Hlavní obsah

Architekt ruské invaze chyběl na přehlídce. Spekulace o jeho osudu to jen posílilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Valerij Gerasimov je náčelníkem generálního štábu ruských vojsk už desátým rokem. Snímek pochází z nácviku loňské přehlídky na Rudém náměstí.

Reklama

Absence šéfa generálního štábu na oslavách Dne vítězství na Rudém náměstí posilují domněnky, že se zotavuje ze zranění, které utrpěl na ukrajinské frontě.

Článek

Některá západní média a vojenští experti upozornili, že na pondělní vojenské přehlídce v Moskvě chyběla jedna důležitá osoba, náčelník generálního štábu ruské armády a první náměstek ministra obrany Valerij Gerasimov.

Armádní generál, který má řídit ruskou vojenskou operaci na Ukrajině, byl podle nepodložených zpráv na konci dubna zraněn v okolí Charkova. Ruská oficiální místa však tuto informaci nepotvrdila a okolnosti útoku zůstávaly nejasné.

Gerasimov je považovaný za jednoho ze tří hlavních strůjců ruské invaze na Ukrajinu, vedle prezidenta Vladimira Putina a ministra obrany Sergeje Šojgua. Putin i Šojgu se pondělní přehlídky na Rudém náměstí zúčastnili.

Ukrajinská média koncem dubna informovala, že Gerasimov osobně přijel do ukrajinského Izjumu, aby převzal velení ruských vojsk v Donbasu. Velitelské stanoviště, kde Gerasimov pobýval, pak údajně zasáhla ukrajinská palba. Podle vojenského novináře Olexandra Šulmana generála zasáhla střepina do nohy.

Ruská média, která jsou pod kontrolou Kremlu, o nepřítomnosti Gerasimova na pondělních oslavách konce Velké vlastenecké války nespekulovala, generálovo jméno vůbec nezmiňovala.

Šestašedesátiletý Gerasimov pochází z tatarstánské Kazaně, kde také absolvoval vyšší vojenskou tankistickou školu. V první polovině 90. let velel motostřelecké divizi v Pobaltí, následně prošel různými velitelskými funkcemi, na přelomu tisíciletí se účastnil druhé války v Čečensku. V letech 2009 až 2012 velel přehlídkám ke Dni vítězství na Rudém náměstí.

Náčelníkem generálního štábu je Gerasimov už od listopadu 2012. Do funkce byl jmenován krátce poté, co se ministrem obrany stal Sergej Šojgu.

Reklama

Doporučované