Hlavní obsah

Kreml už připravuje Rusy na spolknutí Donbasu

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin předal v pondělí vyznamenání otci Vladimira Žogy z praporu Sparta.

Reklama

Kreml se připravuje na začlenění samozvaných „republik“ v Donbase, píše ruský web Meduza sídlící v Rize. Veřejnost si má plán osvojit i prostřednictvím ulic pojmenovaných po vůdcích ukrajinských regionů okupovaných Ruskem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zacharčenkova nebo Žogova. To jsou nové názvy ulic v Grozném, Jakutsku, Omsku a dalších městech Ruské federace, které se odkazují na „hrdiny“ samozvané „Doněcké lidové republiky“. Změnu názvů v Rusku oznámili na Den vítězství 9. května.

Podle portálu Meduza je přejmenovávání součástí plánu Kremlu na „přípravu veřejnosti“ na začlenění dlouhodobě okupovaného ukrajinského území na východě země přímo do Ruské federace. Jde o tzv. donbaské republiky, tedy Doněckou lidovou (DLR) a Luhanskou lidovou (DLR).

„Veřejné mínění se připravuje na vstup DLR a LPR do Ruské federace. Peníze z rozpočtu půjdou na obnovu (samozvaných, pozn. red.) republik, ale lidé v Rusku už to teď mají těžké kvůli inflaci. Takže teď lidé pochopí, že neutrácíme za cizí lidi, ale za vlastní. Rozdělení na my a oni překonáme společnou identitou, kterou může pomoci vytvořit pojmenovávání ulic,“ cituje Meduza svůj nejmenovaný zdroj z prostředí ruské prezidentské kanceláře.

Celkem tři další zdroje serveru potvrdily, že s iniciativou přejmenovávání přišlo oddělení „sociálních projektů“, které v Kremlu vede Sergej Novikov. Mluvčí Kremlu ale na dotazy novinářů neodpověděl.

Zacharčenko, Žoga nebo mrtví ruští vojáci

Regiony se prý mají u nových názvů držet výběru ze tří možností: pojmenovat ulice po Zacharčenkovi, Žogovi nebo na počest ruských vojáků padlých na Ukrajině, což má vzbudit dojem provázanosti druhé světové války s invazí na Ukrajinu.

Podle lživé ruské propagandy jde totiž o „speciální vojenskou operaci“ s cílem „denacifikace“ Ukrajiny.

Ruská města se zatím třetí možnosti vyhýbají. Ulici „Obránců Donbasu“ oznámili zatím jen v odlehlém městě Zarinsk a příslib padl také na Kamčatce. Slabý zájem panuje zřejmě kvůli snaze příliš neupozorňovat na vysoké ztráty ruské armády.

Více míst tak ponese jméno Vladimira Žogy. Velitele separatistického praporu Sparta, který je podezřelý z páchání válečných zločinů, zlikvidovaly na začátku března ukrajinské síly při bitvě o donbaskou Volnovachu.

Ruská propaganda prezentuje Žogu jako hrdinu, který padl při evakuaci civilistů. Ukrajinská agentura Unian napsala, že byla Volnovacha v té době pod kontrolou Ukrajinců a byli to Rusové, kdo porušili příměří. Žogu Kyjev dlouhodobě označoval za teroristu a zločince.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Žoga (vlevo) na snímku z loňského září.

Žogovu ulici teď bude mít Rostov na Donu, Vladivostok, Omsk a další ruská města. „Padl za pravdu a svět bez nacismu,“ uvedl mimo jiné gubernátor Omské oblasti Alexandr Burkov.

Žogu tento týden posmrtně ocenil i ruský prezident Vladimir Putin. Jeho otci předal 9. května vyznamenání Hrdina Ruské federace. Politik, který rozpoutal válku proti Ukrajině, vyzdvihl, že separatista Žoga „položil život za vlast“.

Přejmenování ulice oznámil v pondělí například gubernátor Sachalinské oblasti Valerij Limarenko. Ulice ve městě Južno-Sachalinsk na Dálném východě ponese jméno po někdejším lídrovi „DLR“ Alexandru Zacharčenkovi, který zemřel před čtyřmi lety při výbuchu v restauraci v Doněcku.

Moskva tehdy obvinila Kyjev z vraždy a Zacharčenko je vykreslován jako ruský hrdina. Podle ukrajinské tajné služby SBU ale stál Zacharčenka život mafiánský boj mezi proruskými separatisty „související především s přerozdělováním zcizených podniků“ na okupovaném území.

Po Zacharčenkově ulici prý podle sachalinského gubernátora volaly veteránské organizace. „V Den vítězství skládáme hold skutečným vlastencům naší země. Jsou to jak ocenění veteráni, kteří bránili svobodu naší země před nacistickými nájezdníky, tak novodobí hrdinové, kteří se zbraněmi v rukou brání nezávislost vlasti. Jedním z nich byl Alexander Zacharčenko,“ napsal na telegramu Valerij Limarenko. Zacharčenka označil za „hrdinu Ruska“ a „silného vůdce“.

Foto: Profimedia.cz

Zacharčenkův hrob. Snímek z letošního února, kdy Putin oznámil ruské uznání tzv. donbaských republik.

Podobně Zacharčenka opěvuje i čečenský lídr Ramzan Kadyrov, jehož jednotky v březnu podle ukrajinských svědectví páchaly zvěrstva na civilistech v obcích kolem Kyjeva.

Server Meduza upozorňuje, že význam přejmenovávání ulic by se neměl přeceňovat. Mnoho lidí totiž netuší, s čím jsou názvy po historických postavách vlastně spojeny, a nová jména dostávají ulice hlavně na předměstích. „Takže si jich lidé ani nemusí všimnout,“ píše server s odkazem na politického stratéga spolupracujícího s Kremlem.

Média už dříve informovala o plánech Moskvy na referenda o začlenění DLR a LLR do Ruské federace. Díky houževnaté ukrajinské obraně před ruským postupem se ale termín hlasování posune. Podle Meduzy se teď plánuje na letošní podzim.

Reklama

Doporučované