Hlavní obsah

Komentář: Fico mluví jako ruský agent. A dělá vše, aby se vrátil k moci

Samo Marec
Překladatel a publicista, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: ČTK

Robert Fico otevřeně přiznává, co by následovalo po jeho nástupu k moci: kromě pomsty politickým soupeřům i konec pomoci Ukrajině.

Reklama

Svět Roberta Fica je v rozporu s realitou, ale vůbec mu to nevadí. Lže a straší, protože ví, že doby, kdy lež politika diskvalifikovala, jsou pryč, hodnotí aktuální situaci ve své vlasti slovenský novinář a překladatel.

Článek

Slovenský Denník N uspořádal skupinovou diskuzi s lidmi, kteří sami o sobě deklarují, že si přejí, aby Rusko ve válce zvítězilo. Když je moderátor postavil před paralelu a požádal je, aby si představili, že Slovensko čelí vojenskému útoku ze strany Maďarska, dozvěděl se toto:

No co, tak by si Maďaři vzali zpět Žitný ostrov (oblast na jižním Slovensku obývaná převážně maďarskou menšinou). Vlastně by to bylo dobře – konečně by s nimi nebyly problémy (žádné nejsou). Navíc by Viktor Orbán vlastně mohl vládnout i na Slovensku, protože ten by nás do války určitě nezatáhl (to ani současná vláda). A navíc bychom i tak platili eurem (Maďaři euro nemají).

Lidé, kteří se hrdě nazývají vlastenci, by tedy klidně předali svou vlast Maďarům, které každý skutečný slovenský vlastenec kdysi považoval za úhlavní nepřátele. Pravda, to ale bylo v dobách, kdy ještě věci dávaly alespoň nějaký smysl.

Mimochodem, Slovenskem se už několik týdnů šíří hoax o mobilizaci. Ti samí vlastenci nyní hromadně zaplavují úřady prohlášeními o odmítnutí vojenské služby. V praxi to znamená, že pokud by jejich vlasti, kterou tak milují, hrozil útok, odmítli by ji bránit.

Svět podle Roberta Fica

Vyznat se v názorech slovenské veřejnosti není lehké. Mnohé totiž nejsou skutečnými názory, ale jen myšlenkovým blátem. Dlouhodobá dezinformační operace Ruska dosáhla významných úspěchů. Mnoho lidí si myslí věci, které nesnesou ani základní konfrontaci s realitou. Proto se rozhodli realitu ignorovat.

Naopak vyznat se v Robertu Ficovi je poměrně snadné.

Z opozice dlouhodobě vykládá o ukrajinských fašistech a banderovcích. Strašil americkými vojáky a německou armádu označil za wehrmacht. Americká ambasáda, George Soros a současná vláda jsou pro něj v podstatě synonyma. Výročí Slovenského národního povstání oslavoval s velvyslanci Ruska a Běloruska, od nichž by si nikdo v civilizovaném světě nenechal ani podržet dveře.

Kdysi začínal jako moderní sociální demokrat blairovského střihu, ale skončil jako demagog, od kterého by se mohl učit i Okamura (toto není tip pro inspiraci!).

Robert Fico má navíc věrného nohsleda – jmenuje se Ľuboš Blaha. Tento hrdý marxista a disident (protože na Slovensku prý vládne fašistická diktatura) vynikal v psaní statusů na sociálních sítích, díky čemuž se z neznámého poslance stala de facto dvojka Ficova Směru. Jeho internetové posty vynikaly agresivitou a lhaním. Chvíli měl přezdívku „Ten, jehož jméno se nevyslovuje“. Pak mu Facebook zrušil účet (cenzura!), a tak přešel na sociální síť Telegram.

Teď si představte situaci, kdy nejprve čelíte covidu, pak válce a následně energetické a inflační krizi. A v zemi panuje vláda, v níž vše řeší Igor Matovič (premiér od března 2020 do dubna 2021, potom ministr financí, pozn. red.). Přičemž se rozhoduje podle toho, jak se zrovna vyspal. Byli katastrofálně neschopní.

Z celkem zřejmých důvodů rostla nespokojenost. Robert Fico se jako správný opoziční politik frustrovaného obyvatelstva laskavě ujal. A zavlekl jej daleko do antisystémových vod, až k fašistům.

Bude mobilizace!

V druhém únorovém týdnu se Robert Fico postavil před mikrofony a kamery a opět pohovořil o ukrajinských fašistech. Premiéra Hegera, ministra obrany Nadě a prezidentku Čaputovou označil za blázny. Což je za poslední dobu jedno z něžnějších pojmenování.

A přišel s konspirační teorií, že možná vyhlásí stanné právo, aby znemožnili konání zářijových parlamentních voleb.

Přidal se i Ľuboš Blaha, který strašil zavlečením Slovenska do války. „Je to skutečná hrozba,“ pronesl. „Rodiny přijdou o své syny, ženy o své muže.“ Kromě toho odeslal otevřený dopis ruskému velvyslanci, v němž se mu omluvil za společenskou „primitivní rusofobii, která stále více připomíná nacistickou ideologii“. Podepsán: PhDr. Ľuboš Blaha, PhD.

O problémech slovenského školství si popovídáme někdy jindy.

Jak může člověk tak strašně lhát? Dobrá otázka. Pokud se vám to zdá šílené, máte rozhodně pravdu. Ale statisíce lidí tomu věří. Slovensko někdy vypadá jako blázinec i při pohledu odkudsi z Ulánbátaru.

Problém je, že se to děje už tak dlouho, až jsme si zvykli. Ne že bychom neměli potřebné paragrafy – například taková vlastizrada zní nesmírně lákavě –, jen je nemá kdo prosadit.

Ostatně generální prokurátor Maroš Žilinka sám aktivně šíří ruské hoaxy. Jako například ten o poškození ruského vojenského hřbitova na východním Slovensku, který zaprvé nebyl ruský a zadruhé nebyl poškozen (no, ale aspoň to byl hřbitov).

Slovensko pod Ficovým vedením

Největším problémem je, že vůbec není jasné, co je největším problémem.

Ve společnosti panuje obrovské napětí. Mnoho lidí je ochotných uvěřit čemukoli. Robert Fico před volbami záměrně podporuje nejen napětí, ale i nejrůznější konspirace. Ve jménu vítězství se už dávno přestal zdržovat realitou. Přichází s nejodpornějšími a nejhrubšími výmysly. Šíří strach a slibuje pomstu. Všem, protože všichni jsou pro něj nepřátelé. Každý je fašista. Samozřejmě kromě skutečných fašistů.

Další problém je, že Robert Fico může v zářijových volbách snadno zvítězit a jeho nejpřirozenějšími spojenci jsou právě parlamentní fašisté ze strany Republika. Navíc nejsou jedinými fašisty, protože po parlamentu se stále potuluje i politická mrtvola jménem Marian Kotleba, od něhož se odštěpili. A ještě i ten Fico zní úplně jako fašisti. Inu, takhle si na Slovensku žijeme.

Nejhorší je, že Robert Fico otevřeně přiznává, co by následovalo po jeho nástupu k moci: kromě pomsty politickým soupeřům i konec pomoci Ukrajině. A také vnitrostátní i zahraničněpolitický obrat Slovenska. Nejnověji je fascinován Viktorem Orbánem, protože Maďarsko, to je přece ráj na zemi.

Kdyby byl Robert Fico ruský agent, nemluvil by jinak. Znáte to: hovoří sice o míru, ale jakousi nešťastnou shodou okolností to vždy dopadne tak, že papouškuje kremelskou propagandu. Lže a straší. Lže a straší, protože ví, že doby, kdy lež politika diskvalifikovala, jsou pryč. Lže a straší tak moc, že vytváří zcela novou realitu.

Robert Fico byl v letech 2006 až 2018 třikrát premiérem. Za tu dobu vytvořil systém, z něhož měli prospěch „akcionáři“ Směru. V Itálii tomu říkají mafie. Když se pak s heslem boje proti mafii stal premiérem Igor Matovič, ocitl se Fico v nebezpečné situaci, a to i z trestněprávního hlediska. V té době měl údajně poměrně důvěrný vztah k alkoholu, ale nakonec situaci ustál a ví, že se nesmí opakovat.

A tak dělá vše, aby se vrátil k moci. Aby se podobná zaváhání neopakovala. Jako pravému cynikovi je mu upřímně jedno, co se se zemí stane. Až moc získá, potrestá nepřátele – otevřeně o tom hovoří. A udělá cokoliv, aby už u moci zůstal.

Reklama

Doporučované