Hlavní obsah

Nejznámější podvodník nové doby jde za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried.

Reklama

Soud zrušil propuštění na kauci kryptomagnáta Sama Bankmana-Frieda. Pokoušel se ovlivňovat svědky.

Článek

Americký soud zrušil propuštění zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda na kauci. Dospěl totiž k závěru, že se Bankman-Fried během doby, kdy byl na svobodě, opakovaně pokoušel ovlivňovat svědky, informovala agentura Bloomberg.

Okresní soudce Lewis A. Kaplan rozhodl o zrušení kryptomagnátovy kauce po pátečním slyšením na Manhattanu, muži byla následně okamžitě nasazena pouta.

Jak připomíná agentura ČTK, jednatřicetiletý Bankman-Fried čelí obvinění, že zpronevěřil peníze investorů a použil je na krytí ztrát svého investičního fondu Alameda Research.

Podle soudce Kaplana se muž několikrát pokoušel ovlivnit dva svědky – bývalou ředitelku Alameda Research Caroline Ellisonovou a bývalého generálního radu FTX. Jak uvádí Bloomberg, Bankman-Fried se je snažil přimět, aby ustoupili a zajistili mu spolupráci s vládou.

Právníci zakladatele FTX okamžitě podali odvolání proti rozhodnutí o zrušení kauce, nepodařilo se jim však soudní příkaz pozastavit. To znamená, že zatímco se jeho tým bude pokoušet odvolat, Bankman-Fried zůstane ve vězení.

Více o pádu kryptoměnové burzy FTX

Druhá největší kryptoměnová burza FTX.com mele z posledního. K tomu, aby byla firma nadále schopna splácet své závazky, by podle zakladatele potřebovala 98 miliard korun. Případem se zabývají i americké úřady.

Sektor kryptoměn zasáhl silný propad. Investory totiž zneklidňují zprávy o finanční situaci kryptoměnové burzy FTX.

Podle osoby obeznámené s procesem převezou kryptomagnáta do Metropolitního detenčního centra v Brooklynu, hlavní federální věznice v New Yorku pro obžalované čekající na soud. Není jasné, jak dlouho muž v tomto zařízení zůstane, žalobci naznačují, že by následně mohlo dojít k jeho přesunu do nápravného zařízení v okrese Putnam na severu New Yorku.

Bankman-Friedův právník argumentoval proti zadržování svého klienta. Poukázal na to, že je třeba, aby se bývalý ředitel FTX mohl adekvátně připravit na svůj nadcházející soud. Prokurátorka Danielle Sassoonová v reakci na to uvedla, že vláda mluvila s nápravným zařízením v okrese Putnam, kde by mohl mít Bankman-Fried přístup k internetu a k právním materiálům.

Bankman-Fried byl koncem loňského roku propuštěn na kauci 250 milionů dolarů (zhruba 5,5 miliardy korun) za podmínky, že dobu čekání na proces stráví v domácím vězení v domě svých rodičů v Kalifornii. Soud by měl začít v říjnu, muž se už dříve označil za nevinného.

Reklama

Doporučované