Hlavní obsah

Pošlete tanky hned! Dosud nevýrazný Scholz žádá od spojenců rychlou akci

Foto: Profimedia.cz

„Ti, kteří mohou vyslat bojové tanky, by tak měli učinit hned,“ vzkázal německý kancléř Olaf Scholz na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Reklama

Západní lídři se – pouhý týden od ročního výročí ruské invaze – na bezpečnostní konferenci v Mnichově ubezpečují, že jejich podpora Ukrajině neochabne. Rusko k jednání přizváno nebylo, uspořádalo si tedy vlastní „summit“.

Článek

Představitelé téměř sta zemí se v pátek sešli v bavorské metropoli u příležitosti Mnichovské bezpečnostní konference. Sjezd politiků a expertů začal přesně týden před ročním výročím ruské invaze na Ukrajinu. Téma války se tak logicky stalo od začátku klíčovým bodem jednání.

Mnichovskou bezpečnostní konferenci zahájil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve videoprojevu poděkoval všem spojencům, kteří Ukrajině pomáhají v boji proti nepříteli. „Děkuji všem, kteří Davidovi poskytli prak,“ vzkázal Zelenskyj v narážce na biblický příběh o tom, jak David přemohl silnějšího Goliáše.

Prohlásil, že válka na Ukrajině musí dopadnout stejně jako tento příběh. „Nesmí být žádná alternativa než vítězství Ukrajiny,“ uvedl. Západní země důrazně vyzval, aby neotálely a poslaly Ukrajině co nejdříve zbraně, které nutně potřebuje.

Na jeho slova navázal německý kancléř Olaf Scholz a následně i francouzský prezident Emmanuel Macron. Oba Ukrajinu ujistili, že podpora z jejich strany neuhasne ani po roce válečného konfliktu.

Německý kancléř slíbil, že Německo bude Ukrajinu zásobovat moderními zbraněmi tak dlouho, dokud to bude potřeba. Scholz, který ještě donedávna s vysláním tanků na Ukrajinu otálel, navíc apeloval na ostatní země, aby se k dodávkám tanků připojily, a to co nejdříve.

Pavel se v Mnichově sešel s Macronem

Zvolený prezident České republiky Petr Pavel se v pátek v bavorské metropoli před zahájením Mnichovské bezpečnostní konference sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Po schůzce Pavel na twitteru napsal, že francouzská hlava státu se zajímala o vize jeho prezidentství. Oba státníci mluvili také o Ukrajině. „Ptal jsem se na pohled Francie na mírovou dohodu a bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, protože ukončení války je zásadní i pro nás,“ napsal Pavel.

„Ti, kteří mohou vyslat bojové tanky, by tak měli učinit hned,“ uvedl Scholz s tím, že bude „intenzivně vést kampaň“ za to, aby přiměl spojence jednat.

Ještě donedávna to přitom byl právě on, kdo čelil intenzivnímu tlaku ze strany dalších zemí, které ho vyzývaly, aby povolil vyslání tanků německé výroby Leopard na Ukrajinu.

K zesílení vojenské pomoci Ukrajině vybídl také francouzský prezident Macron. „Rozhodně musíme zintenzivnit naši podporu a naše úsilí na podporu odporu ukrajinského lidu a jeho armády a pomoci jim zahájit protiofenzívu, která jediná může umožnit důvěryhodná jednání, o nichž rozhodne Ukrajina, její úřady a její lid,“ cituje Macronova slova agentura Reuters.

Rusko, které na konferenci v Mnichově pozváno nebylo, si v mezidobí uspořádalo vlastní jednání o bezpečnostních otázkách. Jak upozorňuje deník The Guardian, zatímco světoví státníci jednají v Mnichově, ruský prezident Vladimir Putin se v Bělorusku sešel s tamním prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Běloruský prezident podle ruské státní agentury TASS před schůzkou uvedl, že se budou věnovat otázkám bezpečnosti a obrany. Tisková služba Kremlu zmínila, že na programu jednání bude „další rozvoj strategického partnerství a spojenectví mezi oběma zeměmi“.

Reklama

Doporučované