. Informoval o tom zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Je to mnohem méně než v pátek, kdy to bylo přes 9 tisíc.
  • Německý ministr hospodářství Robert Habeck při návštěvě v Perském zálivu, kde jednal o dodávkách LNG, prohlásil, že Německo bylo „hloupé“, když se nechalo vmanévrovat do situace, kdy polovinu plynu odebírá z Ruska.
  • Od začátku invaze na Ukrajinu zahynulo nejméně 847 civilistů, včetně 64 dětí. Informoval o tom dnes Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR).
  • Ukrajinské ministerstvo obrany přiznalo, že Ukrajina během ruského obléhání jihoukrajinského města Mariupol ztratila přístup k Azovskému moři. V okolí města přitom dál pokračují těžké boje.
  • Od začátku invaze na Ukrajině zahynulo téměř 14 400 ruských vojáků, tvrdí ukrajinské ministerstvo zahraničí. Rusové také přišli o tisíce kusů vojenské techniky a vybavení, konkrétně o 95 letadel, 115 vrtulníků, 1 470 obrněných vozidel nebo 466 tanků.
  • Polsko navrhlo Evropské unii, aby zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem. Uvedl to polský premiér Mateusz Morawiecki.
  • Ukrajinský prezident Zelenskyj kritizoval firmu Nestlé za to, že se plně nestáhla z ruského trhu. Firma, dle svého vyjádření, výrazně omezila své aktivity v Rusku a dodává tam jen základní potraviny. Zároveň prý nevytváří v zemi žádný zisk.
  • Zelenskyj ve svém nočním videoprojevu označil obléhání města Mariupol za válečný zločin, který se bude připomínat staletí.

Situaci jsme sledovali i v sobotu:

  • Ministr Lipavský jednal v Bruselu

    Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) je v Bruselu, kde ministři několika evropských zemí (Česka, Chorvatska, Bulharska, Slovinska, Litvy, Polska) probírali možné budoucí členství Ukrajiny v Evropské unii. Ministr to uvedl na svém Twitteru.

  • Řecký konzul po návratu z Mariupolu popsal naprostou zkázu města

    Ukrajinský Mariupol se zařadil mezi města, která zcela zničila válka. Po návratu do vlasti to dnes řekl řecký generální konzul Manolis Andrulakis. Ruskými silami obléhané město opustil jako poslední diplomat zastupující zemi EU. Podle svých slov tam viděl hrůzy, které nikomu nepřeje spatřit. Informuje o tom agentura Reuters.

    Andrulakis pomáhal ze zničeného ukrajinského přístavního města Mariupol evakuovat desítky řeckých občanů a lidí řeckého původu. Mariupol opustil v úterý a po čtyřdenní cestě přes Ukrajinu přejel přes Moldavsko do Rumunska spolu s dalšími deseti řeckými státními příslušníky.

    „Doufám, že nikdo nikdy neuvidí, co jsem viděl,“ řekl dnes Andrulakis po příletu do Atén, kde jej přivítala jeho rodina. „Mariupol bude na seznamu měst, která byla zcela zničena válkou; nemusím je jmenovat, jsou to Guernica, Coventry, Halab, Groznyj, Leningrad,“ uvedl.

  • Ruské rakety v Kyjevě zasáhly několik domů a obchodní centrum

    Vedení města Kyjev na svém oficiálním telegramovém kanále uvedlo, že ruské rakety zasáhly několik domů a pravděpodobně i obchodní centrum v Podolského čtvrti.

  • „Putin zabíjí novináře,“ znělo před ruskou ambasádou v Londýně

    Hned na několika místech v Londýně i Spojeném království se dnes demonstrovalo proti ruské invazi na Ukrajinu. K protestujícím před ruskou ambasádou v Londýně se připojila mimo jiné i známá herečka Rosamund Pikeová. „Putin zabíjí novináře, jsou na ně cílené útoky. Toto musí přestat,“ řekla na demonstraci herečka známá například díky snímku Zmizelá.

  • Kyjevem otřásla silná exploze, městem znějí sirény

    V ukrajinském hlavním městě jsou reportéři Seznam Zpráv Jan Novák a Janek Kroupa.

  • Z ukrajinských měst se podařilo evakuovat 7 295 lidí, o něco více než v sobotu

    Z ukrajinských měst se dnes podařilo prostřednictvím humanitárních koridorů evakuovat 7 295 lidí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou vicepremiérku Irynu Vereščukovou. Jde o něco více než v sobotu, kdy bylo evakuovaných 6 623. Původně bylo dnes plánováno otevření sedmi humanitárních koridorů, jimiž měli být evakuováni civilisté z měst ostřelovaných ruskou armádou, nakonec fungovaly jen čtyři.

    Z Rusy obléhaného města Mariupol se dnes podařilo evakuovat 3 985 lidí, kteří zamířili do Záporoží. Ukrajinská vláda plánuje k městu v pondělí vyslat téměř 50 autobusů, které se budou podílet na dalších evakuacích.

  • Finské aerolinky objevily kvůli ruské blokádě severní pól

    Uzavření ruského vzdušného prostoru mezinárodní aerolinky nutí hledat alternativní trasy. Problémem je především spojení mezi Evropou a jihovýchodní Asií. Podobnou situaci letecké společnosti neznají od dob studené války.

  • Johnson Zelenskému slíbil, že Británie navýší vojenskou i ekonomickou pomoc

    Britský premiér Boris Johnson dnes v telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému slíbil, že Británie navýší vojenskou, ekonomickou a diplomatickou pomoc Ukrajině. Předseda britské vlády o tom informoval na svém twitteru.

    „Dnes odpoledne jsem mluvil s prezidentem Zelenským, abych mu vyložil, jak budu tento týden pracovat na prosazování zájmů Ukrajiny na setkáních NATO a skupiny G7. Spojené království bude nadále posilovat vojenskou, ekonomickou a diplomatickou podporu, aby pomohlo ukončit tento hrozný konflikt,“ uvedl Johnson na twitteru.

  • Rusko vyzvalo ukrajinské síly v Mariupolu, aby se vzdaly

    Rusko dnes vyzvalo ukrajinské síly bojující v Mariupolu, aby se vzdaly. Těm, kdo složí zbraně, bude zajištěn bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevem, uvedl ruský generál Michail Mizincev. Své rozhodnutí, zda se vzdají, mají „nacionalisté“, jak je Moskva nazývá, oznámit do pondělních ranních hodin. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ruská státní média.

    „Složte zbraně,“ vzkázal bojovníkům generál Mizincev. „V Mariupolu se odehrává obrovská humanitární katastrofa. Těm, kdo složí zbraně, bude zajištěn bezpečný odchod z Mariupolu,“ dodal. Podle Mizinceva budou humanitární koridory z města otevřeny od 10:00 moskevského času (8:00 SEČ).

  • Záchranáři zasahovali v Dobřichovicích. Děti z Ukrajiny měly dýchací potíže

    Záchranáři vyjížděli do uprchlického centra v Dobřichovicích u Prahy k většímu výskytu vážnějších respiračních onemocnění, zejména u malých dětí. Lékař na místě ošetřil 15 pacientů z Ukrajiny.

    Dvě děti a ženu zdravotníci převezli do motolské nemocnice, protože potřebovaly další vyšetření a péči. Podle lékaře šlo nejspíš o zanedbané nachlazení po náročné cestě, na covid-19 to nevypadalo, řekla ČTK mluvčí Záchranné služby Asociace samaritánů České republiky Petra Homolová.

    „Všichni trpěli respiračními obtíženi různého charakteru, lékař je vyšetřil a poslechl,“ uvedla Homolová. Děti kašlaly a měly rýmu. Zdravotníci jim doporučili, které léky si mají obstarat. „Pacienti převezení do nemocnice měli poslechový nález na plicích,“ dodala mluvčí. Bylo u nich nutné další vyšetření a nemocniční péče.

  • Němci se dohodli s Katarem na dodávkách LNG

    Německo dosáhlo dohody s Katarem na dodávkách zkapalněného zemního plynu. Oznámení na twitteru německého ministerstva hospodářství přišlo po návštěvě ministra hospodářství Roberta Habecka v emirátu, který je třetí největší vývozce LNG na světě.

    Německo dováží z Ruska více než polovinu své spotřeby plynu, což Habeck glosoval slovy, že „Německo bylo hloupé“.

    Problém však je, že největší evropská ekonomika nemá dost terminálů, takže se musí spoléhat na ostatní evropské státy. Dva terminály na německé půdě by měly stát do roku 2026.

  • Co jsem viděl v Mariupolu, doufám už nikdo nikdy neuvidí, říká řecký diplomat

    Řecký generální konzul v Mariupolu Manolis Androulakis, poslední evakuovaný diplomat země EU z obleženého ukrajinského přístavu, v neděli uvedl, že se město připojuje k známým místům zničeným v minulých válkách, uvádí Reuters.

    Androulakis pomohl desítkám řeckých státních příslušníků a etnických Řeků při evakuaci z města zničeného ruskou armádou. Mariupol opustil v úterý a po čtyřdenní cestě přes Ukrajinu a Moldávii dorazil do Rumunska spolu s dalšími deseti řeckými státními příslušníky.

    „To, co jsem viděl, doufám, že nikdo nikdy neuvidí,“ řekl Androulakis, když v neděli přiletěl na mezinárodní letiště v Aténách a znovu se setkal se svou rodinou.

  • Fotbalista Beckham předal svůj instagramový účet ukrajinské lékařce

    Bývalý fotbalista David Beckham, který dříve hrál například za Manchester United nebo Real Madrid, předal svůj instagramový účet se 71,4 milionu sledujících charkovské lékařce Irině Kondratové, aby tak mohla ukázat světu pravdu o válce na Ukrajině a podmínkách, ve kterých musí lékaři pracovat, informuje server Insider.

  • Podívejte se, jak útočí „kamikaze drony“, které USA poslaly na Ukrajinu

    Součástí nejnovější americké dodávky zbraní na Ukrajinu v hodnotě 800 milionů dolarů jsou mimo munice, kulometů, pušek, samopalů a protileteckých i protitankových střel poprvé i drony Switchblade. Co tyto „kamikaze drony“ umí?

  • Ruská armáda denně eviduje tisíc zraněných nebo mrtvých, hlásí západní služby

    Podle zahraničních zpravodajských služeb přijde ruská armáda denně až o tisíc mužů, a to v součtu mrtvých a zraněných vojáků, píše s odkazem na své zdroje deník The Washington Post. Podle bezpečnostních analytiků budou klíčové nejbližší dva týdny konfliktu na Ukrajině, posun ruských sil se pak podle západních zpravodajců téměř zastavil.

  • Rusko potvrdilo smrt svého velitele u Mariupolu

    Zástupce velitele ruské černomořské flotily Andrej Paly byl zabit na Ukrajině, potvrdilo podle deníku Kommersant Rusko. Paly údajně zemřel během bojů v Mariupolské oblasti. Palyho podle deníku The Guardian čekalo povýšení na kontradmirála.

  • V centru Kyjeva se ozývá střelba

    Na místě jsou reportéři Seznam Zpráv Janek Kroupa a Jan Novák.

  • Kyjevem zní výbuchy, protivzdušná obrana je v pohotovosti

    Podle ukrajinských médií se hlavní město připravuje na ostřelování a letecké údery ruské armády.

  • Ukrajinský prezident v projevu ke Knesetu žádal Izrael o pomoc

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes ve videoprojevu k izraelskému parlamentu tázal, proč Izrael není ochoten dodat Ukrajině protiraketový systém a proč nezavedl proti Rusku tvrdé sankce. Ruský útok na Ukrajinu Zelenskyj přirovnal k nacistickému plánu vyhladit Židy.

    „Všichni vědí, že vaše protiraketové systémy jsou nejlepší… a že rozhodně můžete pomoci našim lidem, zachránit životy Ukrajinců, ukrajinských Židů,“ řekl Zelenskyj k neochotě Izraele prodat Ukrajině obranný systém Iron Dome. „Můžeme se ptát, proč od vás nemůžeme přijímat zbraně, proč Izrael neuvalil na Rusko silné sankce nebo nevyvíjí tlak na ruský byznys. Ať tak, či onak, rozhodnutí je na vás, bratři a sestry, a vy, lidé Izraele, pak budete se svou odpovědí muset žít,“ řekl.

  • V Černobylu došlo k prostřídání zaměstnanců, hlásí Ukrajina

    Ukrajinská vláda potvrdila, že došlo k prostřídání 46 pracovníků jaderné elektrárny v Černobylu, aby tak byla „zachována odpovídající úroveň bezpečnosti“, cituje prohlášení britská stanice Sky News. Část zaměstnanců byla v areálu ruskými vojsky držena přes dvacet dní.

Hlavní zprávy