Hlavní obsah

Německý Uniper zvažuje, že by u soudu požadoval po Gazpromu odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Uniper ve vyjádření zaslaném Reuters uvedla, že možnost požadovat od Gazpromu odškodné prozkoumá.

Článek

Největší německý dovozce ruského plynu Uniper zvažuje, že bude u švédského arbitrážního soudu požadovat po ruské plynárenské společnosti Gazprom odškodné za údajně neoprávněné omezování dodávek. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Uniper podle Reuters potvrdil, že by odškodné mohl žádat.

Společnost Uniper v prvním pololetí prodělala 12,3 miliardy eur (zhruba 300 miliard Kč). Firmu tvrdě zasáhl pokles dodávek ruského plynu, který ji donutil k nákupům náhradních dodávek za mnohem vyšší ceny. Německá vláda musela podniknout kroky k záchraně podniku a hodnota státní pomoci se již vyšplhala na 19 miliard eur.

Společnost Uniper ve vyjádření zaslaném Reuters uvedla, že možnost požadovat od Gazpromu odškodné prozkoumá. Dodala, že pokud budou dobré vyhlídky na úspěch, bude se snažit nároky na odškodné prosadit.

Podobná arbitrážní řízení obvykle trvají řadu let. Švédský arbitrážní soud již dříve řešil spory kolem smluv o dodávkách plynu mezi Gazpromem a jeho odběrateli, včetně polské společnosti PGNiG a ukrajinské firmy Naftogaz, připomíná Reuters.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko letos v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že tyto jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Reklama

Doporučované