Hlavní obsah

Moskva může dobýt Kyjev, ale ne celou zemi, říká bývalý ukrajinský ministr

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ukrajinský ministr obrany Andrij Zahorodňuk (vpravo) s tehdejším americkým protějškem Markem Esperem v únoru 2020.

Reklama

Ve čtvrtek Moskva spolu s Minskem zahajuje rozsáhlé vojenské cvičení na dostřel od Kyjeva. Podle bývalého ukrajinského ministra obrany Andrije Zahorodňuka je právě hlavní město v ohrožení, celou zemi však dle něj Rusko neovládne.

Článek

Rusko má nyní dostatek vojáků, aby se zmocnilo Kyjeva nebo jiného velkého ukrajinského města, řekl v rozhovoru s britským deníkem The Guardian bývalý ukrajinský ministr obrany Andrij Zahorodňuk. Podle bývalého ministra nicméně ruské ozbrojené síly nestačí na obsazení celé země a převzetí moci nad Ukrajinou.

V rozhovoru pro Guardian Zahorodňuk také řekl, že situace nyní vypadá „docela hrozivě“. „Rusko by se nyní mohlo zmocnit jakéhokoli města na Ukrajině. Ale stále nevidíme 200 000 vojáků potřebných pro totální invazi,“ řekl exministr obrany.

Zahorodňukova slova následovala krátce po zprávě zahraničních médií, že Rusko nashromáždilo přibližně 70 procent vojenského kapitálu potřebného pro plnou invazi Ukrajiny v nadcházejících týdnech. Informaci údajně přinesly zdroje z americké vlády, uvádí server BBC.

Zdroje z americké administrativy, které si přály zůstat v anonymitě, pro agenturu Reuters uvedly, že povětrnostní podmínky Rusku nejspíše umožní přesun další těžké techniky mezi půlkou února a koncem března. Ruským jednotkám by v této době měla hrát do karet zmrzlá a ztvrdlá půda.

Nejmenované americké zdroje také v sobotu varovaly, že ruská invaze na Ukrajinu by mohla vést ke smrti či zranění až 50 tisíc civilistů, informovaly americké deníky New York Times a Washington Post. V případě vpádu do země by podle nich také mohlo padnout hlavní město Kyjev, a to dokonce v řádu několika dní.

Zahorodňuk v neděli nicméně řekl, že nevěří, že je ruská invaze nevyhnutelná. Exministr dodal, že přesuny ruských jednotek proběhly podle učebnicového vzoru, ale záměry a strategie Kremlu zůstaly neprůhledné.

„Nevidíme zde politický konec,“ řekl. „Pokud se Putin zmocní Kyjeva, bude totální válka. Síly ukrajinské armády budou bojovat. Po celou dobu bude existovat obrovský odpor. Proč by to dělal?“ ptal se v rozhovoru Zahorodňuk.

„Ukrajina nebude říkat ‚Připojme se k Rusku‘. Tomu se rozumí. Pokud ovšem Putin není totálně pomýlený a nemá své vlastní chápání reality. Následovala (v případě invaze) by krev, sankce. Nikdo v současnosti v Evropě nepotřebuje takovou mezinárodní válku,“ myslí si Zahorodňuk.

„Rusko zvýšilo počet svých vojáků v Bělorusku. Připravují se na potenciální invazi. Hlavní starosti mám o Kyjev,“ řekl ale také Zahorodňuk v rozhovoru.

Bývalý šéf ukrajinské obrany také uvedl, že na základě jeho zkušeností měla americká vláda pravdu, když tento týden zveřejnila informace o ruských plánech na zatažení Ukrajiny do války. Americké tajné služby uvedly, že mají důkazy o plánech Moskvy na vytvoření videa, které má zobrazovat fingovaný útok ukrajinských jednotek na Ruskem nebo proruskými separatisty ovládané území.

Video mělo být značně propracované včetně fingovaného použití mrtvých těl, záběrů rozstřílených budov nebo falešné ukrajinské vojenské techniky, dronů a také rusky mluvících herců, kteří měli představovat truchlící pozůstalé.

„Nevíme s konečnou platností, zda je toto cesta, kterou se (Rusové) vydají, ale víme, že je to zvažovaná možnost,“ cituje stanice MSNBC zástupce poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jonathana Finera.

Podle mluvčího Pentagonu pak Spojené státy věří, že plán měl přímou podporu Kremlu. „Naše zkušenost je taková, že jen velmi málo operací tohoto druhu není schváleno na nejvyšších úrovních ruské vlády,“ cituje deník The Guardian Johna Kirbyho.

Od následujícího čtvrtka Rusko pořádá velké vojenské cvičení spolu s Běloruskem v oblasti, odkud podle deníku The Guardian může přítomná vojenská technika dostřelit až na Kyjev. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga Rusko do cvičení zapojilo 30 000 vojáků, příslušníky elitní jednotky Spetsnaz, stíhačky Su-35 nebo systémy protiraketové obrany S-400.

Celkem je nyní na ukrajinské hranici 135 000 ruských vojáků. Jsou rozmístěni blízko regionu Donbas na východě, kde ukrajinská armáda téměř osm let vede konflikt s proruskými separatisty.

Zahorodňuk se stal ministrem obrany po volebním vítězství současného ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského v roce 2019. Později ale z vlády odešel a postavil se do čela think tanku Centrum pro obranné strategie.

Reklama

Související témata:

Doporučované