Hlavní obsah

Učebnice sarkasmu. Reakce Rusky, na niž s Putinem vydali zatykač, zaskočila

Foto: Kremlin.ru, Seznam Zprávy

Ruská zmocněnkyně pro práva dětí Maria Lvovová-Bělovová během jednání s Vladimirem Putinem v Kremlu, březen 2022.

Reklama

aktualizováno •

Nejde jen o Vladimira Putina. Soud v Haagu vydal v pátek zatykač i na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou. Ta to podle ruských médií přivítala.

Článek

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu stíhá Mariji Lvovovou-Bělovovou – stejně jako Vladimira Putina – v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Ruská státem plně ovládaná agentura TASS přinesla reakci devětatřicetileté rodačky z Penzy, členky Putinovy strany Jednotné Rusko, která se dá těžko označit jinak než jako výsměch.

Někdejší ruská senátorka, o níž se na ruské Wikipedii dočtete, že je odbornicí na socializaci a sociální adaptaci sirotků, dětí se zdravotním postižením a chovanců dětských domovů, označila vydání zatykače za „ocenění pomoci dětem ruských občanů, které uvázly ve válečných zónách“.

„Je skvělé, že mezinárodní společenství ocenilo práci na pomoc dětem v naší zemi, že je nenecháváme ve válečných zónách, že je vyvádíme, že jim vytváříme dobré podmínky, že je obklopujeme milujícími a starostlivými lidmi. Byly na mě už uvaleny sankce ze všech možných zemí, dokonce i z Japonska, teď je na mě vydán zatykač. Jsem zvědavá, co bude následovat. No, pracujeme dál,“ řekla podle TASS v pátek novinářům.

Více o ruských převýchovných táborech

Rusko dál unáší z okupovaných území ukrajinské děti. V Rusku jsou pak v převýchovných táborech vystaveny „vymývání mozků“. Nezávislá televize Dožď odhalila v zemi na dvě desítky takových zařízení.

Podle ICC se Lvovová-Bělovová mohla podílet na „válečných zločinech nezákonné deportace obyvatelstva (dětí) a nezákonném přesunu obyvatelstva (dětí) z okupovaných území Ukrajiny do Ruské federace.

Kyjev tvrdí, že Rusko už uneslo tisíce dětí. „Rusko záměrně zřizuje převýchovné tábory, zbavuje naše ukrajinské děti identity, posílá je do cizího prostředí a nutí je mluvit cizím jazykem. Je to skutečná genocida a já doufám, že svět nebude zavírat oči před tím, co dělají,“ prohlásila nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Dále řekla: „Upozorňovali jsme na to, že nemáme žádné osiřelé děti, že všechny děti mají opatrovníky. Rusko dobře ví, že Ukrajina zakazuje adopci ukrajinských dětí a požaduje, aby je vrátili. Místo toho nás Rusko připravuje o informace o tom, kde se tyto děti nacházejí. Občas se stává, že Rusové adoptují děti, které mají na Ukrajině příbuzné a my se je pomocí všech možných nástrojů snažíme dostat domů. Oni říkají, že je do Ruska odvážejí kvůli evakuaci nebo lékařským prohlídkám, ale není tomu tak.“

O převýchově ukrajinských dětí jsme psali také zde:

Tisíce dětí už odvezly ruské okupační síly z Ukrajiny na takzvanou převýchovu. Dětem pak zajistí ruské občanství i pěstounské rodiny. Nezletilí ale často své rodiny mají právě na Ukrajině a v Rusku žít nechtějí.

Tohle je podle Vereščukové největší zločin, protože „dospělí se mohou o sebe postarat a nahlásit svou polohu, jenže děti jsou v tomto smyslu bezmocné. Rusko za tuhle genocidu ponese jak právní, tak i politickou odpovědnost. Stejně jako každý, kdo se toho zúčastnil.“

Reklama

Doporučované