Hlavní obsah

Německá etická komise je pro povinné očkování „významné části“ populace

Foto: Profimedia.cz

O rozšíření povinnosti oočkovat se bude Spolkový sněm hlasovat zřejmě počátkem příštího roku.

Reklama

Německo nedávno schválilo povinnost očkovat se proti covidu pro zdravotníky, záchranáře a pečovatele. Etická komise, která radí vládě, nyní doporučila povinnost rozšířit.

Článek

Německá etická rada doporučuje rozšíření povinnosti nechat se naočkovat proti covidu-19 na „významnou část společnosti“. Poradní grémium ale uvedlo, že ji musí provázet řada opatření, jako třeba možnost zvolit si vakcínu. Informovala o tom agentura DPA. Poslanci nedávno schválili povinnou vakcinaci proti covidu-19 pro zdravotníky, záchranáře a pečovatele.

Třináct z 24 členů etické komise, která je nezávislým poradním orgánem vlády a parlamentu, se přiklání povinnému očkování pro všechny dospělé žijící v Německu. Považují to za nutné pro dlouhodobé zvládnutí pandemie covidu-19. Sedm členů by do očkovací povinnosti zahrnulo ty skupiny, pro které covid-19 znamená velké nebezpečí. Proti jejímu rozšíření se vyslovili čtyři členové, uvádí DPA.

Pokud by v Německu měla být zavedena očkovací povinnost pro široké skupiny obyvatel, bylo by podle etické rady klíčové, aby v zemi byl dostatek vakcín, lidé měli k dispozici srozumitelné informace nebo aby existoval dobře chráněný národní registr očkovaných.

Názor etické rady ve věci povinného očkování chtěli znát zástupci spolkové vlády a jednotlivých německých regionů. Spolkový sněm bude o této věci hlasovat zřejmě začátkem příštího roku, poslanci by při takovém rozhodování nebyli vázáni stranickou disciplínou a bylo by na jejich uvážení, zda povinné očkování podpoří, nebo ne. Pro jeho zavedení se vyslovil sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz.

Zdravotníci, záchranáři a lidé v pečujících profesích musí do 15. března 2022 předložit potvrzení, že se proti covidu-19 nechali imunizovat nebo že toto onemocnění prodělali. V Německu je plně naočkovaných více než 70 procent obyvatel, asi 33 procent dostalo i posilující dávku vakcíny.

Nakažených v Německu ubývá, optimismus brzdí omikron

Německo v úterý zaznamenalo 45 659 nových případů koronavirové nákazy a 510 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Vyplývá to z aktuálních údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Před týdnem země registrovala 51 301 nových infekcí a 453 zemřelých. Podobně jako v Česku i v Německu počet hlášených infekcí v posledních týdnech pozvolna klesá, odborníci se však obávají hrozícího obratu v tomto trendu kvůli nakažlivější variantě omikron, poznamenala agentura DPA.

Oproti předchozímu dni se snížila celostátní sedmidenní incidence. Podle RKI se ve středu ráno tento údaj nacházel na hodnotě 289 – předchozí den to bylo 306,4 a před týdnem činila tato hodnota 353. Sedmidenní incidence udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na 100 tisíc obyvatel.

Od začátku pandemie se v Německu přibližně s 83 miliony obyvatel prokazatelně infikovalo přes 6,87 milionu obyvatel, z nichž 109 324 zemřelo. Skutečný počet nakažených však bude pravděpodobně vyšší, jelikož řada infekcí není odhalena. Zotavilo se dosud přes 5,93 milionu osob, u nichž testy předtím prokázaly nákazu.

Kvůli variantě omikron se v Německu zpřísní podmínky pro očkované. Nejpozději od 28. prosince se bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob bez započítání dětí mladších 14 let. V úterý se na tom dohodl kancléř Olaf Scholz s premiéry spolkových zemí. Tvrdá omezení pro neočkované zůstávají beze změny.

Reklama

Doporučované