Hlavní obsah

Evropu čeká těžká zima, místo raket vám Putin posílá chudobu, varoval Zelenskyj

Foto: Profimedia.cz

Zelenskyj předal vzkaz Evropanům ve svém tradičním nočním videoposelství. Snímek je ilustrační.

Reklama

Ukrajinský prezident varoval Evropany před tuhou zimou, jelikož Rusko podle něj připravuje na letošní zimu rozhodující energetický úder.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal Evropanům, aby očekávali těžkou zimu kvůli ruské invazi do jeho země, která vedla k omezení vývozu ropy a plynu z Ruska. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na pravidelné videoposelství Zelenského, podle kterého chce Moskva zničit normální život Evropanů.

„Rusko připravuje na letošní zimu rozhodující energetický úder na všechny Evropany,“ prohlásil Zelenskyj. „Snaží se útočit chudobou a politickým chaosem tam, kde zatím nemůže útočit raketami,“ dodal.

Zelenskyj to uvedl poté, co ruský gigant Gazprom oznámil, že zatím neobnoví dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, které jsou pro Evropu klíčové. Dodávky plynovodem Nord Stream 1, který vede plyn do Evropy z Ruska do Německa po dně Baltského moře, byly přerušené na tři dny a měly začít znovu proudit v sobotu ráno. Údržba jediné provozuschopné turbíny plynovodu podle Gazpromu odhalila závady. Do jejich odstranění zůstane plynovod mimo provoz.

Společnost Siemens Energy, která dodala pro Nord Stream některá zařízení a zajišťuje i servis, ale uvedla, že závada, konkrétně únik oleje, nepředstavuje dostatečnou technickou překážku k zastavení toku plynu, protože zařízení je možné utěsnit na místě. Takový úkon je v rámci rutinních oprav, uvedla společnost.

Evropská komise obvinila Gazprom, že dodávky plynovodem Nord Stream 1 zastavil kvůli falešným záminkám. „Je to další potvrzení jeho nespolehlivosti jakožto dodavatele,“ uvedl mluvčí komise Eric Mamer. „Je to rovněž důkaz cynismu Ruska, které plyn raději pálí, než aby plnilo závazky,“ dodal.

Energie jako zbraň

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Moskva v červnu snížila dodávky plynovodem Nord Stream 1 na 40 procent kapacity a v červenci až na 20 procent. Zdůvodnila to problémy s údržbou způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Podle některých analytiků hrozí, že nedostatek a nárůst životních nákladů s blížící se zimou oslabí podporu Kyjeva ze strany Západu, který se snaží vypořádat s nespokojenými obyvateli.

Ministři financí G7 se v pátek dohodli na zastropování cen ruské ropy i ropných produktů. Rusko varovalo, že zemím, které takový krok podpoří, nebude ropu dodávat. Rusko je přitom jedním z největších světových vývozců ropy. Americká ministryně financí Janet Yellenová řekla, že dnes schválené opatření také pomůže snížit ceny energií ve světě.

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová pak řekla, že je čas nastavit horní limit i u cen ruského plynu.

Německý kancléř Olaf Scholz dnes uvedl, že jeho vláda počítala s úplným zastavením dodávek plynu v prosinci, ale slíbil, že jeho země zimu zvládne. „Rusko již není spolehlivým energetickým partnerem,“ řekl Scholz na tiskové konferenci v Berlíně.

Evropa bez ruského plynu

Německo má další recept na energetickou krizi. Navrhuje změnit systém přepravy na železnici tak, aby uhlí a další klíčové zboží měly prioritu před osobní dopravou.

Reklama

Doporučované