Hlavní obsah

Novinář získal nominaci na cenu BAFTA, na ceremoniál ale nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Christo Grozev pracuje pro investigativní web Bellingcat a zaměřuje se na Rusko. V nominovaném dokumentu „Navalny“ na ceny BAFTA provází důležitými fakty.

Reklama

Pořadatelé britských filmových cen BAFTA zrušili pozvánku jednoho z nominovaných v kategorii dokument. Účast novináře Christa Grozeva podle nich představuje „bezpečnostní hrozbu“.

Článek

V neděli proběhne v Londýně předávání prestižního filmového ocenění BAFTA. V kategorii nejlepší dokumentární snímek získal nominaci i snímek Navalny o vyšetřování otravy ruského opozičního lídra Alexeje Navalného.

Jednou z klíčových postav filmu, která vysvětluje, jak k incidentu došlo, a popisuje roli Kremlu, je bulharský investigativní novinář Christo Grozev, uvádí britská BBC.

Před několika dny se nicméně k jeho „překvapení“ dozvěděl, že se slavnostního večera nakonec zúčastnit nemůže. Důvod? Podle pořadatelů představuje „bezpečnostní riziko“.

Jak sám vypověděl, fakt, že se události nesmí zúčastnit, se dozvěděl skrze novináře CNN, kteří ho před několika dny kontaktovali.

„Chvíle jako tato ukazují rostoucí nebezpečí pro nezávislé novináře po celém světě,“ reagoval na twitteru. Přestože možná bezpečnostní rizika chápe, vadí mu, že jsou hlasy novinářů „tlumeny místo toho, aby byly zesilovány“.

Účast mu podle něj zakázala Metropolitní policie, která nicméně tvrdí, že tuto pravomoc nemá a záleží především na rozhodnutí pořadatele. Tomu může dát maximálně doporučení, uvádí britský server The Guardian.

Organizátoři rozhodnutí hájí. „Bezpečnost všech našich hostů a zaměstnanců na slavnostním ceremoniálu je vždy naší nejvyšší prioritou a každoročně máme zavedena důkladná a vhodná bezpečnostní opatření,“ uvedli.

Investigativní novinář nicméně pro BBC připustil, že v posledních týdnech obdržel „četná upozornění od různých orgánů činných v trestním řízení z celé Evropy, že existují věrohodné důkazy o tom, že je jeho život v ohrožení“. Zatímco on a jeho rodina se večera zúčastnit nemohou, s účastí některých producentů dokumentu se počítá, dodali organizátoři.

Christo Grozev pracuje pro investigativní web Bellingcat a zaměřuje se na Rusko. Psal mimo jiné o otravě Navalného, o otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii či o sestřelení letadla MH17 nad východní Ukrajinou. Nyní se věnuje ruské invazi na Ukrajině.

Mohlo by vás zajímat

Mezi zveřejněnými kandidáty na letošní Nobelovu cenu za mír převažují osobnosti, které nějakým způsobem souvisí s konfliktem na Ukrajině či situací v Rusku. Píše to agentura AFP.

Navrhovatelé zveřejnili například kandidaturu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či ruského opozičníka Alexeje Navalného.

Reklama

Doporučované