Hlavní obsah

Kyjev chtěl rok války oplatit úderem na Moskvu, stojí v uniklých dokumentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP

Generálmajor Kyrylo Budanov je náčelníkem Hlavní zpravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany od srpna 2020.

Reklama

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov plánoval podle nově zveřejněných úniků z Pentagonu odvážné útoky hluboko za nepřátelské linie. Znepokojený Washington dokázal Ukrajince přesvědčit, aby útok odložili.

Článek

Americký deník The Washinton Post publikoval další střípek k porozumění, co vše se patrně odehrává na pozadí války na Ukrajině v diplomatickém zákulisí. List zveřejnil nové detaily z utajovaných dokumentů amerického ministerstva obrany, které dle prokuratury vynesl zaměstnanec národní gardy.

Z toho, co američtí zpravodajci zjistili (a co později uniklo), vyplývá, že ukrajinská vojenská rozvědka plánovala mohutný útok na Moskvu. Provést ho chtěla v den prvního výročí ruské agrese; Rusové Ukrajinu napadli 24. února 2022.

„V únoru, kdy zbývalo několik dní od prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu, byli představitelé Kyjeva zaneprázdněni plánováním útoku na Moskvu,“ píše WP. „Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov nařídil jednomu ze svých důstojníků, aby se 24. února připravil na masové údery… se vším, co bylo k dispozici.“

Sedmatřicetiletý generál Budanov, vycházející hvězda ukrajinské armády, sice veřejně nepřiznává podíl na nejrůznějších útocích a sabotážích za ukrajinsko-ruskou hranicí, jeho rétorika je však nekompromisní. „Jsou lidé, kteří nastražují výbušniny. Existují drony. Dokud nebude obnovena územní celistvost Ukrajiny, budou uvnitř Ruska problémy,“ prohlásil Budanov zkraje roku.

Ukrajinské přípravy zaznamenali američtí zpravodajci. Washington se obával, že útok na Moskvu vyvolá ničivou ruskou odvetu. A co víc: že nasazení zbraní NATO hluboko na ruském území může Alianci napřímo zatáhnout do války.

22. února, tedy dva dny před výročím, americká zpravodajská služba CIA v uniklé depeši bez dalších podrobností píše, že se jí podařilo přesvědčit Kyjev, aby útok na Moskvu odložil.

List Ukrajinská pravda v této souvislosti připomíná, že 13. února, což měl být den, kdy Budanov nařídil svým důstojníkům přípravu na operaci, Spojené státy zopakovaly veřejné doporučení pro své občany v Rusku, aby okamžitě opustili zemi.

V dokumentech, z nichž cituje Washington Post, se dále píše, že američtí i evropští představitelé soukromě vyjadřují Budanovovi svůj obdiv. V kuloárech se však mluví o tom, že je troufalost šéfa vojenské rozvědky znervózňuje.

A to i proto, že útoky na ruském území jen nahrávají ruské propagandě, která tvrdí, že hlavní agresor je v celém příběhu války, již Moskva rozpoutala, Západ, potažmo NATO.

Nadto by významný úder na ruském území mohl k Moskvě víc přimknout Peking. Čína by mohla Putinův režim podporovat otevřeně a intenzivněji.

Američané zakázali Ukrajině používat jimi dodané zbraně k útokům na ruské území. Ukrajina se tuto dohodu snaží dodržovat a doufá, že ochota podřídit se americkým nárokům přiměje USA k tomu, aby dodaly Kyjevu modernější zbraně s větším dosahem jako například systémy ATACMS.

Reklama

Doporučované