Hlavní obsah

Nepsala jsem Ne válce! Bylo to Ne rybě, hájila se Ruska. A uspěla

Foto: Dmitry Abaza, Shutterstock.com

Vobla, Rutilus caspicus neboli plotice západokaspická. To je, oč tu běží.

Reklama

Soud na Sibiři přestal stíhat ženu kvůli diskreditaci ruské armády.

Článek

Ruský soud v sibiřském městě Ťumeň zastavil stíhání ženy obviněné z diskreditace ruské armády kvůli tomu, že křídou napsala na asfalt nápis „Nět v…e!“. To si policie vyložila jako „Ne válce!“.

Třicetiletá Alisa, které hrozila pokuta až 50 tisíc rublů (asi 20 tisíc korun) se ale hájila tím, že její nápis měl znamenat „Nět voble!“, protože nesnáší tuto rybu, známou v Česku jako plotice západokaspická (latinsky Rutilus caspicus).

Soudce tuto argumentaci uznal, uvedl dnes server Meduza s odvoláním na místní média.

„Inu, to, že člověk nemá rád rybu, není nic strašného, že? A zabavenou krabici s křídou nařídil soudce Romanov vrátit. Hurá!“ napsal na sociální síti portál Ťumeň-bogatyj region, který také zveřejnil rozhodnutí soudu.

Ťumeň leží více než 2000 kilometrů na východ od Moskvy, která tvrdí, že proti Ukrajině vede „speciální vojenskou operaci“ a že ruská vojska neútočí na civilní cíle a nezabíjejí civilisty, i když fakta svědčí o opaku. Kdo si troufne odchýlit se od oficiální linie a hovořit o válce, která trvá už 232 dní, anebo o válečných zvěrstvech, riskuje obvinění z „diskreditace armády“ a vysokou pokutu, anebo až 15 let vězení za šíření „lží“ a „falešných informací“ o ozbrojených silách.

Nové paragrafy byly do ruského práva zavedeny až po vpádu na Ukrajinu.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované