Hlavní obsah

Historická loupež. Z letiště v Torontu zmizely zlato a cennosti za miliony dolarů

Foto: Profimedia.cz

Inspektor Stephen Duivesteyn veřejně oznámil případ ve čtvrtek.

Reklama

Kanadská policie prozatím nezveřejnila příliš informací, jelikož vyšetřování stále pokračuje. Jisté ale je, že si pachatelé odnesli zlato a cenné předměty za více než 20 milionů dolarů.

Článek

Kanadská policie vyšetřuje krádež zlata a cenností v hodnotě přes 20 mil. kanadských dolarů (cca 320 mil. korun) z Pearsonova mezinárodního letiště v Torontu. Ve čtvrtek to oznámil policejní inspektor Stephen Duivesteyn. Ke krádeži došlo v pondělí krátce poté, co byly kontejnery se zlatem a dalším zbožím vyloženy z letadla, píše The Guardian.

„Letadlo sem na letiště přiletělo v podvečer. V rámci klasického postupu bylo letadlo vyloženo a náklad byl převezen z letadla do skladu,“ uvedl inspektor Duivesteyn při oznámení krádeže.

„Mohu sdělit, že letadlový kontejner (o rozměrech asi půl čtverečního metru) obsahoval velmi drahou zásilku. Obsahovala zlato a další položky vysoké finanční hodnoty,“ dodal.

Krádeží se zabývají údajně také vyšetřovatelé Královské kanadské jízdní policie. Místní letištní policie odmítla záležitost komentovat z důvodu probíhajícího vyšetřování.

Jedná se o jednu z největších loupeží v kanadské historii, avšak letiště v Torontu nebylo cílem zlodějů poprvé. V září roku 1952 byly na letišti Malton, předchůdci Pearsonova, ukradeny zlaté pruty v hodnotě 215 tisíc dolarů. V té době se jednalo o největší loupež zlata v kanadské historii.

Krádež z roku 1952 by v dnešní době měla hodnotu asi 2,3 milionu kanadských dolarů (cca 35,5 mil. korun). Pachatelé nebyli nikdy dopadeni a případ zůstal nevyřešen. Policisté však nejspíš nemají mnoho stop ani v případě pondělní loupeže na Pearsonově letišti.

Inspektor Duivesteyn uvedl, že by krádež prozatím nenazýval „profesionální“ prací, a dodal, že vyšetřování probíhá. Policie ani nepotvrdila, zda je zlato stále v zemi. Podle Duivesteyna je případ „velmi ojedinělý“.

Deník Toronto Sun ve čtvrtek uvedl, že policie si myslela, že jsou do případu zapojeny skupiny organizovaného zločinu. Inspektor Duivesteyn však řekl, že je příliš brzy na podobná tvrzení.

Letiště v prohlášení uvedlo, že zloději nezískali přístup na samotné letiště, ale „dostali se do veřejné části skladu, který je pronajatý třetí straně a leží mimo bezpečnostní perimetr“, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované