Hlavní obsah

Mont Blanc se od roku 2021 snížil o dva metry

Foto: mmcité, Seznam Zprávy

Hora Mont Blanc.

Reklama

Nejvyšší hora Evropy. Mont Blanc, ikonický vrchol tyčící se nad francouzskými Alpami, vykazuje podle vědců v posledních dvou letech překvapivou změnu nadmořské výšky.

Článek

Vrchol hory, který v minulosti dosahoval výšky 4807 metrů a 81 centimetrů nad mořem, nyní vědci naměřili ve výšce 4805 metrů a 59 centimetrů. To znamená od roku 2021 poměrně znatelné snížení - o 2,22 metru. Informoval o tom web BBC.

Toto zjištění je výsledkem měření, která odborníci provádějí každé dva roky a jejichž cílem je sledovat dopady klimatických změn na Alpy. Měření probíhají už přes dvacet let - od jeho začátku v roce 2001 vědci zjistili, že vrchol Mont Blancu se neustále mění - jeho nadmořská výška i poloha občas kolísá až o pět metrů. Nejvyšší byla hora podle výsledků měření v roce 2007, kdy Mont Blanc dosahoval výšky 4810,90 metru nad mořem.

Děje se tak zejména kvůli měnící se úrovni ledu, což mimo jiné závisí na povětrnostních podmínkách. Hlavní zeměměřič Jean des Garets, který tým provádějící měření na Mont Blancu vedl, naznačil, že za naměřenou nižší výškou Mont Blancu by mohl stát fakt, že v regionu v letních měsících padalo méně srážek.

„Nevypovídá to o globálním oteplování - v polárních podmínkách na vrcholu Mont Blancu klimatické změny takový vliv nemají. Je to hlavně vítr a sníh, co ovlivňuje nadmořskou výšku vrcholu. Vítr sníh buď odstraní, nebo ne,“ prohlásil na tiskové konferenci des Garets. Dále zdůraznil, že toto kolísání je součástí přirozené dynamiky Mont Blancu a že v příštích dvou letech by mohl znovu své dva roky staré výšky dosáhnout.

Pro získání nejnovějších měření se na Mont Blanc vydalo asi 20 osob, sbírání dat trvalo hodinu, na expedici ale tým strávil několik dní. Poprvé vědci použili k přesnému zjištění výšky vrcholů nejmodernější technologie - drony, jak uvádí ve shrnutí na webových stránkách.

K vymodelování ledové čepičky na vrcholu použili malé přijímače zasazené do sněhu, které vysílaly signály GPS, aby bylo dosaženo přesných měření - vědci byli nyní nově schopni dosáhnout přesnosti na dva až pět centimetrů.

Podle francouzských médií ale lze vysledovat obecnou tendenci k poklesu výšky Mont Blancu - která je pozorovaná od roku 2009, od kdy dochází k průměrnému ročnímu snížení hory o 13 metrů.

Des Garets podle BBC rovněž varoval před nesprávnou interpretací a vyzval, aby lidé na základě měření výšky hory Mont Blanc nedělali ukvapené závěry. Dále prohlásil, že interpretaci svých poznatků ponechává na klimatolozích, glaciolozích a dalších vědcích, aby předložili možné teorie, které by jev vysvětlily.

Mont Blanc, často označovaný jako „střecha Evropy“, každoročně přiláká 20 000 až 30 000 horolezců. Aby se zmírnilo přelidnění a chránilo životní prostředí, jsou na nejoblíbenější horolezecké trase zavedena omezení - projít smí maximálně 214 horolezců denně, informovala BBC.

Zprávy o Mont Blancu navíc přicházejí po vyřčených obavách vědců o stav ledovců v sousedním Švýcarsku, kde podle dat monitorovacího orgánu GLAMOS v letošním roce zaznamenali druhý největší roční úbytek ledu a kde se celkový objem za poslední dva roky zmenšil o 10 procent. To jen podtrhuje dopad klimatických změn na tyto ledové velikány.

Reklama

Doporučované